Fredsaftale på vej i Makedonien
*EUs udsending i Makedonien, Francois Leotard, oplyste i går, at en fredsaftale for Makedonien officielt vil blive underskrevet på mandag.
Det skete, efter at fredsforhandlingerne tidligere på dagen kom under pres, da 10 regeringssoldater blev dræbt og tre sårede, da albanske oprørere tidligt på dagen angreb en makedonsk militærkonvoj uden for hovedstaden Skopje.
SAS-bestyrelse: Vi var uvidende
*Bestyrelsen for SAS kendte ikke til den ulovlige kartel-aftale med Maersk Air. Det fastholdt SAS-bestyrelsens formand, nordmanden Harald Norvik, på et pressemøde i Stockholm i går.
Det fremgår af Norviks redegørelse, at aftalen blev indgået i strid med klare råd fra interne og eksterne jurister, og bestyrelsen udtrykker samtidig kritik af tidligere koncernchef Jan Stenberg, der forlod SAS i maj. Han har over for bestyrelsen fastholdt, at han ikke kendte til de aftaler, som vicekoncernchef i SAS, Vagn Sørensen, indgik. Alligevel kritiserer bestyrelsen Jan Stenberg for ikke at have informeret bestyrelsen tilstrækkeligt eller at have gjort nok for at få SAS til at efterleve konkurrencereglerne.
Statens repræsentant i bestyrelsen, Anders Eldrup, siger, at han føler sig renset efter at have læst redegørelsen.
Serbien: Træd tilbage, Hækkerup
*Serbiens regering kræver, at den danske FN-chef i Kosovo, Hans Hækkerup, træder tilbage og henviser til, at han er direkte ansvarlig for den »tragiske situation«, som provinsens serbere befinder sig i. Landets justitsminister, Vladan Batic, anklager i et brev Hækkerup for at tage de etniske albaneres parti og at vende det døve øre til den serbiske regering og det serbiske mindretal i Kosovo.
»I den demokratiske verden er der to principper, som råder: At påtage sig ansvar og at ingen er uundværlig. Eftersom du er direkte ansvarlig for den tragiske situation i Kosovo og Metohija, så bør du træde tilbage,« hed det i Batics åbne brev, der blev udsendt forleden.
Peter Wivel fratræder øjeblikkeligt
*Berlingskes Tidendes ansvarshavende chefredaktør Peter Wivel er fratrådt med øjeblikkelig virkning. Søren Østergaard Sørensen er konstitueret som ny midlertidig chefredaktør, ligesom han overtager Peter Wivels plads som medlem af Berlingske Tidendes direktion, oplyser koncernchef Joachim Malling.
Peter Wivel meddelte i maj bestyrelsen for Det Berlingske Officin, at han ville forlade jobbet senest til efteråret, når han fylder 58 år.
Han begrundede sin opsigelse med, at han fandt det rigtigst, at det bliver en yngre chefredaktør, der får ansvaret for gennemførelsen af en strategiplan for de kommende fem år. Peter Wivel afløste i 1998 Anne E. Jensen som chefredaktør på Berlingske Tidende efter i en årrække at have været ansvarshavende chefredaktør på Weekend-Avisen.
Ny krise truer danske dagblade
*De danske dagblader er igen hårdt ramt på økonomien efter at annonceindtægterne af 2001 er gået ned med med mere end 80 millioner kroner, skriver Børsen.
Otte store dagblade har mistet næsten ni procent af annonceindtægterne, og det rammer bundlinjetallene hårdt. Ifølge avisen kan det betyde nye afskedigelsesrunder oven på de markante rationaliseringer, der blev foretaget i 1999 og 2000. Kun Børsen og B.T. skiller sig ud fra mængden af store landsdækkende aviser ved at have fremgang.
Microsoft-appel i monopolsag
*Softwaregiganten Microsoft bad tirsdag USA's højesteret om at omstøde en appeldomstols afgørelse om, at virksomheden overtrådte den amerikanske monopollovgivning ved at sammenkæde styresystemet Windows med internetbrowseren Explorer.
I begæringen til USA's højesteret fremførte Microsofts advokater, at appeldomstolen i District of Columbia begik fejl, da den nægtede at forkaste alle kendelser afsagt af dommer Thomas Penfield Jackson ved en lavere retsinstans, fordi Jackson var partisk og gav interview til journalister, mens retssagen kørte.
Norge frygter lave alkoholafgifter
*De norske myndigheder frygter, at lavere priser på alkohol vil føre til øget drikkeri. En undersøgelse foretaget af det norske Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) påpeger, at lavere afgifter på alkohol vil føre til flere ulykker, mere vold og flere dødsfald.
Adskillige nordmænd har allerede taget forskud på udviklingen ved at købe øl og sprit i Sverige og Danmark. Men ud over den stigende grænsehandel presser Norges EU-tilpasning sig også på i form af harmonisering og dermed lavere alkoholafgifter. Men det norske social- og sundhedsministerium, der har bestilt SIRUS undersøgelse, advarer nordmændene mod at kaste sig ud i en hæmningsløs glædesrus over de lavere priser, for det vil også få nogle markante følger for samfundet.
Italien erkender G8-overgreb
*Den italienske politichef, Gianni De Gennaro, erkendte i går, at hans styrker benyttede overdreven magtanvendelse over for demonstranter ved det såkaldte G8-topmøde i Genova. Han tilføjede i et vidneudsagn til en parlamentarisk undersøgelseskommission, at skønt betjentene gjorde sig skyldige i fejl, kunne i det mindste visse af politiets handlinger tilskrives »voldelige kriminelles partisanlignende aktioner«.
De Gennaro sagde til undersøgelseskommissionen, at politiet i visse tilfælde optrådte ulovligt, og at de ansvarlige vil blive »hårdt straffet«.
Landminer dræbte 110 i Angola i juni
*Landminer har dræbt 110 personer og kvæstet 140 andre i seks af Angolas 18 provinser alene i juni, hed det i en FN-rapport, der blev offentliggjort i går. Op imod en halv million mennesker er fanget i områder, der er befængt med landminer, og hvor kampene i den nu 26 år lange borgerkrig fortsætter.
Der er forskellige skøn over, hvor mange landminer, der er gravet ned i Angola. Uafhængige organisationer sætter tallet til mellem otte og 15 millioner, mens regeringen siger, at der er mellem fem og otte millioner landminer nedgravet i Angola.
Information retter
*I gårsdagens kronik Giv mig, Gud, en salmetunge, blev det oplyst, at skribenten, Verner Handesten er præst. Det er han ikke, men derimod pensioneret skolebibliotekar. Information beklager fejlen.