Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

6. august 2001


RCT: Afvis Israels ambassadør
*Amnesty Internationals opsigtsvækkende initiativ til fremover at offentliggøre navnene på ikke bare torturofre, men også på de mennesker, der er ansvarlige for torturhandlinger, hilses velkommen af det danske Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT). Amnesty International har netop sendt justitsminister Frank Jensen en rapport, der dokumenterer, at Israels kommende ambassadør i Danmark, Carmi Gillon, personligt godkendte brugen af tortur mod fanger.

Italiensk læge vil klone mennesker
*En omstridt italiensk læge har planer om at gøre 200 kvinder gravide med klonede fostre. Det er verdens første forsøg på at skabe et klonet menneske, skriver den britiske avis The Times. Ifølge bladet vil professor Severino Antinori på torsdag meddele på en konference i Washington, at han regner med at begynde klonings-programmet i november. Det vil få debatten til at blusse op om det etiske og sikkerheden ved kloning som behandling for barnløshed. Det var Antinoris klinik i Rom, der satte en 62-årig kvinde i stand til at få et barn i 1994.

Khatami indsættes officielt i morgen
*Irans præsident Mohammad Khatami, der vandt en overbevisende valgsejr den 8. juni, indsættes officielt som præsident i morgen for en ny fireårig periode. Khatami, der anses for at være den ledende kraft i Irans reformproces, skulle egentlig have været udnævnt til præsident i lørdags, men seancen blev udsat af Irans øverste leder Ayatollah Khamenei på grund af uoverenstemmelser mellem det magtfulde og fundamentalistiske Vogternes Råd og præsident Khatamis politiske allierede.

Spændingen stiger før SAS-møde
*Spændingen op mod SAS-bestyrelsesmøde den 8. august er stigende. Først på dette møde vil man få oprullet de fulde konsekvenser af EU-kommissionens bøde på knap 400 mio. kr. til SAS og Mærsk Air for at have indgået en ulovlig kartelaftale. Det vil sige personkonsekvenser, for efterfølgende retssager kan ikke udelukkes. Tidligere har de to selskabers ledelse fremsat beklagende udtalelser i anledning af deres aftale om at dele flyruter mellem sig med bl.a. den følge, at SAS fik et faktisk monopol på ruten København-Stockholm, samtidig med at Mærsk Air fik eneret på Billund. I den forløbne uge kom det så til en begyndende ’oprydning’ i ledelsen af de to selskaber.

Fogh afblæser valgrummel
*Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, opfordrer den borgerlige fløj til at spare på valgkrudtet. Folketingsvalget kommer ikke før til næste år. »Man kan stoppe al den her valgsnak i tide og utide. Jeg tror, at Poul Nyrup Rasmussen hælder til at sidde tiden ud – altså til februar, siger Anders Fogh Rasmussen i et interview med Ritzau. Hele foråret og sommeren igennem har det lydt fra borgerlige politikere, at de sov med støvlerne på.

Ofre for massemord begravet i Visegrad
*152 bosniske muslimer, der er blevet gravet op af massegrave i det østlige Bosnien, fik i går en rigtig begravelse i den serbisk kontrollerede by Visegrad. Over 800 lokale politifolk støttet af soldater fra den internationale fredsstyrke SFOR og FN's politistyrke sørgede for sikkerheden, da flere hundrede muslimer ankom til byen for at begrave slægtninge og venner.
Ifølge den bosniske kommission for savnede personer blev de 152 muslimer dræbt i 1992, efter de bosniske serbere erobrede hele det østlige Bosnien og satte udrensninger i værk.

Fhv. serbisk topofficerer myrdet
*En tidligere topofficer i den serbiske efterretningstjeneste er blevet myrdet, oplyste serbisk presse i går.
Ukendte gerningsmænd skød Momir Gavrilovic med automatvåben på en parkeringsplads foran hans hjem i Beograd fredag aften. Han arbejdede som en af de ledende chefer i efterretningstjenesten indtil august 1999, men det stod ikke umiddelbart klart, om han stadig var i aktiv tjeneste. Gavrilovics tidligere chef i efterretningstjenesten, Radomir Markovic, og adskillige andre vicechefer er blevet anholdt tidligere på året og granskes i sager, der rækker fra seriemord til korruption.

Fru Milosevic følger måske Slobodan
*Det eneste medlem af Slobodan Milosevic’ familie, som ikke er sigtet for noget, hustruen Mira Markovic, kan ifølge kilder i Beograds politi og anklagemyndighed, se frem til, at hun kan gøre resten af familien følgeskab, skriver www.dr.dk. Mira Markovic fik i sidste måned lov til at besøge sin fængslede mand i Haag uden at blive anholdt, og det tyder på, at hun ikke står på FN’s hemmelige liste over krigsforbrydermistænkte. Derimod siger kilderne i Beograd, at hun snart kan blive anholdt af sine egne landsmænd. Anklagerne mod Mira Markovich lyder blandt andet på, at hun skulle have deltaget i afgørende møder, hvor planerne for krigsforbrydelser blev lagt.

DF opstillingsklar i 204 kommuner
*Dansk Folkeparti (DF) er solidt rustet til det kommende kommunalvalg den 20. november, hvor partiet er opstillingsklar i 204 ud af 275 kommuner samt i alle 14 amter. Det er næsten 50 procent flere kommuner end ved det seneste kommunalvalg i 1997, hvor Dansk Folkeparti kun havde kandidater opstillet i 142 kommuner, og blev repræsenteret i de 82 af dem.

Muslimer afviser kristendoms-tvang
*Et konservativt forslag om at gøre kristendomsundervisning obligatorisk for muslimske skolebørn bliver mødt med voldsom kritik fra flere fremtrædende muslimer i Danmark. De mener, at tvungen kristendomsundervisning vil være ødelæggende for integrationen af danskere med anden etnisk baggrund, skriver www.tv2.dk.Et sådant krav vil få mange muslimske forældre til at tage deres børn ud af folkeskolen og i stedet indskrive dem i muslimske privatskoler, mener Fahmy Almajed, journalist og foredragsholder.

Homoseksuelle kan blive gift i kirken
*Homoseksuelle kan nu blive registeret som par i en dansk folkekirke, skrev Kristeligt Dagblad i weekenden. Det kræver, at en borgmester og en præst kan blive enige om at fordele højtideligheden mellem sig. Borgmesteren skal stå for vielsen, som en integreret del af en gudstjenestelig handling, mens præsten efterfølgende kan foretage den gudstjenestelige markering af forholdet. Kirkeministeriets jurister siger god for den model. Den strider ikke mod lov om kirkens brug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her