Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. august 2001


IT-ormen holdt sig i ro
*Nattens ventede virusangreb på Internettet udeblev. Den amerikanske stat og edb-giganten Microsoft udsendte forleden en usædvanlig fælles advarsel om, at edb-virussen Code Red Worm natten til onsdag ville gå til angreb på ubeskyttede Windows-servere verden over, men angrebet udeblev. Herhjemme var der heller ingen tegn på angreb fra den ødelæggende ormevirus, der har angrebet to gange tidligere og ramt hundredtusindvis af computere – senest den 19. juli i år.
»Vi har sovet godt i nat. Der har formentlig slet ikke været nogen konsekvenser hos vores kunder. Foreløbig har vi ikke hørt noget fra hverken vores kunder eller vores udenlandske kontakter,« siger Jan Krogh Jensen, afdelingsleder hos TDC’s sikkerhedstjeneste, til Ritzau.

Flygtningebørn forsvinder
*Op mod halvdelen af alle flygtningebørn, der kommer til Danmark på egen hånd, forsvinder. Det viser tal fra Indenrigsministeriet, skriver Kristeligt Dagblag.
Red Barnet frygter for børnenes skæbne, og organisationen kritiserer, at myndighederne ikke gør nok for at finde de mange børn. Ifølge en rapport fra Internationalt Red Barnet lever op mod 100.000 flygtningebørn alene i Europa, og mange udnyttes af de menneskesmuglere, som har bragt dem over grænserne, og som de nu står i dyb økonomisk gæld til.
I fjor blev 368 uledsagede mindreårige asylansøgere indkvarteret hos Dansk Røde Kors. Heraf 172, eller 47 procent, udeblevne eller forsvundne pr. 12 juli i år.

Dansk politi under svensk anklage
*Fire danske politifolk risikerer at blive anklaget for spionage i Sverige, fordi de civilklædte betjente på eget initiativ overvågede demonstranterne ved EU-topmødet i Sverige i april.
Chefpolitiinspektør Kai Vittrup, Københavns Politi, oplyser, at betjentene siden er blevet »fritaget« fra arbejde i politiets særlige indsatsgruppe.
Den svenske avis Aftonbladet citerede i går Sven-Erik Alhem fra den svenske anklagemyndighed for, at man nu er gået i gang med at undersøge sagen. Ifølge avisen har den svenske spionagelovgivning en paragraf, som forbyder nogen at overvåge personer på et fremmed lands vegne.
Kai Vittrup afviser, at PET skulle være indblandet.

IFO: Drop mål om færre arbejdsløse
*Den øverste leder af det anerkendte tyske økonomiske IFO-forskningsinstitut opfordrer forbundskansler Gerhard Schröder til at opgive sit ambitiøse mål om at få nedbragt den tyske arbejdsløshed fra nu lige under fire mio. personer til 3,5 mio.
»På kort sigt kan Schröder ikke ændre arbejdsløsheden, der er ingen fornuftig måde at gøre dette, bortset fra at sløre antallet af arbejdsløse,« siger IFO-chefen Hans-Werner Sinn i et interview med avisen Die Zeit.

Styrket EU-kamp for fødevarer
*Fornyet kamp mod salmonella og campylobacter. EU-kommissionen vil styrke kampen mod sygdomme, som overføres fra dyr til mennesker – de såkaldte zoonoser.
Det lagde EU-kommissær for forbrugersundhed, David Byrne, op til i går, da han fremlagde en rapport og to ændringsforslag til allerede eksisterende EU-lovgivning på området.
David Byrne lægger blandt andet op til forbedret opsyn hos de opdrættere og landmænd i EU-landene, som leverer dyr til fødekæden.
Diarré, opkast, feber og lammelser er nogle af de symptomer, man oplever, hvis man bliver angrebet af salmonella, campylobacter eller andre zoonoser.

Fortsat problemer med SAS-fly
*Det skandinaviske luftfartsselskab SAS fortsætter med at have problemer med dets passagerfly. Onsdag opdagede mandskabet på et SAS-fly i Norge, at der var fejl ved næsehjulet minutter inden flyet skulle have været lettet. Flyet af typen MD 80 var begyndt at sætte sig i bevægelse med 106 passagerer, da mandskabet om bord fornemmede vibrationer fra næsehjulet. Efter halvanden time og en udskiftning af næsehjulet kunne SAS-flyet sætte kurs mod Oslo.
Episoden kommer i forlængelse af, at SAS-fly i alt 12 gange i løbet af den seneste måned har måttet nødlande eller vende om på grund af fejl eller indikationer om fejl.
Så sent som i søndags måtte tre fly vende om umiddelbart efter at være lettet - to havde tekniske problemer, mens et fik suget én eller flere fugle ind i den ene motor.

Indonesien ramt af oversvømmelser
*Mindst 60 personer blev tirsdag dræbt af oversvømmelser og jordskred på den indonesiske ø Nias, der i flere dage har været plaget af voldsom regn. Knap 800 personer savnes. Jordskredet ramte tidligt tirsdag morgen fem landsbyer på øen vest for Sumatra og ødelagde flere hundrede hjem, mens de fleste indbyggere endnu sov.
De næsten 800 savnede frygtes at være skyllet væk af oversvømmelserne eller begravet under jordmasserne, oplyser en embedsmand til nyhedsbureauet Reuters.

Udsigt til lang strid om barsel
*Der er lagt op til strid om barselsorloven de næste mange uger. Ligestillingsminister Lotte Bundsgaard (S) vil kun love, at regeringen forlænger barslen.
Men hvordan regeringen vil skrue det sammen er uvist. Først en gang i løbet af efteråret vil regeringen afsløre, hvor lang barslen skal være, om fædrene skal tvinges på orlov, og om børnepasningsorloven skal forbedres eller fjernes.
»Det afgørende er, at familierne får mere tid sammen, at vi gerne vil forlænge barselsorloven, og at det skal være fleksibelt, så det passer til den enkelte familie. Mere konkret kan jeg ikke blive, for det er nogle af de ting, vi diskuterer i øjeblikket. Men at tale om en kovending, det er ikke korrekt,« siger Lotte Bundsgaard til Ritzau.

Borgmester vil ikke møde Greenpeace
*Greenpeace-skibet Arctic Sunrise ankom i går ved Grønlands nordligste by.
Borgmester Naimangitsoq Petersen vil ikke mødes med Greenpeace, og kommunen vil heller ikke arrangere et borgermøde med Greenpeace. Medlemmerne af kommunalbestyrelsen er vrede på Greenpeace over sælkampagnen i 70’erne.
Dan Hindsgaul fra Greenpeace beklager, at borgmesteren ikke vil tale med miljøorganisationen. Han håber dog at kunne diskutere amerikanernes tilstedeværelse og planerne om missilskjold med befolkningen i Qaanaaq.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu