Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

1. august 2001


Gidseltagere blev stormet af politi
*Russisk politi stormede i går en bus i Mineralnje Vodij i det sydlige Rusland, hvor to pro-tjetjenske mænd havde taget omkring 30 mennesker som gidsler. Under politiaktionen blev den ene af de to kaprere angiveligt dræbt.
Alle gidslerne blev befriet i god behold, oplyser det russiske nyhedsbureau Interfax, der citerer Kreml-talsmanden Sergei Jastrsjembskij.
De to maskerede mænd tog tidligt tirsdag de omkring 30 buspassagerer som gidsler i den sydlige del af Rusland nær grænsen til Tjetjenien. Gidseltagerne, der kræver tjetjenske fanger løsladt, truede med at begynde at dræbe nogle af deres gidsler ved mørkets frembrud, hvis deres krav ikke blev imødekommet.

Ser roligt på trussel om Internet-virus
*Truslen om en opblussen af Internet-ormen Code Red Worm, der huserede i slutningen af forrige uge, bliver mødt med forholdsvis ro blandt danske internet-sikkerhedseksperter. Holdningen er, at man i de forløbne dage har haft tid til at få beskyttet mange af de truede computere mod den ondartede ormevirus.
I sikkerhedsorganisationen Dk-Cert vurderer man, at et nyt angreb næppe vil give anledning til at inficere så mange computere, som det var tilfældet ved det første angreb. Specialkonsulent Mikael Stamm fra Dk-Cert peger på, at det er en let sag for eksempelvis virksomheder at beskytte de server-computere, der er i farezonen. Det sker ved at opdatere computeren med en »reparationslap« af ny software, som leveres af Microsoft.
Leder på bagsiden

Domstol: o.k. at forbyde tyrkisk parti
*Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg erklærede i går, at Tyrkiets beslutning i 1998 om at opløse det islamiske Velfærdsparti ikke er i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention.
Domstolen sagde, at den tyrkiske regerings handlinger over for partiet under ledelse af tidligere premierminister Necmettin Erbakan kan regnes for en beskyttelse af demokratiet i Tyrkiet.
Tyrkiet forbrød sig ikke imod artiklen om forsamlingsfrihed, fordi Velfærdspartiet havde erklæret, at det ville indføre islamisk lov, som er i strid med den europæiske konvention.

Ombudsmand kritiserer DSB
*Forbrugerombudsmanden retter nu en hård kritik mod DSBs tilbud om kompensation til pendlere, der har været plaget af de seneste måneders hyppige forsinkelser på Kystbanen og Øresundsbanen.
DSB har tilbudt, at togkort kan bruges 14 dage længere end normalt, hvis kortet er købt eller fornyet mellem den 15. juli og 15. august 2001.
Men Forbrugerombudsmanden kritiserer metoden, fordi DSB ikke har informeret tilstrækkeligt om muligheden for at få kompensationen, og fordi tilbuddet reelt er værdiløst for mange passagerer.

Ni dræbt i de besatte områder
*Mindst ni palæstinensere blev i går ved middagstid dræbt under nye blodsudgydelser i opgøret mellem israelere og palæstinensere.
I Nablus på den nordlige del af Vestbredden blev mindst otte mennesker dræbt i et kontor, der tilhørte den radikale gruppe Hamas, sagde ambulancefolk. Vidner sagde, at et israelsk fly havde beskudt bygningen med missiler, men den israelske hær sagde, at den ikke umiddelbart havde oplysninger om eksplosionen.
Hospitalskilder sagde, at to af de dræbte var Hamas-ledere, og at der også var to børn blandt de dræbte. 15 andre blev såret, heraf to alvorligt.

Ugander i spidsen for global aids-fond
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, har udnævnt Ugandas tidligere sundhedsminister Crispus Kiyonga til at stå i spidsen for en global fond, der skal finansiere kampen mod hiv/aids og andre sygdomme.
»Kiyonga er kendt regionalt og internationalt for sin kamp mod hiv/aids, malaria og tuberkulose,« sagde FN’s talskvinde Marie Okabe i en erklæring.
Kiyonga, der skal stå i spidsen for den arbejdsgruppe, der får til opgave at sætte fonden på skinner, er i øjeblikket minister uden portefølje i Ugandas regering. Han har udover posten som sundhedsminister også været Ugandas finansminister.

Flere landsbyer under vand i Polen
*Flere landsbyer i Polen lå tirsdag under mere end tre meter vand efter nye digebrud nær byen Kamien ved floden Wisla. Der blev ikke meldt om ofre efter de seneste digebrud. Hidtil er 14 mennesker omkommet under juli måneds oversvømmelser i Polen. Mandag aften omkom en tilskuer, der blev revet med at vandmasserne, da han forsøgte at komme tæt på oversvømmelserne i Warszawa. Hovedstaden med to millioner indbyggere var dog ikke i fare for at blive lagt under vand.
Omkring 15.000 mennesker er blevet evakueret under oversvømmelserne de seneste to uger, mens tusinder af andre er gjort hjemløse i landområder i det sydøstlige Polen.
Vejrudsigten tirsdag tydede på, at oversvømmelserne, der er udløst af voldsom regn, er på retur.

SAS-sikkerhed i orden
*Det fastslår de nordiske luftfartsmyndigheder efter at have gransket en række tilfælde den seneste måned, hvor SAS-fly har måttet nødlande eller vende om på grund af fejl kort efter at være gået på vingerne.
»Der er intet usædvanligt ved hændelserne eller andet, der afviger fra det normale,« siger luftfartsinspektør Asbo Holse, chef for flyveoperationer i Statens Luftfartsvæsen, til Ritzau.
Han understreger, at de to selskaber tilsammen har omkring 30.000 flyvninger om måneden, og at 8-20 fly gennemsnitligt må vende om som følge af problemer.

Justitsminister udsat for KU-griseri
*Otte-ti personer fra Konservativ Ungdoms sommerlejr er blevet sigtet af politiet, efter at de lørdag smed et grisehoved ind på justitsminister Frank Jensens (S) feriegrund ved Kobæk Strand.
Episoden blev straks anmeldt til Slagelse Politi fra justitsministerens feriested, hvorefter politifolkene rykkede ud og senere fandt frem til gruppen i den sommerlejr, som Konservativ Ungdom holdt ved Kobæk Strand.
Justitsministeriet oplystei går aftes, at Jensen også blev chikaneret på andre måder - og at det ikke er første gang.
Ifølge ministeriet vækkede gruppen ved 02.30-tiden natten til søndag Frank Jensens familie med høj sang. Herefter trængte gruppen ind på justitsministerens feriegrund og begyndte at fotografere med blitz ind af vinduer til stuen og værelserne. Endelig blev så det famøse grisehoved dumpet på plænen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her