Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

22. august 2001


Peres vil møde Arafat i Berlin
*Israels udenrigsminister, Shimon Peres, tog i går positivt imod et tilbud fra palæstinensernes leder, Yasser Arafat, om at mødes. »Jeg regner med at se ham meget snart. Jeg mener, at vi kan nå langt mere med ord end med våben,« sagde Peres. Tilbuddet fra Arafat faldt tidligere i går efter et møde med den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer. Arafat tilføjede, at et møde formentlig vil kunne finde sted i Fischers kontor i Berlin.

USA anlægger raketskjold
*Det amerikanske forsvarsministerium har indgået aftale om den første del af anlægsarbejdet som led i planen om at opbygge et raketskjold. Det skrev det amerikanske dagblad Washington Times i går. Pentagon har underskrevet en kontrakt om rydning af træer og anlæggelse af veje og andre faciliteter i det centrale Alaska. Kontrakten er på ni millioner dollar (73,3 mio. kr.).

Danmark giver tre mio. til Makedonien
*Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard (R) ydede i går tre millioner kroner til Dansk Flygtningehjælps arbejde blandt internt fordrevne og værtsfamilier i Makedonien. Mere end 110.000 mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem som følge af de seneste godt seks måneders kampe mellem etnisk albanske oprørere og regeringsstyrker. Mindst 36.000 menes fortsat at befinde sig i Makedonien, mens de resterende lever som flygtninge i nabolandene.

’Værnepligt bedst og billigst’
*Værnepligten skal bevares, fordi den sikrer et folkeligt forankret forsvar, og gør det billigere at udsende mandskab til internationale opgaver. Derfor bevæger bl.a. Norge og Sverige sig mod en dansk model, mens lande med professionelle soldater har svært at rekruttere mandskab. Det siger forsvarsminister Jan Trøjborg (S) til Ritzau. Værnepligten blev i går kritiseret her i avisen af bl.a. fællesværnsrepræsentant C.B. Nielsen fra forretningsudvalgene for værnepligtige.

Norden vil stoppe russisk atomimport
*Hvis Rusland gør alvor af præsident Vladimir Putins planer om at importere atomaffald fra Vesten, vil det medføre en stærk reaktion hos naboerne i Norden. Det var budskabet fra de nordiske landes miljøministre, da de i går i Kirkenes i Nordnorge mødtes med den nye russiske viceminister for naturressourcer, Maxim Jakovenko.

Nyt nordisk pres for at lukke Sellafield
* De nordiske lande lægger nu fornyet og forstærket pres på den britiske regering for at mindske de radioaktive udslip fra det atomare oparbejdningsanlæg Sellafield og senere lukke det. Det sker efter, at der ved nye undersøgelser i sommer er målt øget radioaktivitet fra det skandaleplagede anlæg så langt borte som Barentshavet, Kolahalvøen og Svalbard højt mod nord.

Uenighed om ny arkivlov
*Reglen om, at alle ømtålelige offentlige dokumenter skal ligge i Rigsarkivet i 30 år, før offentligheden kan få adgang til dem, står for fald. I hvert fald hvis det står til medlemmerne af den kulturministerielle arbejdsgruppe, som siden oktober sidste år har gennemgået arkivloven.
I en betænkning som arbejdsgruppen offentliggjorde i går, anbefales, at tidsfristen sættes ned til mellem 20 og 25 år.
Når anbefalingen ikke er mere præcis skyldes det først og fremmest stor uenighed i gruppen.

Stigende kritik af politiledelse
*Den øverste ledelse af politiet i Gøteborg bliver voldsomt kritiseret af over 1.000 politibetjente, som deltog i politiaktionen under EU’s topmøde i byen i midten af juni. Desuden beskyldes politimester Håkan Jaldung for topstyring og dårlig information. Det fremgår af en undersøgelse, som svensk politis fagforening har lavet.

Kræftmistanke mod stof i henna
*Det naturlige farvestof henna, der bl.a. bruges til at farve hår, indeholder et stof, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. EU’s videnskabelige komité anbefaler i klare vendinger, at henna-midler med stoffet, lawsone, der naturligt findes i henna-farven, fjernes fra markedet.
Farmaceut i Forbrugerrådet, Heidi Søsted, fraråder, at man farver sit hår med henna-produkter, der indeholder lawsone, indtil stoffets virkning på mennesker er blevet undersøgt yderligere.

FN: Skove ryddes hurtigere
*Der er formentlig blevet ryddet en større del af verdens skove end hidtil antaget. Det fremgår af en ny undersøgelse fra FN’s Miljøprogram, der er baseret på en omfattende satellitopmåling. Undersøgelsen viser, at rydningen i mange lande er sket hurtigere end ventet, og at landene har overvurderet den del af arealet, som er dækket af skov.

Carlsberg holder fast ved strategien
*Strategien hos bryggerikoncernen Carlsberg Breweries vil fortsætte som hidtil, selv om topchef Flemming Lindeløv nu forlader Carlsberg til fordel for Royal Scandinavia. Det understregede den nye direktør Nils Smedegaard Andersen, da han i går præsenterede sine planer for Carlsbergs fremtid.

Bornholm først med ADSL til alle
*Som den første region i Danmark kan Bornholm fra den 1. oktober tilbyde alle borgere og erhvervsdrivende på øen en hurtig og nem adgang til Internettet. Bornholms Amt og øens fem kommuner har i fællesskab indgået en kontrakt med TDC om etablering af bredbåndsnet på hele Bornholm inklusive Christiansø.

Pres: Udlever mulig krigsforbryder
*Myndighederne i Skotland sagde i går, at de vil foretage nye lægeundersøgelser af en 85-årig litauisk mand bosat i Edinburgh, som Litauen ønsker udleveret og retsforfulgt for anklager om krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig. Litauen anmodede i marts om at få Anton Gecas udleveret.
Manden, der tidligere hed Antanas Gecevicius, er mistænkt for at have myrdet jøder under krigen.

Information beklager
*Information beklager, at avisen i går på grund af en procedurefejl bragte en ekstern annonce under titlen
’Til alle jøder og kristne zionister’. Annoncen var i sit indhold krænkende og anstødelig og burde have været afvist.red.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu