Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

20. august 2001


UCK-leder parat til at aflevere våben
*Den politiske leder af de etnisk albanske oprørere i Makedonien, Ali Ahmeti, giver løfte om, at hans såkaldte Nationale Befrielseshær (UCK) er parat til at aflevere alle våben til en NATO-styrke.
»Hvad angår UCK, bliver der ikke problemer. Alle UCK’s våbenføre medlemmer vil aflevere deres våben, sagde UCK-lederen i går på et pressemøde i oprørernes hovedkvarter i byen Sipkovica i det nordvestlige Makedonien.

Venstres forslag om deltid afvises
*Venstres forslag om, at lønmodtagerne skal have en lovfæstet ret til at gå på deltid, vækker ikke begejstring. De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Anders Samuelsen, siger: »Det skal være en mulighed, men ikke en ret, som alt for let kan skabe problemer ude på den enkelte arbejdsplads. Vi skal som politikere ikke tro, at vi bare kan lovgive om det gode liv,« siger han.
Formanden for Kvindeligt Arbejderforbund, Lillian Knudsen, mener, at en lovregulering vil sætte kvindernes ligestillingskamp tilbage.
»Det er ikke mændene, der vil komme til at gå på deltid. Det vil blive kvinderne, og derved forringer man deres mulighed for at få det samme i løn som mændene.«

FN løber tør for penge
*FN er løbet tør for penge i denne uge og ventes at have et underskud på sit ordinære budget på 75 mio. dollar (609 mio. kr.) ved månedens udgang, oplyser amerikanske medier med henvisning til udtalelser fra FN-undergeneralsekretær for administration og ledelse, Joseph Connor.
Forsinket betaling fra USA og andre store bidragydere har tidligere medført, at verdensorganisationen har manglet penge hen imod nytår.
Men i år er situationen usædvanlig, fordi likviditetsproblemerne er opstået allerede efter syv måneder. USA er langt den største skyldner, idet landet endnu ikke har betalt et bidrag på 464 mio. dollar (næsten 3,8 mia. kr.) til det ordinære budget.

Kritik af Dansk Folkeparti-annonce
*Kritikken hagler ned over Dansk Folkeparti, som i går i en helsides annonce i Jyllands-Posten nævner navnene på 4.743 personer, der har fået dansk indfødsret i år.
»At bruge den facon lægger op til en politisk strid, der har historiske undertoner,« lyder anklagen fra Socialdemokratiets udlændingeordfører Lars Kramer Mikkelsen.
Venstres politiske ordfører Ulla Tørnæs kalder det »fuldstændig usmageligt at hænge enkeltpersoner ud i reklamer på den måde«.
Også de Konservative tager afstand fra annoncen: »Det minder om en kollektiv afstraffelse,« siger partiets politiske ordfører, Lene Espersen.

Spanien anholder illegale indvandrere
*Myndighederne i Spanien har arresteret næsten 600 illegale indvandrere, som forsøgte at komme ind i landet ad søvejen, siger embedsmænd i det sydspanske havneby Algeciras. Pågribelsen skete lørdag og er rekord for én dag.
Omkring 450 indvandrere blev arresteret i Tarifa på Spaniens sydspids, da de ankom i både fra Marokko og afrikanske lande længere mod syd.
Hertil kommer cirka 70 illegale indvandrere, som blev pågrebet på den canariske ø Fuerteventura.
Spanien er foretrukket mål for indvandrere fra Afrika, som ønsker adgang til det europæiske kontinent.

Britiske turister advares mod Spanien
*Den britiske regering advarer nu britiske feriegæster i Spanien om at være på vagt, efter at en bilbombe lørdag eksploderede uden for et hotel nær Barcelona, og 13 mennesker blev lettere såret, heriblandt en ung britisk kvinde.
Bomben tilskrives den baskiske separatistbevægelse ETA, og de menneskelige skader var begrænsede, fordi organisationen i et telefonopkald på forhånd advarede om bomben. Det gav politiet tid til at evakuere turister og spaniere.

Endnu et angreb på medier i Zambia
*Zambias regering lukkede i går den eneste privat-ejede, landsdækkende radiostation i landet, Radio Phoenix. Kritikere af regeringen kalder skridtet et nyt anslag mod de uafhængige medier i Zambia forud for de planlagte valg senere på året.
Den politiske situation i Zambia bliver stadig mere anspændt i takt med, at præsident- og parlamentsvalget nærmer sig. Kritikken mod præsident Frederick Chiluba er blevet intensiveret siden april, hvor han som følge af folkelig modstand blev nødt til at afstå fra et forsøg på at forlænge sin embedsperiode ud over de 10 år, som landets forfatning tillader.

Forværrede overgreb i Indonesien
*Der begås flere og værre overgreb i Aceh i Indonesien, uden at nogen bliver draget til ansvar for det. Det fastslår menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.
Ifølge HRW er det både den indonesiske hær og oprørere i Aceh, der står bag krænkelserne. Organisationen mener, at styret i Indonesien ikke har vist sig i stand til at kontrollere de enheder fra militær og politi, som opererer i Aceh – en ressourcerig provins, som ligger på nordspidsen af øen Sumatra.

Stavad håber på russisk velvilje
*Russerne er omdrejningspunktet for sikkerheden i de danske farvande og Østersøen. Derfor rejste erhvervsminister Ole Stavad i går til Moskva for at mødes med den russiske transportminister Sergei Frank forud for en ministerkonference om emnet den 10. september.
En stor del af olien til og fra Rusland sejles netop gennem dansk farvand, og det er magtpåliggende for Danmark at få russerne med på at sikre en så stor sikkerhed som muligt.
Ved at komme i direkte snak med sin russiske kollega håber Ole Stavad at kunne få russerne til at gå så langt som muligt på de svære punkter, som blandt andet er fremmede skibes brug af lods i danske farvande.

Stadig flere børn i specialskole
*Amterne får stadig flere børn til specialundervisning. Siden 1985 er antallet af skolebørn, der modtager specialundervisning steget med 35 procent, og intet tyder på, at tallet er på vej ned, skriver Amtsrådsforeningens blad, Danmarks Amtsråd, i sit seneste nummer.
Grunden til stigningen er blandt andet, at mange forældre i dag insisterer på at få de bedste specialtilbud. Der er desuden markant flere børn med autisme, hvilket kan skyldes, at et nyt diagnosesystem, som blev indført i midten af 1990’erne, nu slår igennem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu