Læsetid: 2 min.

Psykologi for spillere

Indstillingen på holdene bliver det mest spændende at følge, når FCK i aften går på banen mod italienske Lazio
8. august 2001

Fodbold
Påstanden om, at en talende italiener kun kan bringes til tavshed, hvis hans hænder bindes på ryggen, passer ikke på Dino Zoff.
Det blev repeteret i Parken, da den 59-årige manager for romerske Lazio i går stillede op til det obligatoriske pressemøde før dagens kvalifikaitonskamp til Champions League mod FC København. Han siger bare ikke mere end højst nødvendigt.
Et eller andet sted vidste man det godt om manden, der stod på mål for Italien og kronede 112 landskampe mellem 1968 og 1983. Kulminationen på en grandiøs karriere var sejren i VM-finalen 1982, hvor Krupp mødte Mafiaen på den afdøde caudillos hjemmebane i Madrid. Oversat til nudansk tabte Vesttyskland 1-3 til Italien på Estadio Santiago Bernabeu, der tilhørte general Francos favoritklub Real Madrid.
Dengang var Zoff 40 år, anfører og den eneste spiller, der talte med den kritiske italienske presse, som ”gli azurri” lå i krig med. I starten af turneringen havde journalisterne forlangt, at spillerne skulle overdænges med rådne tomater og skidne æg, mens de gik hele vejen hjem til støvlelandet på deres flade konvolutter. Det kunne ikke vare længere end de tre indledende, skandaløst dårlige kampe med én scoring.
Nemesis ramte pressen, der blev trynet med spillernes tavshed. Zoff, der kommer fra Friuli i landets nord-østlige hjørne, hvor bjergfolk taler lige så lidt som vestjyder, havde ikke svært ved at holde snakken på et minimum.
Sådan er det også med Lazio og pressen før aftenens kamp (TV3 kl. 18.15). I en træningsturnering i weekenden lukkede Lazio-forsvaret tre mål ind på fem minutter mod Inter. Kritik regnede ned som haglbyger i medierne. Ikke mod systemskiftet fra sidste års 4-4-2 til Zoffs 3-5-2, men mod spillerne, der tilsammen har kostet milliarder, Mendieta fra Valencia
alene 350 millioner kroner. Dårlige og uduelige boldspillere var de, og ringe erstatninger for de solgte stjerner, Pavelo Nedved (Juventus) og argentineren Veron (Manchester U).
»En personlig og ond kritik, som klubbens præsident Cragnotti besvarede med at lukke af for pressens adgang til spillerne,« forklarede Zoff og pressesekretæren Giuseppe de Mita i går.
Sagen er bare også, at Cragnotti af klubbens tifosi (fans) er blevet kritiseret og hans hus graffiti-terroriseret efter spillerudsalget. Derfor er alle præsidentens mænd, spillene og Zoff, er under massivt pres. Og det er rigtig skidt for et FCK-hold, der går til opgaven med en rimelig selvtillid og visheden om, at de ikke har noget tabe.
Mere end normalt handler denne europæiske cup-kamp om psykologisk beredskab: Vil Lazio-stjernerne undervurdere de danske mestre. Og kan FCK’s ekcellente sydafrikanske måltyv, Sibusiso Zuma og hans kammerater spille over evne og profitere af enhver italiensk løsagtighed.
Det psykologiske spil er groft sagt det eneste spændende ved den ulige kamp. Så spændende, at der kun er plads foran TV, Parken er fyldt.
Vi har ikke glemt, at OB engang slog Real Madrid på Bernabeu!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her