Læsetid: 3 min.

Public service under pres

Ingen mediekonvergens uden omfordeling af public service- midlerne, siger private i mediebranchen
17. august 2001

Ingen mediekonvergens uden omfordeling af publicservice- midlerne, siger private i mediebranchen

»Opret en public service fond og sæt den til at fordele midler efter nogle på forhånd faste regler,« opfordrede Niels Breining, direktør i TDC Kabel TV A/S, da han i går talte på konferencen om fremtidens sammensmeltede medier, arrangeret af Kulturministeriet og IT og Forskningsministeriet i fællesskab, som opfølgning på ministeriernes redegørelse om mediekonvergens, der udkom i foråret.
Blandt meget andet stiller redegørelsen fordelingen af licensmidlerne til debat, og TDC’s kritik af public service monopolet fik bred opbakning fra markedsorienterede repræsentanter fra tele-, medie- og IT-branchen.
Konferencen blev afholdt i en tætpakket sal på Eksperimentarium for små 300 særligt inviterede IT- og medie-folk. I Christian Nissens indlæg bedyrede DR’s generaldirektør, at han ikke ser nogen grund til at ændre de allerede eksisterende definitioner på public service, og at han har skiftet holdning til den apparaturafhængige licens: Den bør fastholdes, fordi antallet af seere, der ser tv eller radio licensfrit på pc, har vist sig at være så lille, at det ikke udgør en trussel imod DR’s indtægtsgrundlag.
»Vi har brug for public service stationerne, hvis der skal skabes kulturelt samlende mediebegivenheder, af den slags, der gør os alle danskere,« sagde generaldirektøren med en pudsig fortalelse, »den dag, DRs produktioner ligner det øvrige medieudbud, er der ikke længere grund til at opretholde institutionen.«

Gatekeeper
Nissen mindede om, at gatekeeper funktionen for kabel- og satellit tv i Danmark suverænt ligger hos tre udenlandsk kontrollerede firmaer: Viasat, TDC og Canal Digital.
Omvendt hævdede flere ophidsede konferencedeltagere, at public service monopolet kvæler uafhængige tiltag til kvalificeret, dansksproget programproduktion.
Som eksempel på konkurrenceforvridende aktivitet blev DR’s sundheds-site, der hævdedes at være næsten identisk med to private sundhedsportaler, nævnt.
»Når man i den nye verden skal tildele midler til public service, må man tildele midler bredere. Hvem der skal have dem, behøver man ikke på forhånd tage stilling til,« siger Finn Schkolnik og afviser dermed, at en public service fond ville være begyndelsen til enden for DR og TV2.
»Hvis ikke pengene kommer ud i produktionsmiljøerne, risikerer vi, at konvergensen kommer alt for sent i gang.«
»En ordning med en fond, der allokerer midler efter licitation, vil kunne tilgodese en del af de tiltag, der har været præsenteret på konferencen i dag,« sagde Schkolnik med adresse til bl. a. det danske web-tv-projekt Superchannel.org.
Supperchannel arbejder på græsrodsbasis med demokratisk fornyelse via lokalbaseret web-tv og leder en række mindre produktionsmiljøer, der bl. a. søger at nedbryde barrieren mellem mediebruger og medieproducent.
Konferencen bød desuden på en præsentation af TVropas storstilede plan for et Medianet Danmark. Medianet skal efter planen bringe Internet-tv ud til folket via 40 kanaler, der via ny teknik kan fordeles til alle danske husstande gennem det jordbaserede sendenet. TVropa ønsker et Medianet på almindelige markedsvilkår, men politikerne vil, som det hed, »kunne bestemme over« dele af indholdet.
I det hele taget tegnede konferencen et broget og overfladisk billede af de næsten grænseløse muligheder og uigennemskuelige forkortelser, der gennemsyrer grænselandet mellem mobiltelefoner, håndholdte mini-pc’er, fjernsynsapparater og settop-bokse. Endnu har ingen fundet de vises sten mht. »killer-applikationen« eller blockbuster-programmet, der får en »kritisk masse« af forbrugere til at investere de temmelig mange penge, som overgangen til fuldkommen konvergeret husholdning kræver. Kun ganske få seere med nørd-tilbøjeligheder efterspørger interaktive tjenester, alligevel er både branchefolk og politikere enige om, at de er fremtiden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu