Læsetid: 2 min.

R&B’ens kronprinsesse

I lørdags omkom den kun 22-årige R&B-sanger Aaliyah ved et flystyrt
31. august 2001

Nekrolog
Med sangeren Aaliyahs død i lørdags ved en flyulykke mistede den nye amerikanske rhythm & blues en af de vigtigste eksponenter for den kvindelige reaktion mod 80’ernes testoteron- og maschohørmende hiphop og sexfikserede soulsangere som Bobby Brown.
Da reaktionen materialiserede sig som genre i 90’erne i form af vokalkvartetten En Vogue’s massivt populære Funky Divas, døbtes genren New Jill Swing og den gav plads til en nyfeministisk og grænsetrækkende attitude hos sine ofte meget unge udøvere. Men ingen kunne slå Aaliyah hvad angår alder.
Da hun debuterede med albummet Age Ain’t Nothing But A Number i 1994, var hun kun 14 år. Det var nu svært at høre på den sofistikerede og streetwise udgivelse, der var komponeret såvel som produceret af megastjernen R. Kelly, thi der var intet pubertært over den purunge Aaliyahs stemme eller attitude. I tidens bedste stil poserede teenagepigen på coveret som en sej hiphop-babe i tøj, der var mindst fem numre for stort med tilhørende hue og solbriller. Det massive hit ’Back & Forth’ – som handlede om hvad, monstro? – placerede Aaliyah helt i front af New Jill-bevægelsen og hendes ungdom gjorde hende til et idol blandt helt unge piger og drenge.
Aaliyah Dana Haughton fødtes i Brooklyn i 1979, men voksede op i Detroit, hvor hun tidligt viste sig som et musikalsk vidunderbarn og hun begyndte at synge og optræde lokalt i fire-fem-års alderen. Som 11-årig optrådte hun i Las Vegas sammen med veteranen og ikonet Gladys Knight og det var dennes eksmand, som i kraft af sin position som manager for R. Kelly, opdagede hende og formidlede den kontakt, der førte til debutalbummet. Efter dets udsendelse turede Aaliyah verden rundt i 1994-95, før hun vendte tilbage til Detroit for at gøre gymnasiet færdig samt indspille opfølgeren til debuten, One In A Million, produceret af den dengang ukendte Timbaland (Tim Mosley), hvis intenst synkoperede, heftigt opbrudte rytmespor skulle gøre ham til en af sen-90’ernes mest indflydelsesrige producere.
Dette album placerede Aaliyah i front på R&B-scenen, men det var med den røvsparkende og genialt sammenskruede single »Are You That Somebody,« at hun i ’98 for alvor lagde sig i spidsen af R&B-flokken. Med sine hysteriske synkoperinger, minimale backing og originale brug af samplet babygråd var den et af årets bedste singler. Hun gentog successen i 2000 med den gnistrende futuristiske funkudladning, »Try Again« fra filmen Romeo Must Die, hvori hun også spillede en hovedrolle. I juli i år udsendtes hende tredje album – betitlet Aaliyah – i USA og det strøg direkte ind på salgslisternes andenplads, hvilket konfirmerede hendes status som R&B’ens kronprinsesse. Hun spillede titelrollen i filmatiseringen af Anne Rice’s Queen Of The Damned – forventet premiere foråret 2002 – og skulle endvidere have medvirket i såvel Matrix 2 som Matrix 3.
Men i lørdags på vej hjem fra Bahama-øerne – hvor hun havde optaget en video til nummeret »Rock The Boat,« forulykkede et chartret privatfly og alle ni ombordværende omkom.
Aaliyah, som var midt i en pr-tur for sit nye album, havde presset videooptagelsen ind i sit hektiske skema.
Aaliyah Dana Haughtons alsidige og lysende talent matchedes af hendes passionerede og hengivne forhold til sin kunst, og hun vil blive savnet blandt stjernerne på R&B-firmamentet, som hun oplyste kort, men intenst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her