Ordførerne fraV, K og SF anser regeringen for at være for optimistisk, når den i sit udspil til finanslovsforhandlingerne anslår, at den i løbet af det næste år vil være i stand til at skaffe plads på det såkaldt rummelige arbejdsmarked til omkring seks tusinde, der i dag befinder sig uden for arbejdsmarkedet.
»Det tal er alt for højt sat,« siger arbejdsmarkedsordfører, Knud Erik Kirkegaard (K) til Information: »Jeg har svært ved at tro, at regeringen vil kunne finde fleksjob, skånejob og servicejob til så mange menensker på et år.«
Kirkegaard henviser til, at udviklingen i antallet af fleks- og skånejob hidtil har været forholdsvis beskeden.
»Og selv om antallet af servicejob for tiden er svagt stigende, så ligger tallet jo stadig nede på et par tusinde,« siger ordføreren, der dog afviser at gætte på, hvor mange job det faktisk vil lykkes regeringen at fremskaffe.
»Det tør jeg ikke at spå om,« svarer han. »Erfaringerne viser, at det er utroligt svært at løbe den slags ordninger i gang. Men der er kun et at gøre, nemlig at fortsætte med at opbygge en god kontakt mellem kommunerne og virksomhederne.«
Heller ikke Venstres ordfører, Jens Vibjerg, tør give et præcist bud på udviklingen på det rummelige arbejdsmarked i det kommende år.
»Men det er vigtigt, at vi får skabt så mange stillinger som muligt på dette område,« siger han. »Både af menneskelige hensyn og for at få sat hænder i arbejde. Men hidtil har regeringen jo ikke vist sig særligt handlekraftig. Blandt andet har ordningen med servicejob været en ren fiasko.«
Vibjerg mener, ligesom Kirkegaard, at vejen mod flere stillinger på det rummelige arbejdsmarked går over bedre kontakt mellem kommuner og lokale virksomheder: »Det arbejde, som kommunerne foretager for at promovere denne form for job, er altafgørende.«
Ikke toptunede
Ole Sohn, SFs arbejdsmarkedsordfører, mener dog også, at regeringen må være mere aktiv: »Hvis den virkelig vil skabe 6.000 nye job og det tvivler jeg på, at den kan så skal den foretage en særdeles målrettet indsats.«
Sohn mener, at regeringen bør overveje at oprette job i den offentlige sektor, hvor der i dag er opgaver, der ikke bliver løst: »Vi må spørge os selv: Hvor har vi gennemført så store besparelser, at vi har rationaliseret vigtige funktioner væk,« siger han.
»Hvis vi søger et svar på det spørgsmål, vil vi opdage, at der er masser af samfundsopgaver, der vil kunne løses af folk, der af forskellige årsager ikke er i stand til at levere en hundrede procents toptunet indsats ude på det regulære arbejdsmarked,« siger Ole Sohn.