Læsetid: 3 min.

Samfundets skyld

Det svenske pseudonym Arne Dahl er udkommet på dansk med en kriminalroman for første gang. Og det er virkelig en start, der vil noget
7. august 2001

Ny krimi
Det har længe undret mig, hvor eklatant forskelligt svenske og danske (forfattere) opfatter deres respektive velfærdssamfund.
Herhjemme brokker man sig nok jævnligt over dette og hint, sygehusvæsenet og ventelisterne for eksempel, men konsensus om selve samfundets indretning og struktur rækker langt ind i selv højrekredse.
Helt anderledes derborte, hvor besvigelsen efter krakeleringen af Folkhemmet og dets stramme disciplin synes enorm, og hvor det eruptive had og de sociale undergangssyner kan give sig vældig dramatiske udslag.
Måske det er derfor der er så meget mere gang i den i de svenske krimier end i de danske, groft sagt.
Den tragiske faldhøjde synes umiddelbart større, de individuelle livshistorier så porøse at de – når det grumme tilfælde er ude – næsten uden videre falder på plads i tunge skæbnemønstre. Og så er fanden løs og politiet får travlt ...
Pseudonymet Arne Dahl har allerede nu skrevet tre politiromaner med en vis Paul Hjelm som primær agent, og serien er planlagt til at omfatte hele ti. Misterioso fra 1999 er den første på dansk, og det er virkelig en start der vil noget.

Svensk Dirty Harry
Den midaldrende kriminalinspektør Paul Hjelm fra Stockholms sydlige, socialt barske udkanter nærmer sig udbrændtheden, både privat og på jobbet, hvor en udvisningstruet Kosovoalbaner desperat har taget gidsler på indvandrerkontoret, og hvor Hjelm pludselig som en anden Dirty Harry tager affære og med et velrettet (og ikke dødeligt) skud bringer sig på landets avisforsider som helt.
Længe får han dog ikke lov til at hvile på laurbærrene, for Afdelingen for Interne Undersøgelser anfægter alvorligt hans ureglementerede énmandsaktion og det der kunne lugte af fremmedhad og selvtægt. De siger blandt andet:
»Afgrunden lurer inde i os selv. Tendensen til at projicere vores egne fiaskoer over på andre. Folkets røst, fortalerne for de nemme løsninger. Og huden på samfundets løst sammenknyttede krop, det er ordensmagten. Vi er yderposterne, tættest på det angstprovokerende, og derfor er vi også de mest udsatte af alle. Hvis huden sprækker det rigtige sted, vælder samfundskroppens indvolde ud. Forstår du, hvad du kan have sat i gang med din lille enmandsaktion? Det er mig magtpåliggende, at du for-står det.«
De manende ord sender Hjelm ud i en større selvransagelse. Men både den og hans ægteskabelige misèrer bliver dog midlertidigt sat i parentes, da han uventet bliver løftet op i en ny central eliteenhed, A-gruppen, hvis seks efter mangfoldige kriterier håndplukkede medlemmer skal tage sig af de helt store affærer, dem der kan være en direkte trussel mod samfundsordenen.

Russisk-baltisk mafia
En seriemorder er tilsyneladende på spil, på mystisk og regelmæssig vis ombringes en række førende svenske erhvervs- og finansfolk. Står den russiske mafia bag?
Sporene er næsten nul. Indtil endnu et mord lader politiet forstå, hvad læseren fra start har været halvt indviet i, at morderen lader sin køligt perfekte toskudsrutine akkompagnere af intet ringere end Thelonious Monks klassiske Misterioso, den fra Five Spot 1958, med Johnny Griffin, Roy Haynes og så videre!
Heldigvis har A-gruppen hele to jazzfreaks, og så går den vilde – og kyndigt diskofile – jagt gennem underverdenen, som selvsagt viser sig at have aflæggere i ellers yderst respektable kredse. Og det russisk-baltiske ma-fiaspor er ikke dødt af den grund, eller noget at spøge med ...

Mistrøstigt Sverige
Arne Dahl skriver både råt og følsomt sprogligt set, og hans krydret sammensatte A-gruppeflok får på skift ledefigur-status, så de mange (blind)spor virkelig kan foldes ud i en stram plot-samtidighed, der til slut virkelig kommer i højeste spændingsgear.
Det er imponerende godt. Og ikke bare som konstruk-tion, for man kommer undervejs rigtig godt omkring, i magtens korridorer, i frimurervæsenet, golfklubberne, barerne, bøssemiljøet og så videre... Et nok så mistrøstigt billede af Sverige, men ikke som hos nogle af Dahls kolleger et blot mistrøstigt, for Dahl har humor, og ikke mindst Paul Dahl er en anfægtet, sympatisk og stædig rad, én man gerne vil høre mere om.
Om ægteskab, tøvende interne romancer og meget mere.
Nå jo, hvem der gjorde det?
Tågen letter først sent. men det har noget med Dart og bank(u)væsen at gøre ...

*Arne Dahl: Misterioso. Oversat (godt) af Anders Johansen. Forlaget MODTRYK, 333 s., 348,- kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her