Læsetid: 2 min.

SF kræver motorvejsafgift på finanslov

Bilister skal betale for at benytte motorvejen for fremtiden, mener Socialistisk Folkeparti
31. august 2001

SF vil møde op til de kommende finanslovsforhandlinger med regeringen med et forslag om, at danske og udenlandske bilister skal betale for at køre på motorvejene.
»Når man belaster vejnettet, så er det også rimeligt, at man betaler en vejafgift,« siger partiets gruppeformand Aage Frandsen.
Han oplyser, at SF vil foreslå, at danske bilister i personbiler for fremtiden skal betale 160 kroner om året for at benytte motorvejene.
Bilister i varebiler over to ton skal betale det dobbelte. Og chauffører i lastbiler skal betale det firdobbelte.
Derudover skal der efter SF’s mening indføres et såkaldt ’månedskort’, som skal koste 50 kroner. Det er SF’s forventning, at dette kort primært vil blive benyttet at udlændinge, der kører gennem Danmark.
»Og det er sådan set også meningen,« siger Aage Frandsen. »Når man rejser i Europa i dag, skal man i mange lande betale for at benytte motorvejene. Og sådan et system bør vi også indføre i Danmark.«
SF regner med, at staten kan tjene omkring 420 millioner kroner på denne nye afgift.
»Og det beløb kan vi jo eventuelt bruge på at vedligeholde vejnettet,« siger Aage Frandsen.
Han tilføjer dog, at pengene efter hans mening ikke bør være øremærkede til trafikale formål.
»Vi vil også gerne have en masse andre gode ting gennemført i finansloven,« siger han. »Og her kan indtægterne fra en motorvejsafgift indgå som en del af finansieringsmodellen.«

S-skepsis
Hos Socialdemokratiet er man imidlertid ikke begejstret for SF’s forslag.
»Jeg er meget skeptisk – for ikke at sige direkte imod ideen,« siger medlem af trafikudvalget, Helge Mortensen. »Jeg frygter, at indførelsen af en motorvejsafgift vil skræmme folk væk fra motorvejene og ud på bivejene, der i så fald vil blive udsat for en uforholdsmæssigt stor belastning.«
Helge Mortensen vil dog ikke afvise, at Socialdemokratiet på et tidspunkt vil være med til at indføre et såkaldt »roadpricing« system i Danmark for at nedbringe biltrafikken i landets større byer.
»Men det bliver i givet fald først om nogle år,« siger Helge Mortensen.
De radikale forholder sig mere positivt til folkesocialisternes forslag, men de har dog ikke afgjort, om de vil støtte det eller ej, oplyser partiets trafikpolitiske ordfører, Vibeke Peschardt.
»I virkeligheden mener jeg faktisk, at det er mere relevant at indføre betalingsringe omkring de større byer,« siger hun. »Men det er trafikministeren desværre ikke enig i.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her