Læsetid: 2 min.

Sovjetunionens sidste år

18. august 2001


*13. jan. 1991 – En sovjetisk eliteenhed stormer tv-tårnet i Litauens hovedstad, Vilnius. Styrken åbner ild mod demonstranter, 15 dræbes og 100 såres. Få dage gentager scena-riet sig i Letlands hovedstad, Riga, hvor fem dræbes.

*17. marts – En folkeafstemning om en ny unionstraktat finder sted i ni af sovjetrepublikkerne. 76,4 procent af de deltagende vælgere svarer ja til, at de »støtter bevarelsen af Sovjetunionen som en fornyet føderation af suveræne republikker«.

*12. juni – Boris Jeltsin vælges som Ruslands præsident med 57 procent af stemmerne.

*11. juli – Folkekongressen, det sovjetiske parlament, vedtager hovedlinjerne i unionstraktaten. Kommunistpartiets gamle garde, der ser unionstraktaten som Sovjetunionens afslutning, begynder at planlægge kuppet.

*4. aug. 1991 – Gorbatjov annoncerer, at de to første lande, Rusland og Kasakhstan, vil underskrive unionstraktaten den 20. august – og rejser på ferie i sin luksus-datja på Krim.

*18. aug. – Kupmagerne, kaldet Statskomiteen for Undtagelsestilstanden, sender en delegation til Foros i et sidste forsøg på at overtale Gorbatjov til at aflyse unionstraktaten og indføre undtagelsestilstand. Gorbatjov afviser.

*19. aug. – Kuppet fuldbyrdes, Gorbatjov erklæres uarbejdsdygtig på grund af ’dårligt helbred’ og sættes i husarrest i sin feriebolig. Vicepræsident Gennadij Janajev udnævnes til fungerende præsident. Tusinder demonstrerer i gaderne i Skt. Petersborg og Moskva, hvor Jeltsin stiller sig op på en kampvogn foran parlamentet og sætter sig i spidsen for protesterne.

*20.-21. aug. – Militærenheder nægter at dræbe civile, og kuppet løber ud i sandet. Gorbatjov vender hjem fra Foros, men det politiske initiativ er overtaget af Jeltsin, der suspenderer kommunistpartiets aktiviteter i Rusland. Estland og Letland erklærer sig selvstændige. (Litauen gjorde det allerede i marts 1990).

*24. aug. – Gorbatjov træder tilbage som generalsekretær for det sovjetiske kommunistparti og partiets ejendom nationaliseres. Ukraine, Hviderusland, Moldova, Aserbajdsjan, Usbeki-stan og Kirgisistan erklærer sig selvstændige i de følgende dage.

*8. dec. – Lederne af Rusland, Hviderusland og Ukraine mødes i en jagthytte nær Brest i Hvide-rusland. De enes om at opløse Sovjetunionen og erstatte det med det langt løsere Statssamfund af Uafhængige Stater (SNG).

*25. dec. – Gorbatjov træder tilbage som Sovjetunionens præsident.

*31. dec. – Hammer-og-segl stryges for sidste gang fra Kreml. Sovjetunionen ophører som stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her