Læsetid: 2 min.

Staten mangler kvindelige chefer

Finansministeriet indleder kampagne for at få kvinderne til at bestride lederposter i det offentlige
27. august 2001

Hvorfor søger langt færre kvinder end mænd ledende stillinger i staten? Hvad gør de enkelte arbejdspladser for at gøre en lederkarriere attraktiv for kvinder?
Dette er spørgsmål, som Personalestyrelsen under Finansministeriet og de statsansattes paraplyorganisation Centralorganisationernes Fællesudvalg ønsker at få besvaret i et debatoplæg, som de i går udsendte til alle statslige arbejdspladser.
Kvinderne udgør 39 procent af de ansatte i staten, men bestrider blot hver femte af de statslige lederposter. Ved at sætte fokus på den skæve kønsfordeling skal debatoplægget placere kvinder og ledelse på den personalepolitiske dagsorden under arbejdstitlen ’Staten har brug for kvindelige ledere’.
Det er uholdbart, når kvinder ikke synes, at det er attraktivt at være leder i staten, mener finansminister Pia Gjellerup (S).
»Alt for mange lederressourcer går tabt. Derfor skal spørgsmålet om ’kvinder og ledelse’ drøftes på de enkelte arbejdspladser«, siger Pia Gjellerup til Ritzau.
Det udsendte debatoplæg tager udgangspunkt i, at kvinder og mænd generelt er lige kvalificerede til at lede. Men når kun hver femte leder i staten er kvinde, går staten glip af de lederressourcer, der findes i den kvindelige del af medarbejderskaren.
Derfor ønsker Finansministeriet nu at sætte en debat i gang om, hvorfor der er flere mænd placeret i lederstillinger end kvinder, for at medvirke til at bringe den skæve arbejdsdeling mellem kønnene i balance.
»Vi skal have årsagerne frem i lyset. Dernæst bør det drøftes, hvad der skal til for at løse problemet. Snak alene er ikke tilfredsstillende,« udtaler Pia Gjellerup.

Kønsspecifikke barrierer
Debatoplægget er inspireret af en undersøgelse foretaget i foråret 2001, som peger på, at der eksisterer kønsspecifikke barrierer for, at kvinder bliver ledere.
Helt centralt er det, at kvinder ofte prioriterer familie og fritid højere end en lederkarriere og ikke ønsker at have lange arbejdsdage. I nogle statslige institutioner – især dem tæt på det politiske miljø – er der en tradition for, at lederen er den, der hver dag kommer først og går sidst, og det kan virke som en hæmsko for kvindernes lyst til at påtage sig en chefpost i staten.
Undersøgelsen viser også, at kvinder undlader at søge en lederstilling, hvis de ikke bryder sig om den praktiserede ledelsesform, f.eks. hvis den er særlig konkurrencepræget eller autoritær. Desuden skal kvinder i højere grad end mænd opfordres til at gøre lederkarriere. Derfor kan en mandsdomineret organisationskultur være en forklaring på, at færre kvinder bliver ledere.
At staten mangler kvindeligt selskab i toppen, hænger også sammen med, at de statsansatte kvinder mangler gode forbilleder. Derfor vil Finansministeriet nu forsøge at formidle gode historier om kvindelige rollemodeller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her