Læsetid: 2 min.

Sutte-slut-sutter, krig og filosofi

Alvorlige bøger for børn og nogle muntre for barnlige sjæle
21. august 2001

Efterårsbøger
Også kunstnere har været børn. Nogle af dem begyndte endda at skrive og tegne, mens de var det, således Claus Deleuran, hvis Rejsen til Saturn, valgt som århundredets bedste tegneserie, genudgives på politisk revy. Samme forlag udgiver også Marcel Prousts debutbog Glæder og dage i første fuldstændige danske oversættelse ved Henning Goldbæk.
Ligeledes i tegneserieafdelingen udgives Jakob Martin Strids Den store strid; Munian Alfaker udsender en digtsamling, Visionens bog med inspiration fra sufismen, og med Elizabeth Wurtzels Prozac Nation. Ung, smuk og deprimeret får vi en debatbog om depressioner, kønsroller, vestlig ungdom, musik og medieliv. Og så kommer der en essaysamling af Per Aage Brandt, Det menneskeligt virkelige og et filosofisk stridsskrift om blandt andet genteknologiens etiske dimensioner af Asger Sørensen: Forskning, etik, konsekvens.

Alvorlige emner
Forlaget Modtryk tegner sig for en række problem-børne- og ungdomsbøger om aktuelle emner som flygtninge, computerspil, okkultisme og krig. Anders Johansen udsender sidste bind om drengen Raklos rejse gennem 2. Verdenskrigs Europa, Himmelporten, og Maria Helleberg skildrer samme periode set gennem Moses Butterbrots øjne, en jødisk dreng på 11 år, hvem det lykkes at undslippe, da familien sendes til ghettoen i Krakow. Moses Butterbrot – under jorden er anden bog i en trilogi. Siv Widerberg skildrer i Du skal være tapper flygtningefamilier i skjul set gennem en lille drengs øjne, og Joke van Leeuwen skildrer en barndom i Casablanca, hvor fortælleren Zimas ældste bror, der ’kæmper for folket’ fængsles På ubestemt tid i romanen af samme navn.
Fra Modtryk kommer også en filosofibog af Peter C. Kjærgaard Wittgenstein og videnskaberne, en ny Jan Guillou: Arven efter Arn, samt en digtsamling af Rune T. Kidde, Hvor er fyrvogteren?

Blendstrups børnedebut
Høst & Søn udgiver riddereventyr for både børn og voksne i Arthur. Kongen i stenen, hvor den ene af to sammenflettede fortællinger foregår inde i en magisk sten. Bogen er skrevet af den engelske forfatter Kevin Crossley-Holland.
Christina Hesselholdt og Tina Modeweg-Hansen kommer med en ny billedbog om drengen og den lillebitte prinsesse med søhestene, Prinsessen i sommerhuset, og i Da Balder kom for sent...igen får vi syv gode forklaringer på, hvorfor man kan komme for sent i skole, skrevet af Ken Denning og illustreret af Lillian Brøgger.
Der er bøger om sutte-slut-sutter og vilde ulve, tudser og spidsmus, og så debuterer Jens Blendstrup fra Øverste Kirurgiske som børnebogsforfatter med en angiveligt rablende rundtur til brandstationen, kolonihaven, bondegården, himlen og andre velkendte steder. Kig ind. det er alt sammen længe siden nu... hedder bogen.
Maria Hirse skriver om anoreksi, Ole Hyltoft erindrer Anna Castberg-skandalen, og endelig starter Høst & søn en ny serie, Fortællinger fra Blåtårn, hvor der udgives »alle tiders bedste og mest fandenivoldske dameromaner«, begyndende med Emily Brontë: Stormfulde højder og Thit Jensen: Den erotiske hamster.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her