Læsetid: 2 min.

Sydafrika anklages for at svigte hiv-syge

En NGO vil lægge sag an mod Sydafrikas regering, fordi den ikke leverer den medicin, der kan forhindre hiv-smittede gravide i at overføre smitten til deres børn
23. august 2001

Den sydafrikanske organisation Treatment Action Campaign, TAC, vil lægge sag an mod Sydafrikas regering. Det oplyste organisationen i går ved en pressekonference i Johannesburg.
Årsagen er, at regeringen efter organisationens mening ikke gør, hvad den kan, for at nedbringe spredningen af hiv-smitte. Det er især den manglende behandling af hiv-smittede gravide og mødre, der får TAC til at reagere.
Sydafrika er efter Botswana og Zimbabwe det land i verden, der er værst ramt af aids. Hver fjerde gravide kvinde er hiv-smittet, og hvert år smittes omkring 70.000 børn af deres mødre – enten under graviditeten, under fødslen eller gennem modermælken.
Risikoen for, at smitten overføres fra mor til barn kan imidlertid nedsættes med op til 50 procent, hvis kvinden behandles med medikamentet Nevirapine, og den sydafrikanske regering oplyste i januar i år, at den som et del af sit nye Mother to Child Transmission Prevention Programme ville udlevere Nevirapine til alle gravide hiv-smittede.
Desuden ville de hiv-smittede mødre blive forsynet med et halvt års forbrug af modermælkserstatning.
Regeringen har imidlertid ombestemt sig og satser nu udelukkende på at tilbyde modermælkserstatning. Derfor sendte TAC i juli et brev til regeringen og udbad sig en forklaring på prioriteringen.
Den officielle forklaring, som kom for få dage siden, er, at størstedelen af programmets budget allerede er i brug til at levere modermælkserstatninger. Det forhindrer imidlertid ikke, at barnet smittes under graviditeten eller fødslen, påpeger Thembeka Majaali, projektkoordinator i TAC.
»Regeringens svar er utilfredsstillende. Ud over de økonomiske aspekter peger regeringen på, at Nevirapine er giftigt og resistent over for hiv-virus, selv om WHO fastholder, at midlet er yderst effektivt, hvis det bliver brugt på den rigtige måde,« siger hun til Information.
TAC mener, at regeringen med sit løftebrud afslører sin manglende vilje til at gøre en indsats mod hiv og aids.
»Regeringens svar er et klart udtryk for manglende politisk vilje til at løse problemet. Nevirapine er billig medicin, og regeringen kunne sagtens stille det til rådighed. Men man ønsker at forsinke sit eget program, fordi man hverken har kort- eller langsigtede planer for bekæmpelsen af hiv og aids,« siger Thembeka Majaali.
Sydafrika og Uganda indledte for to år siden et samarbejde om at udvikle aids-medicin, og samarbejdet skulle især fokusere på at videreudvikle Nevirapine. Derfor hæfter TAC sig ved, at Nevirapine nu anvendes både i Uganda og Tanzania, hvor det uddeles gratis på de større hospitaler.
»Sydafrika burde gøre, som man har gjort i Uganda, hvor man har implementeret et nationalt hiv/aids-program, men det ønsker man ikke, og derfor trækker civilsamfundet nu regeringen i retten,« siger Thembeka Majaali om TAC’s beslutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her