Læsetid: 3 min.

Taliban forbyder brug af Internettet

Internettet føjes til listen af forbudte medier i Afghanistan
29. august 2001

Brugen af Internettet er for fremtiden fuldstændig forbudt i Afghanistan. Det bekendtgjorde talibanerne i lørdags på landets officielle radiostation og beordrede samtidig det religiøse politi til at straffe lovovertrædere i henhold til islamisk lov.
Man kan naturligvis spørge, hvorfor det ikke er sket noget før? I et land hvor biografer, musik, fjernsyn og foto allerede er forbudt, kunne forbydelse af Internetttet kun være et spørgsmål om tid.
Men der er bare et lille problem, for hvordan sender man Ministeriet for Retledning – eller det religiøse politi med andre ord – i hælene på dem, der bevæger sig i cyberspace, når der nu ikke er nogen i cyberspace?
Eftersom landet ikke har adgang til en Internetudbyder, og landets telefonnet er brudt sammen, er befolkningen ikke en integreret del af informationssamfundet.
Når talibanerne så alligevel har indført et forbud, er det fordi, visse dele af befolkningen trods alt har haft adgang til disse privilegier.
»Enkelte offentlige instanser, højtstående embedsmænd eller udstationerede har haft adgang til Internettet via nabolandet Pakistan,« noterede organisationen Reportere uden Grænser (RUG) for nylig i en rapport.
»Internettet bliver også i højere og højere grad benyttet af de mange afghanere, der er blevet uddrevet fra deres hjemland, til at komme til orde.«
Ligeledes kobler udenlandske NGO’er og de få udenlandske korrespondenter, der er i landet, sig på Internettet via satellit-telefoner. RUG anslår antallet af afghanere der bevæger sig i cyberspace til at være under 100.
Pakistan, der støtter talibanerne, havde givet myndighederne i Kabul tilladelse til at etablere en Internetforbindelse via deres udbyder Comsats. Den islamiske republiks officielle hjemmeside afghan-ie.com (den er nu nedlagt) og talibanernes hjemmeside www.talaban.
com (den er blevet ødelagt af hackere) hørte også hjemme i Pakistan.
Men det er altsammen fortid: Den nye lov siger, at for fremtiden må: »Ingen enkeltpersoner eller organisation, hvad enten den har forbindelse med regeringen eller ej, hvad enten den er afghansk eller international, må benytte Internettet indenfor den islamiske stat Afghanistans grænser.«
Eneste undtagelse er, at der fortsat vil være en forbindelse i talibanernes øverste leder mullah Mohammed Omars kontor, hvor det globale netværk lejlighedsvis kan konsulteres af en betroet medarbejder. Med andre ord: I den islamiske stat får kun én person adgang til cyberspace. Regeringsmedlemmer, der ønsker at sende en e-mail, må først sende en skriftlig forespørgsel til den øverste leders kontor. Allerede i juni forbød talibanerne at regeringsmedlemmer og borgere brugte Internettet for at beskytte dem mod strømninger, der ikke er »i overensstemmelse med islam«. Men den islamiske milits sagde dengang at dette forbud ville blive ophævet lige så snart Afghanistan havde fået genetableret telenettet.
I første omgang gjaldt forbudet hverken de internationale humanitære organisationer eller de organer under FN, der befinder sig i Afghanistan for at hjælpe med genopbygningen af landet, der ligger i ruiner efter mere end 20 års krig.
En fotograf, der var i Af-ghanistan sidste år i september, har fortalt RUG, at oprørslederen, kommandant Massoud, hvis mujahedinere fortsat holder Panjshir-dalen nord for Kabul besat, rent faktisk har sin egen e-mail adresse, og at det sker, at han kobler sig på Nettet via en satelittelefon.
Afghanistan udgør nu, sammen med Nordkorea, den lille eksklusive klub af lande, der har lukket sine grænserne for Internettet. Hverken i Pyongyang eller i Kabul findes der en eneste server. Det forhindrede dog ikke diktator Kim Jong-il i at bede den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright om hendes e-mail adresse, da hun sidste år var på besøg i Pyong-yang.

© Information og Libération

*Oversat af Gitte Lyngby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her