Læsetid: 4 min.

Tidsopfattelsens globale paradoks

Ligesom på resten af planeten er paradokset ved globaliseringsfænomenet, at det kun omfatter den del af verdens befolkning, som er tilsluttet
8. august 2001

Ligesom på resten af planeten er paradokset ved globaliseringsfænomenet, at
det kun omfatter den del af verdens befolkning, som er tilsluttet

Chile
Santiago – Globaliseringen som fænomen omfatter primært de, som har adgang til det teknologiske kommunikationsnet som f.eks. telefon, radio, fjernsyn og internet.
Som i mange andre udviklingslande er de fleste byområder i Chile tilsluttet dette kommunikationsnetværk, mens der er landområder, som står helt udenfor. Det er denne forskel, som er afgørende for, hvilken opfattelse et lokalsamfund har af tiden.
For det indianske Mapuche-samfund i Nueva Imperial i Temuco-området i det sydlige Chile hænger tidsopfattelsen nøje sammen med naturkræfterne og årstiderne. Landbrug er den primære beskæftigelse, og dagen starter ved solopgang og slutter ved solnedgang. Der er ikke noget, som hedder fridage, kun om søndagen slappes der af.

Solen styrer arbejdet
»Ligesom vores forfædre udnytter vi dagslyset til at klare dagens gøremål. Når solen går ned, spiser vi aftensmad, og derefter er det sovetid,« fortæller familiefaderen Emilio Cayuqueo.
Det er til gengæld årstiderne, som bestemmer, hvornår det er tid til at så og dyrke afgrøderne, og hvornår der skal høstes. Såningen begynder således om foråret, mens man om sommeren dyrker afgrøderne og sælger produkterne på markedet i Temuco og samtidig købes provisioner til vinteren.
I Chiles hovedstad Santiago afhænger tiden derimod mere af uret og arbejdstiden.
For Denis Fuenzalida, computerprogrammør og familiefar, er arbejdstiden mandag til fredag fra ni til 17, mens fritiden starten ved arbejdstidens ophør og strækker sig over weekenderne.
»Når jeg får fri fra arbejde, er jeg sammen men min familie. Vi bruger tiden på at se fjernsyn, at surfe på nettet, at gå i biografen, at gå ud at spise eller danse. På lange weekender, som falder sammen med helligdage, tager vi på ture på landet eller til stranden,« fortæller Denis.
Der er også afsat tid til indkøb i supermarkedet eller forretninger i nabolaget samt indkøb af tøj og sko. Om sommeren holder familien ferie væk fra byen i en til to måneder.
For familien Cayuqueo er telefonen en teknologi uden for hjemmet. De har adgang til lokalområdets fælles telefon, som befinder sig flere kilometer fra deres hjem, og som må benyttes i nødsituationer så som sygdom hos mennesker eller dyr. De har også prøvet at bruge en telefon på markedet i Temuco.
»Vi har mange kunder, som har givet os deres visitkort, så vi kan ringe til dem, når vi kommer til markedet i Temuco. På den måde kan vi ringe og informere om produkter og priser,« forklarer Emilio.
I stedet for en telefon benytter familien sig af en hest.
»Hvis jeg skal invitere familie eller venner til et møde eller en familiekomsammen, så tager jeg hesten og rider hen og giver besked.«
I hans tilfælde er kommunikationstiden lige så lang, som det tager ham at nå frem på hesteryg.

Den fjerne teknologi
For familien Fuenzalida i Santiago er telefonen en livsvigtig teknologi. Ved hjælp af telefonen kommunikerer de umiddelbart med familie og venner, som er bosat i andre kvarterer i byen, andre dele af landet eller i nogen tilfælde udenfor landets grænser. I nødsituationer skal de blot løfte røret og ringe efter brandvæsen, politi eller læger. For denne familie er kommunikationstiden øjeblikkelig og bestemmes af samtalens længde.
»Vi er mest interesserede i, hvor lang tid hver samtale varer, og hvad det koster. Det vil sige, om vi ringer i den billige tid eller den normale tid, og hvad det koster, specielt opkald til venner og familie som bor langt væk,« erklærer Denis.
Computer, internet og kabel-tv er teknologi, som ligger fjernt fra Mapuche-familiens hverdag.
»Her i hjemmet har vi en radio og et sort/hvid fjernsyn, som , hvis vejret er godt, kan indstilles til at tage en landsdækkende kanal,« forklarer Emilio.
Ingen af familiens medlemmer har haft adgang til en computer, men de har set computere i forretninger og internetcaféer i Temuco. De er heller ikke helt klar over, hvad internettet er, og hvad det kan bruges til. Kabel-tv har de til gengæld set flere gange: »Hvis der har været landskamp på en markedsdag, så har vi set kampen på en restaurant med kabel-tv,« fortæller Emilio.
Så dette medium har altså en betydning for familien, nemlig umiddelbarheden ligesom det sort/hvide fjernsyn.
For familien Fuenzalida i Santiago er computer, internet og kabel-tv livsvigtige teknologier. I hjemmet har de en computer med adgang til internettet, som børnene bruger til skolearbejde eller til fornøjelse. Desuden arbejder begge forældre foran en computer. Kabel-tv er til stor fornøjelse for hele familien i fritiden.
Før de går i seng, sætter de videoen til at afspille nattens film. Når der er fodboldkamp i fjernsynet, sidder faren med sine venner foran skærmen, de behøver ikke at gå hen på en restaurant.
Disse to familiers tidsopfattelse afspejler på den ene side forskellen på livet i land og by og på den anden side deres mulighed for adgang til kommunikationsteknologien.
Mens familien Cayuqueo indretter familiens rutiner efter naturkræfter og årstider, så indretter familien Fuenzalida sig efter arbejdstiden, helligdage og ferier. Familien Cayuqueo kender kun umiddelbarheden fra medier som radio og fjernsyn, mens telefonens umiddelbarhed går via den kommunale telefon eller telefonen på markedet i Temuco. For familien Fuenzalida er den umiddelbare kommunikation en del af det daglige liv med adgang til kommunikationsnettet.
Således berører globaliseringen af tidsopfattelsen kun indirekte Mapuche-familien, mens familien i Santiago lever midt i den globaliserede tid. Ligesom på resten af planeten er paradokset ved globaliseringsfænomenet, at det kun omfatter den del af verdens befolkning, som er tilsluttet.

*Rocio Isabel Zapata underviser i informationsteknologi ved University of Chile i Santiago

*Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her