Læsetid: 2 min.

Tysk ja til ny Balkan-indsats

Efter ugers teater-torden vedtog den tyske Forbundsdag i går at sende godt 450 soldater til Makedonien
30. august 2001

BERLIN – Sent i går eftermiddag fløj de første 47 tyske soldater mod Makedonien for at deltage i indsamlingen af UCK-oprørernes våben. I alt vil Tyskland sende »godt 450« soldater, meddeler Forsvarsministeriet.
Få timer før soldaternes afrejse havde politikerne i Forbundsdagen givet grønt lys for den tysk deltagelse i NATO-operationen ’Vigtig Høst’.

Voldsom strid
Striden om et nyt engagement på Balkan havde ellers bølget i ugevis, men da det kom til stykket, blev indsatsen vedtaget med klart flertal, og selve debatten blev rolig, næsten indtrængende.
»Tyskland er på Balkan, fordi vi har en egen, national interesse i regionens stabilitet. Instabilitet truer os ikke umiddelbart, ikke lige nu, men potentielt gør den,« argumenterede kansler Gerhard Schröder (SPD).
Udenrigsminister Joschka Fischer (De Grønne) slog på, at det handler om, at afværge borgerkrig i Makedonien: »Dagens beslutning i Forbundsdagen er med til at afgøre, om udviklingen i Makedonien går mod krig eller fred,« sagde han.
På forhånd havde det konservative CDU truet med at stemme nej, hvis ikke soldaterne blev udrustet med en ekstraordinær ’sikkerhedspakke’ på knap to milliarder kr. Men selv om partiet kun fik forhandlet sig frem til et tilsagn om godt 100 millioner, skiftede partiledelsen alligevel standpunkt og stemte for.
Holdningsskiftet hos CDU vurderes som endnu et svaghedstegn i partiledelsen, der efter en prøveafstemning i gruppen tirsdag endegyldigt opgav at tilføje regeringen et nederlag i Balkan-spørgsmålet.

Også politik
»Det handler om, med NATO’s hjælp, at nå en ud-soning i Makedonien, indføre mindretalsrettigheder (...). Det er mere end en militær opgave, det er en politisk opgave,« sagde CDU-lederen Angela Merkel og efterlyste et videre perspektiv med indsatsen.
Trods holdningsskiftet hos CDU lød der ingen hån fra regeringspartierne, SPD og De Grønne, der selv var splittede i spørgsmålet. Joschka Fischer var så bange for at tale over sig, at han nøjedes med at læse sin tale ordret op og ikke forfalde til velkendt spot – det gjaldt om ikke at tirre modstandere i egne rækker. Modstanden blandt socialdemokrater og grønne viste sig så stor, at de to partier, der til daglig har flertal i Forbundsdagen, reelt kom i mindretal. I alt stemte 130 i mod, 497 for. Kun det reform-kommunistiske PDS kunne holde partidisciplinen og stemte nej.
»Efter FN-chartret kræver denne form for forhindrig eller afslutning af borgerkrig et FN-mandat,« sagde Gregor Gysi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her