Læsetid: 2 min.

Uncle Sams lange arm

Russer fængslet i USA for at have overtrådt amerikansk lovgivning – i Rusland
13. august 2001

Virtual jail
Hvad bestemmer copyrightlovgivningen på Internettet? Tidligere ville man nok forvente, at det var lovgivningen i det land, man opholder sig i, og derudover de internationale konventioner om copyright. Med fængslingen af russeren Dmitry Sklyarov i USA for brud på en amerikansk lov er der tegn på, at det billede kan ændre sig.
Dmitry Sklyarov arbejder for det russiske firma ElcomSoft. ElcomSoft har udviklet et simpelt program, der kan fjerne krypteringen fra Adobes eBook format – et format til digital publicering af bøger. Han blev anholdt på vej til en videnskabelig konference i Las Vegas, hvor han skulle holde foredrag om udviklingen af dette program. Sklyarov er tiltalt for at have distribueret programmet til amerikanere via Internettet. Strafferammen er en bøde på 500.000 dollar og fem års fængsel. Oprindelig blev sagen meldt til FBI af Adobe, men selskabet har siden trukket anmeldelsen tilbage. Det har bare ikke stoppet sagen.
Årsagen til, at sagen har vakt opsigt, er, at udviklingen af metoden er foregået i Rusland, for et russisk firma og af en russisk statsborger, men ikke desto mindre er han anklaget for at overtræde en amerikansk lov, der kaldes Digital Millenium Copyright Act (DMCA).
Loven er et forsøg på at revidere copyrightlovgivningen, så den passer bedre til den stigende anvendelse af digitale medier. De kan alle masseproduceres billigt og dermed også nemt kopieres. Med eksplosionen i piratkopiering på verdensplan via fremkomsten af billige CD-brændere og services som Napster var lovgiverne udsat for massiv lobbyisme fra medieindustrien for at gøre det nemmere at bekæmpe piratkopiering af digitale værker.

Big Brother
Det skulle man jo ikke umiddelbart tro vedkom ikke-amerikanere. Men med FBI’s arrestation af Sklyarov er det pludselig blevet forbundet med risiko for ikke-amerikanere at rejse til USA, hvis de kan sættes i forbindelse med overtrædelser af amerikansk lovgivning – ligegyldigt om det, de har foretaget sig, er lovligt i hjemlandet.
Internettet som globalt medie stiller nødvendigvis krav om en global holdning til digital copyright, men med DMCA’s fremkomst er USA gået videre end de fleste, og Internet-aktivister i stort tal har sat en voldsom kampagne i gang for at få Sklyarov ud af fængslet. Status for Skylarov er i dag, at han er løsladt mod kaution, men sagen fortsætter i slutningen af denne måned. Har FBI held til at få stadfæstet denne nye retspraksis, kan det få store konsekvenser for bl.a. europæiske udviklere af DVD-dekryptering.
Med Sklyarovs arrestation er globaliseringen af retspolitikken inden for rettighedslovgivningen kommet betydeligt tættere på.

*Yderligere information på: www.eff.org eller www.freesklyarov.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her