Læsetid: 4 min.

Urbanismens chance

Ny grundig analyse af, hvordan globaliseringen og de mobile teknologiske netværker er ved at forvandle byerne
13. august 2001

MANDAGSBOGEN
Det har været et til tider ekstremt smertefuldt svangerskab på over ti år. Sådan skriver Stephen Graham og Simon Marvin i forordet til deres nye bog, Splintering Urbanism.
Jeg tror dem gerne. For som læser af bogen skal man først slæbe sig igennem en flere siders lang eklektisk introduktion med indklipsede eksempler fra alverdens byer og derpå tre kapitler på over 150 sider med fodslæbende historiske og teoretiske referencer, før man når frem til de kapitler, der virkelig rykker. Det er ikke, fordi det er uinteressant at få genopfrisket historien om Haussmanns storstilede planer i 1850’ernes Paris, at læse om de liniære stregers mesterplanlæggere eller atter en gang at høre om Le Corbusiers urbane utopier, men det er ikke nyt og overraskende stof. Man mister som læser næsten den nysgerrighed, der ellers fremkaldes ved det indledende citat af Fernand Braudel, at »byer er som elektriske transformatorer: De øger spændingen, accelererer udvekslingerne og fabrikerer endeløst menneskelige liv.« Eller ordene af Gilles Deleuze at »byen eksisterer kun som en funktion af cirkulationen og kredsløbene.«
Det er, som om Stephen Graham og Simon Marvin gemmer sig bag alle de teoretikere og historikere, som de så dydigt citerer. Deres lange omhyggelige tilløb beriges dog af nogle spændende illustrationer og overraskende faktabokse. Som når man belemres med billedet af en indhyllet afrikansk dreng, der bruges af selskabet Inmarsat til at annoncere for de angiveligt vidunderlige satelittelefoner. Eller man konfronteres med en gammel annonce fra AT&T, der selvsikkert proklamerer, at ’The Telephone Unites the Nation’. Det var dengang.

Forvandlingen
Men så pludselig i kapitel fire og fem ændrer bogen karakter, og forfatterne træder i karakter.
De forklarer overbevisende, hvordan byerne splintres, og hvordan der opstår nye former for ’glokale’ strategier som svar på det voksende pres fra den globale økonomi og de nye teknologiske muligheder. Og byen forvandles fra et teoretisk og historisk objekt til en levende organisme, der består af komplekse og indbyrdes kommunikerende relationer.
Byen er en broget socioteknisk proces med IT, cyberspace, vejskaber og byskaber, forførende kommercielle shopping centre, faretruende forter, bevogtede sociale enklaver og smarte teknologiske citadeller. De tager læseren med ned i undergrunden til alle de elkabler, varmeledninger, telefonkabler og kloaksystem, der får byen til at fungere. Og de peger på sårbarheden i de nye netværker, som når telefonlinierne eller vejene overbelastes. Men de lukker sig ikke inde bag en gammeldags tankegang, der kun har blik for det lokale, det jordbundne eller bymuren. De har et fornemt blik for de globale perspektiver, alt det fragmenterede og alle informationsstrømmene, der skaber nye strukturer på tværs af de gamle skel og bymure.
De tager os med på en rejse til netværksghettoer i USA, til cenctre for e-handel på Jamaica og til Londons ’Ring of Steel’, som overvåger byens finanscenter. De nøjes ikke bare med at fortælle om ’gated communities’ i Los Angeles, USA, men drager videre til Istanbul og Jakarta. De standser et øjeblik i Malaysias nye Multimedia Super Korridor og flyver videre til Porto Alegre, hvor bystyret har subventioneret General Motors bilfabrikker i stor stil. Og pludselig slår de ned i De forenede Arabiske Emirater, hvor man vist kun kan komme ind i shoppingcentret i Deira City, hvis man er bilist. Fodgængere er udelukket.

Flerhedens princip
Splintering Urbanism beskriver, hvordan mange byer desperat og ved hjælp af privat kapitalmagt har kastet sig ud i en darwinistisk konkurrence om kapitel, viden og ’fast-track’ netværker. Den herskende strategi er at få byens elite koblet tæt op på de globale netværker, men skyggesiden er, at de fattigste, de svageste og de marginaliserede ofte isoleres med afgifter, motorvejsmure, kontrol ved trafikale knudepunkter og gennem kommercialiseringen af det offentlige rum og byernes pladser. De antyder, at det kan hænge sammen med den neoliberale ortodoksi, som har bredt sig som ringe i vandet fra de globale institutioner som G8, IMF, Verdensbanken og WTO, men de uddyber det ikke, og det forbliver som en lidt overfladisk reference.
Arkitekterne og byplanlæggerne citeres hyppigt, men politikerne som aktører i byplanlægningen – eller i afviklingen af samme – er underligt fraværende. Også selv om forfatterne hævder, at teorien om ’aktør netværker’ er en af deres bærende teorier.
De balancerer på grænsen til at ende som to strukturelle og teknologiske determinister, men de undslipper fælden. Det gør de fordi de så glimrende beskriver de sociale, tekniske og økonomiske relationer, som giver byen liv – i stedet for at fiksere dens betydning i konkrete monumenter, bygninger eller afgrænsede pladser. Samtidig giver de eksempler på, hvordan kreative unge og folkelige bevægelser gang på gang sprænger og overskrider de nye teknologiske kontrolsystemer. Og til sidst drister de sig endda til at skrive et ’manifest for en progressiv netværks urbanisme’. Det er spændende, for de træder i karakter, opstiller nogle idealer og tør være normativ. Det er der mange i samtiden, der ikke tør. Men Stephen Graham og Simon Marvin gør det uden at fremlægge en ny moralistisk mesterplan.
I stedet for at ensrette, så skal den nye netværksurbanisme tage udgangspunkt i byens mange kulturelle forskelligheder – i flerheden. De har blik for mobilitetens betydning og forstår potentialet i informationsteknologien, men har ikke glemt den sociale samvittighed. Bogen er en vigtig udfordring til samtidens arkitekter, byplanlæggere og politikere.

Netværks-sociologi
*Stephen Grahams og Simon Marvins bog ’Splintering Urbanism - networket infrastructures, technological mobilities and the urban condition’ er udgivet på forlaget Routledge i år. 479 sd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her