Læsetid: 4 min.

Det utænkelige nederlag

Efter at have tabt i København er Lazio i alarmtilstand før returopgøret om kvalifikation til Champions League mod FC København på Roms olympiske stadion
21. august 2001

Fodbold
Dino Zoff er svær at bringe ud af balance. Sådan var det, da han vogtede Juventus’ og det italienske fodboldlandsholds mål i en menneskealder, og sådan var det, da han overtog jobbet som italiensk landstræner op til EM-turneringen 2000. Kritik bed tilsyneladende ikke på ham. Flegmatisk og med store dovne daskende bevægelser, ironisk og med stor humoristisk sans kan han lidt træt og drævende forklare indlysende dispositioner for folk, der ikke forstår eller vil forstå, og hans overbærenhed virker oftest stor. Som landstræner fik han dog nok, da boldklubben Milans præsident og ejer Silvio Berlusconi efter Italiens finalenederlag til Frankrig ved seneste EM kritiserede ham for ikke at have sørget for mandsopdækning af Zidane og for andre taktiske dispositioner, som han – Berlusconi -–nok havde bedre forstand på end træneren. Det gad Zoff ikke høre på, og så sagde han sit job op. Sandsynligvis af andre årsager, men det var dråben, udtalte han selv.
Som træner for romerklubben Lazio siden sidste forår har Zoffs autoritet været uantastet af dens præsident og ejer Sergio Cgranotti og af dens tifosi. Den romerske sportsavis Corriere dello Sport kalder ham kærligt ’Superdino’, og han har fået lang snor med hensyn til at omlægge forgængeren Sven Göran Erikssons succesrige 4-4-2 opstilling til sit eget foretrukne 3-5-2. Det er jo bare tal, men det er tal, man går meget op i på disse breddegrader, og især hvis der ikke er gevinst ved dem. Og det var der ikke, da Lazio i Parken i København smed en forventet sikker sejr væk til et hold, man dårligt havde hørt om. FcCopenaghen.
Præsident Cragnotti gad ikke engang tage til København for at se sit hold kvalificere sig til hovedturneringen i Champions League, men kiggede på noget af kampen i fjernsynet og blev rasende: På trods af de åbenlyse vanskeligheder foretog Zoff ikke en eneste udskiftning i kampens løb, og værst var, at han lod det baskiske nyindkøb til 360 mio. kroner, Gaizka Mendieta, sidde ubenyttet på bænken, mente Cragnotti.
Zoff gad lige nøjagtigt sige til Cragnotti og offentligheden, at Mendieta først havde sluttet sig til truppen 14 dage senere end de andre og ikke var i form, og at en fodboldkamps udfald for et hold faktisk ofte er afhængig af modstanderen. »Om vi havde spillet midt i sommerferien eller to-tre måneder senere, er underodnet, for på den bane og mod det hold ville vi under alle omstændigheder være løbet ind i problemer,« lød Zoffs nøgterne anerkendelse af et FCK-hold, som han hverken havde undervurderet eller overvurderet.

Holder balancen
Forud for returkampen i aften på det olympiske stadion i Rom har Zoff stadig ikke mistet balancen. Han vil ikke fodre pressen med udsagn om at kvalifikationen på hjemmebane vil blive let – 1-0 til Lazio vil bringe dem videre. Ethvert uafgjort resultat vil bringe FCK videre – og han bringer dermed næring til en ængstelse, som har været udtalt siden FCK’s 2-1 sejr i København. Sæt nu...Sæt nu, at der skulle ske det samme for Lazio som sidste år skete for Inter: De blev banket ud i første kvalifikationskamp til Champions League af nogle svenskere fra Halmstads (som de ikke engang kunne stave til) og det er en tanke, som Cragnotti ikke tør tænke.
Han er hovedaktionær i fødevaregruppen Cirio/Del Monte og nok er han og klubben rig, men ikke mere, end at han i disse dage søger en medejer til fodboldforretningen, hvis trivsel er helt afhængig af deltagelse i den fornemste af de europæiske turneringer.
Det er forudsætningen for eksempelvis købet af den dyre Mendieta.
Alarmtilstand er måske et voldsomt ord for den stemning som i dag råder i Lazio. Men de sidste spillerhandler før sæsonen er stillet i bero, indtil man kender udfaldet af kampen mod københavnerne, og det er et sikkert tegn på usikkerhed. Chileneren Salas er på vej til Juventus, men man venter lige med underskriften, og det samme gælder købet af Parmas landsholdsforsvarer Cannavaro, som gerne vil til Rom, og som Parma gerne vil sælge, hvis de bliver slået ud af franske Lille, som de overraskende tabte den første Champions League-kvalifikation til – med 0-2 - hjemme i skinkebyen.

Nederlag ikke muligt
Den almindelige italienske holdning er, at der er fodboldhold, som en topklub i Serie A ikke kan tabe til. Halmstad og FCK er sådanne hold. Et eventuelt nederlag tages simpelthen ikke i betragtning, og sker det alligevel vil det altid være på grund af egen forsømmelighed og ikke på grund af modstanderens kvaliteter. »Vi er klassificeret som den femtestærkeste klub i Europa, vi er den bedste italienske med hensyn til europæiske resultater i de seneste år. En førerstilling, som vi har til hensigt at forsvare og bekræfte,« sagde præsident Cragnotti på et pressemøde i går, hvor han udtrykte sin tillid til at Dino Zoff »vil føre os til Champions League.«
Tre ændringer vil der være i Lazios holdopstilling i forhold til kampen i Parken. Den dyre Mendieta vil finde plads på den centrale midtbane – ikke på højrekanten som i Valencia, hvor han kommer fra - og i to-mandsangrebet er det sandsynligt at Simone Inzaghi vil fortænge Claudio Lopez som angrebsmakker til Hernan Crespo – målscoreren fra København. På højrekanten menes Zoff at vakle mellem Poborsky, som spillede i Parken, og den unge argentiner Castroman. Finjusteringer på et hold, som ikke kan tabe til en dansk superligaklub, men for hvem et lige så ulogisk uafgjort resultat også vil være et katastrofalt nederlag.
Som Dino Zoff ikke vil få brug for at forklare. Han vil ikke blive bragt ud af balance. Han vil være væk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her