Læsetid: 4 min.

For voldsomt for FCK

Heine Fernandez får en klækkelig bøde for sin karakteristisk af spidserne i dansk fodbolds FC Hollywood
28. august 2001

Kommentar
Klaus Berggreen – og det må du gerne citere mig for – er en idiot. Den pomadedreng vil gerne sidde i bestyrelsen, når det går godt, men så er han væk, når det vender.
FCK-direktør Flemming Østergaard til TV 2 i debatten om konkurstruede Lyngby FC

Der blev sparket til grænsen for, hvad en professionel fodboldspiller kan tillade sig at sige til en avis, da FC Københavns Heine Fernandez i søndags udtalte sin kritik af ledelsen bag Byens Hold.
Samme grænse blev rykket en kende, da FCK ikke svarede igen med en fyring af den 35-årige angriber. Heine Fernandez får en klækkelig bøde for illoyal optræden. Hvor meget det er, kan jyden ifølge sportsdirektør Niels Christian Holmstrøms udtalelse til TV3’s hjemmeside Onside, se på sin næste lønseddel.
Hele spillerstaben har ifølge Onside fået indskærpet, at der er forhold i klubben, der ikke skal luftes eller diskuteres i pressen. Slet ikke i den klub, der er det nærmeste dansk fodbold kommer på ’Galehuset i Barcelona’, altså FC Barcelona, og ’FC Hollywood’, som er ’kunstnernavn’ for Kaiser Franz Beckenbauers Bayern Mün-chen! Fordi stjerner, træner og ledelse konstant er oppe at toppes som i en ’sæbeopera’.
Sportsdirektør Holmstrøm sagde i går til Radiosporten, at Heine Fernandez måske kunne være sluppet af sted med sine udtalelser i andre klubber, men ’sådan foregår det ikke i FC København’.

Misforståelsen
En interessant refleksion set i lyset af Flemming Østergaards brug af udtryk som ’idiot’ og ’pomadedreng’, da Klaus Berggreen i forrige uge tilbød at give et nap med i sin konkurs- og fusionstruede klub, Lyngby FC.
Ordvalget gav indtryk af, at Don Ø og co. ikke er så sarte, og at der er rimeligt frit sprogbrug, når der debatteres og karakteriseres i FC Hollywoods danske forlægning. Immervæk er Berggreen ikke den eneste, som den administrerende i Parken offentligt har kaldt idiot.

FCK smuldrer
Det havde Heine Fernandez, og vi andre fritænkere fuldstændig misforstået!
Angriberens grænseoverskridende brug af den professionelle ret til at sige sin mening blev ekserceret i Jyllands-Posten søndag. Den var en konsekvens af den ærgerrige og rutinerede matchwinners frustration over at blive bænket, da FCK sidste tirsdag spillede returkamp i kvalifikationen til Champions League mod Lazio. Fernandez havde i Parken scoret 2-1 sejren hjem til Byens Hold. Men på Roms olympiske stadion startede færingen Todi Jónsson på hans plads.
»Det hele smuldrer i FC København i øjeblikket. Hvis man ikke passer på, så kan alt det, der sidste sæson blev bygget op af Roy Hodgson, være ødelagt i løbet af kort tid… Selvom det koster mig øretæver så skal folk kende baggrunden for min vrede og frustration. Hvis FC København skal videre, så er det vigtigt, at klubben anskaffer sig en træner spillerne ser op til og respekterer. Så enkle er spillereglerne i topfodbold. En træner skal være en menneskelig kapacitet. Han skal indtage det øverste led i hierarkiet – ellers går det bare ikke i en seriøs klub. Med Flemming Østergaards og Niels Chr. Holmstrøms ansættelse af Kent Karlsson kan jeg da godt tvivle på, om de overhovedet forstår mekanismerne blandt ambitiøse fodboldspillere,« sagde Fernandez efter ’sit livs skuffelse’.

Ansatte er stjerner
Hvis en medarbejder i en almindelig virksomhed så eksorbitant beklikkede sin driftschefs og sine topdirektørers menneskelige egenskaber og professionelle evner, ville han ryge ud på stedet.
Men fodboldspillere er ikke medarbejdere i ordets normale forstand. Og professionelle fodboldklubber er ikke normale firmaer – i så fald var der ingen ledelse at kritisere, for firmaet ville for længst være konkurs og lukket.
Til forskel fra næsten alle andre firmaer er det i professionel underholdning og fodbold medarbejderne – altså spillerne, der er stjernerne. De har de højeste lønninger, de har frihederne til lidt mere end andre, og de er i offentlighedens søgelys. Det er ikke toplederne, ikke træneren og slet ikke direktørerne.
Til forskel fra den underholdningsindustri, hvor stjernerne tillader sig de mest utrolige udskejelser og udtalelser – og slipper godt fra det, fordi dårlig omtale er bedre end ingen omtale, er fodbold desuden en blandet landhandel. Fodbold er fritid, fornøjelse og forretning i en blanding. Det har rødder i et foreningsliv med ret til at kæfte op. Hvorfor grænsen for frisprog og indbyrdes kritik, offentligt, ligger et helt andet sted end hos A.P. Møller. Den er meget længere ude!

Skæv helt
Endelig efterspørges der i fodbold som i al anden professionel idræt personligheder med temperament, meninger og evne til at udtrykke dem, rammende. Sådan en skæv helt er Heine Fernandez – og derfor passer han trods sit jyske bagland godt til det ’københavnske fodboldteater’.
Det kunne godt være grunden til, at han ikke er blevet fyret, selv om han gik for vidt. Og selv om hans kritik af den bløde træner Karlsson er lige nøjagtig så personligt rammende, at det bliver svært at arbejde på træningsbanen bagefter.
Det burde Karlsson være mand for at forklare Heine Fernandez. Det er han måske også. Problemet er bare, at det ikke er kommet ud. Det er ikke chefen Karlsson, der har læst Fernandez lektien. Det er igen direktørerne. Det er med til at signalere, at Karlsson reelt ikke har noget at skulle have sagt, og det undergraver spillernes respekt for ham.
Det er det virkelige problem, som grænseoverskrideren Fernandez fik sparket til – uden selv at få sparket.
Spillet kan fortsætte – og det gør det også.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her