Læsetid: 2 min.

Zimbabwe-bistand på stand by

Den seneste tids eskalering af volden i Zimbabwe fik i går udviklingsministeren til at smække kassen i
17. august 2001

Danmark fastfryser med øjeblikkelig virkning programsamarbejdet med den zimbabwiske regering, oplyste udviklingsminister Anita Bay Bundegaard i går.
Beslutningen kommer, efter at situationen i Zimbabwe de seneste dage og uger er blevet mærkbart forværret. I går blev chefredaktør for Daily News, det eneste uafhængige dagblad i Zimbabwe, Geoff Nyarota, anholdt, efter at avisen har antydet, at politiet skulle være indblandet i plyndringerne af hvide farmeres ejendomme. Tidligere på måneden flygtede 40 hvide farmere efter, at de såkaldte krigsveteraner har genoptaget besættelserne af deres farme.
Derudover rapporterer befolkningen om tæskerunder foretaget af regeringstilhængere ved de nyligt afholdte erstatningsvalg, og oppositionens leder, Morgan Tsvangirai, blev – som tidligere omtalt i Information – angrebet på vej til et valgmøde.
»De seneste dages begivenheder har ført til et samlet indtryk af, at den politiske krise i Zimbabwe er eskaleret, og at den forværrede situation er udtryk for en planlagt og regeringsstøttet strategi for at destabilisere situationen yderligere,« siger Anita Bay Bundegaard.

Vil undgå valg
Også oppositionen, Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC), mener, at præsidenten gennem 21 år, Robert Mugabe, bevidst forsøger at forværre situationen: »Målet med provokationerne er at få folk til at reagere voldeligt, så Mugabe kan erklære landet i undtagelsestilstand og dermed udskyde valget,« siger Morgan Tsvangirai til Information.
Netop afholdelsen af præsidentvalget, der senest skal udskrives i april næste år, vil afgøre om Zimbabwe igen kommer på listen over Danmarks samarbejdslande.
»Samarbejdet med Zimbabwe er nedfrosset, men ser vi en forbedring af den politiske udvikling, vil vi være parate til at genoptage samarbejdet. Vi må sammen med vores EU-partnere gøre, hvad vi kan for, at præsidentvalget gennemføres frit og retfærdigt,« siger Bundegaard og peger på, at Danmark efter parlamentsvalget i juni 2000, hvor 31 personer – hovedsageligt MDC-tilhængere – blev dræbt, skar i bistanden til Zimbabwe, så kun samarbejdet med sundhedssektoren var tilbage. Det er nu også suspenderet, og ministeren vil søge at finde andre måder at nå de ca. 25 procent, der skønnes smittet med hiv/aids.

USA skruer bissen på
Også USA skruer nu bissen på. Det amerikanske Senat har godkendt Zimbabwe Democracy and Economic Recovery Act, der kan indføre sanktioner med mindre angrebene på farmere, opposition, medier og domstole stopper. Selv Sydafrikas præsident, Thabo Mbeki, der har udtrykt forståelse over for Mugabe, har ændret signaler – han vil ikke tillade en ’tag-selv-jordreform’ i Sydafrika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her