Læsetid: 2 min.

Advarsel til USA: Stop og tænk

Mens rasende talebanere sætter ild til USA’s Kabul-ambassade, advarer moderate arabiske lande USA mod en militær løsning
27. september 2001

Den arabiske verden reagerede i går med enten vrede eller en stigende grad af bekymring over den formentlig nært forestående USA-ledede militæraktion i Afghanistan.
I den afghanske hovedstad, Kabul, gik – ifølge øjenvidner – »titusindvis« af afghanere i går på gaden i protest mod det militære angreb, USA har truet med, hvis ikke landets taleban-regime udleverer Osama bin Laden, den mistænkte bagmand bag terrorangrebet mod USA den 11. september.
Demonstranterne satte ild til den amerikanske ambassadebygning, der har stået tom siden 1989, og dukker af Bush samt det amerikanske flag blev stukket i brand.
Mere bekymrende for Washington var nok, at moderate arabiske lande i går begyndte at udtrykke frygt for konsekvenserne af en militær aktion.
»Jeg opfordrer USA til at standse op og reflektere og give diplomatiet og alle juridiske forholdsregler en chance, inden man går i gang med en militær løsning,« sagde sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, forsvarsminister i De Forenede Arabiske Emirater.
»Det internationale samfund må forvente en humanitær katastrofe, hvis omfang allerede er begyndt at vise sig med de bølger af flygtninge, der nu kommer til Pakistan,« sagde ministeren.
Han henviste til, at der ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, kan ventes op mod to millioner flygtninge, hvis USA angriber Afghanistan. I forvejen lever verdens største flygtningesamfund, 3,7 millioner afghanere, i lejre i Pakistan.

Iran står af
En repræsentant for en anden USA-allieret arabisk stat, Saudi-Arabien, gjorde det i går klart, at Saudi-Arabien ikke vil bruges »som affyringsrampe« for angreb mod Afghanistan.
Ghazi al-Gosaibi, den saudiarabiske ambassadør i London, sagde til Reuters, at »hvis vores baser bliver brugt til angreb mod afghanerne, vil det afgjort bringe Saudi-Arabien i en vanskelig position på grund af vores islamiske forbindelser og muligheden for tusindvis af uskyldige ofre.«
Heller ikke håbet om, at Iran ville tilslutte sig alliancen mod rabiate islamisters terror, overlevede gårsdagen.
»Iran vil ikke hjælpe Amerika eller dets allierede med at angribe et lidende islamisk naboland, Afghanistan«, sagde landets åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, i en tale til krigsveteraner.
»Vi mener ikke, at Amerika er oprigtig nok til at lede internationale skridt imod terrorismen. Amerika har sine hænder tilsølet i blod fra alle de forbrydelser, det zionistiske regime (i Israel, red.) har begået,« sagde ayatollahen – og lagde dermed afstand til de følere til Vesten, som den iranske præsident, Mohammad Khatami, har afsendt siden terrorangrebet den 11. september.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu