Læsetid: 2 min.

Angreb ryster børser

Aktiemarkederne verden over styrtdykkede efter terrorangreb i USA
12. september 2001

Finanskrise
Terrorangrebene mod World Trade Center og Pentagon i går fik øjeblikkeligt finansmarkederne verden over til at reagere.
Mens børserne i New York og Washington undlod at åbne af hensyn til medarbejdernes sikkerhed, oplevede finansmarkederne verden over et markant dyk i aktiekurserne.
I Europa gik det værst ud over forsikringsaktierne, mens investorerne i stedet opkøbte olieaktier i takt med at prisen på olie steg. Europas aktieindex faldt med mere end seks procent, og Europas største marked – det britiske, som senere på dagen også blev evakueret – oplevede et fald på 5,7 procent, svarende til et tab på 67 mia. pund (809 mia. kroner). Københavns Fondsbørs lukkede med et fald på 2,87 procent.
»Olieaktierne ryger i vejret, fordi folk er bange for knaphed. Det her er det absolut sidste, vi har brug for i øjeblikket,« siger en seniorbørsmægler fra Paris til Reuters.
Mens dollaren i går faldt i forhold til euroen, den japanske yen og den schweiziske franc steg ikke kun oliepriserne, men også guldpriserne.
»Der er panikopkøb af metaller, guld og olie – der er total forvirring,« siger metalanalytiker ved Standard Bank i London, Robin Bhar.

Fare for recession
Analytikere advarede i går om, at situationen kan udløse recession på grund af den allerede sårbare verdensøkonomiske situation.
»Dette kommer i en tid, hvor man var begyndt at tale om, at den amerikanske økonomi (verdens største økonomi, red.) var i bedring. Nu må enhver snak om forbedring udskydes i et til to kvartaler,« vurderer Daniel Kaye, fra det London-baserede analysefirma Capital Economics.
Adrian Jarvis, strategileder for Morly Fund Management i London er enig: »Hvis USA var på randen af recession og tidligere har undgået det, vil det her gøre det uundgåeligt,« siger Jarvis, der sammenligner situationen med den under Golfkrigen i 1990, som ifølge ham resulterede i recession for den amerikanske økonomi.
Ikke kun børserne i USA holdt lukket i går. Taiwans viceministerpræsident Lai In-jaw sagde på en pressekonference, at han suspenderede handlen med aktier i én dag i håbet om, at »suspensionen vil berolige investorerne.«
Mens de første timer på aktiemarkedet ifølge en europæisk børsmægler var »fuldstændig vanvittige«, lød der i går også beroligende ord fra enkelte eksperter.
Gustav Horn, cheføkonom ved DIW-instituttet i Berlin sagde, at han forventede, at markederne ville falde til ro, efter det umiddelbare chok havde lagt sig. Hvis ikke det sker, må centralbankerne være parat til at sprøjte store mængder penge ind i det finansielle system, sagde han.
Præsidenten for Federal Reserve Bank i New Your, William McDonough, der i går var i Schweiz, sagde, at den amerikanske central bank vil stå parat med de midler, der var nødvendige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her