(2. sektion)
*Pierre Bourdieu udgav i 1998 en lille bog med titlen Contre-
feux, hvori en række foredrag og debatindlæg fra 1992-98 var samlet. Tidligere i år kom opfølgeren Contre-feux 2 Pour un mouvement social européen.
Denne bog er nu ude på dansk med titlen Modild For en social bevægelse i Europa (overs. Henning Silberbrandt, Hans Reitzels forlag, 120 s., 120 kr.) To-tallet er (efter grundige overvejelser og med det franske forlags velsignelse) droppet, eftersom etteren ikke kommer på dansk, da den angiveligt primært omhandler internt franske forhold (den kom ellers på svensk sidste år).
Begge bøger blev anmeldt her i avisen af Børge Visby, der kaldte toeren »en højt kvalificeret kritik af globaliseringen« og »måske det hidtil bedste skrift fra Bourdieus hånd originalt, veloplagt, tilgængeligt og båret af et uforbeholdent socialt engagement.«
*Tyskland er historisk en foranderlig størrelse, hvad enten betegnelsen gælder den konkrete centraleuropæiske geografi, et sprogområde, en kultur eller en ånd. Som der står i forordet til den nu udgivne 2. udgave af Tyskland En kulturhistorie (Rosinante, 381 s., 429 kr.): »Man (har) i almindelighed kunnet tale om en tysk kultur, dvs. et vist fællesskab i skikke og adfærd, men især i sproget, hvis grænser (...) så godt som aldrig har været sammenfaldende med grænserne for de skiftende riger og stater. Det tyske sprogområde har altid været større end det aktuelle Tyskland.«
Bogen er skrevet af seks germanister fra fem danske universiteter (Hans Carl Finsen, Helge Nielsen, Annelise Ballegaard Petersen, Ernst-Ullrich Pinkert, Wolf Wucherpfennig og Per Øhrgaard) og dækker perioden fra slutningen af det 18. århundrede til i dag. Den er en kompetent og tilgængelig indføring i et gigantisk stofområde. Forfatterne kombinerer det klassiske tyske kulturbegreb, nærmest svarende til ånd, med det vestligt orienterede civilisationsbegreb, der beskriver kultur i en sammenhæng med samfund, økonomi, politik osv.
Det nye ved 2. udgaven er et nyskrevet kapitel om perioden 1961-2000. Dette er en umanerligt vigtig bog, særligt for de danskere, der forestiller sig at kunne vende ryggen til Tyskland. Men dansk kultur er temmelig groft sagt kun en provinsiel efterligning af den store kulturnation mod syd.