Læsetid: 2 min.

Bogkort

7. september 2001

(2. sektion)

*Apparatur er navnet på et nyt tidsskrift for litteratur og kultur, der udgives af Syddansk Universitet i Odense. Den unge digter Anders Søegaard bærer ansvaret for redaktionen. Den A4-store publikation indeholder hele 33 forskellige bidrag, næsten alle af danskere, og gerne yngre af slagsen, selv om Ambrosius Stub også optræder med et digt. Det er primært fiktion, mestendels lyrik, men der er også fundet plads til lidt teori, analyse og andre typer artikler samt diverse visuelle indslag. Navne, hvis tekster fangede mit øjenpar, er: Jørgen Dines Johansen (en artikel om fortællingens fascinationskraft), Barrett Watten (en prosatekst af en amerikansk sprogdigter, der præsenteres af Søegaard), Jakob Brøbecher, Martin Glaz Serup, Anders Hougaard (en artikel om blendingteorien), Lene Asp Frederiksen, Viggo Madsen, Bo Ærenlund Sørensen, Jens Blendstrup og en tekst af Pablo Henrik Llambías betitlet ’Hvorfor har biler en indskrænkende virkning på litteraturen såvel som litteraturens rum?’. Den mand har vist noget med trafik. Alt i alt er Apparatur et læsværdigt bekendtskab.

*Finlandssvenske digtere er notorisk noget for sig. Bonniers forlag har nu udgivet ’Den finlandssvenska dikten’, en kassette med 16 små, stilfulde paperbackantologier. Udvalget af de døde digtere er foretaget af Bo Carpelan, og de levende har selv valgt fra deres produktion. De 16 er: J.L. Runeberg, Zacharias Topelius, K.A. Tavaststjerna, Arvid Mörne, Edith Södergran, Gunnar Björling, Elmer Diktonius, Rabbe Enckell, Solveig von Schoultz, Lars Huldén, Bo Carpelan, Peter Sandelin, Märta Tikkanen, Gösta Ågren, Claes Andersson og Tua Forsström. Særligt Björling er et vederkvægende skingerhoved. Hele klodsen kan erhverves for ca. 400 dkr. (25 kr. pr. bog!) via den svensk-norske boghandel i St. Kongensgade (33934727).

*P.O. Enquist har skrevet endnu en roman med prædikatet ’Bestseller’ plastret hen over sig. Titlen er ’Lewis Resa’ og handler om Lewi Pethrus og Sven Lidman, to ledende skikkelser i den svenske pinsebevægelse. Bogen er blevet betegnet som en blanding af fiktion og historisk monografi om den kristne vækkelsesbevægelse i Norden. De svenske anmeldere var behørigt begejstrede, men havde nu også deres forbehold. Bogen udkommer på dansk senere på efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her