Læsetid: 2 min.

CD truer Fogh med håndfæstning

Selv om Venstres leder søger at lægge låg på kritikken af Mimi Jakobsen, skærper CD kravene for at støtte en borgerlig regering
6. september 2001

»Jeg har været dybt chokeret, når jeg har set nogle af de ting, Venstre og konservative påstår, de kan gennemføre i løbet af de første 100 dage, de er ved magten.«
Det siger CD’s gruppeformand Peter Duetoft til Information. Han understreger om CD’s stilling til en Venstre-ledet regering efter det folketingsvalg, der skal komme senest i marts:
»Vi giver ikke en blanco-check. CD’s vælgere er ikke stemmekvæg, og det er CD’s folketingsgruppe heller ikke. Det er ikke sikkert, det klogeste vil være at pege på en statsminister fra starten.«
Hvis CD skulle vælge at pege på Anders Fogh Rasmussen, bliver det som ’forhandlingsleder’, hvor Peter Duetoft forudser »en mellemfase«:
»En mellemfase, hvor vi siger: ’Lad ham så prøve at forhandle sig frem til et parlamentarisk grundlag’. Men det kræver nogle politiske aftaler. Bindende og firkantede og gerne skriftlige. Og hvis ikke han kan levere det, må vi se, hvem der så kan.«

Ikke med CD-stemmer
Peter Duetoft understeger: »Man kommer ikke til at stemme på CD og få Pia Kjærsgaards flygtningepolitik – det gør man bare ikke. Og man kommer ikke til at stemme på CD for så bagefter at få en voldsom nedskæring i u-landsbistanden. Og man stemmer ikke på CD for så at få gennemført nogen af alle de der tåbelige liberaliseringer.«
En CD-håndfæstning til en borgerlig regering vil gå på udlændingepolitikken.
»Det er klart,« siger Duetoft og peger på et loft
over ejendomsværdibeskatningen og forbedringer på skolerne som andre områder, hvor CD ønsker garantier.
Duetoft følger sig »provokeret« af Venstre, siden han i februar tilkendegav, at CD var indstillet på at pege på en borgerlig regering.
»Der er sket meget siden,« siger han: »Jeg er blevet meget mere skeptisk og stærkere i troen på, at man må have firkantede aftaler med dem, efter at Venstre i maj lige pludselig meddelte, at de regnede med at føre flygtninge- og udlændingepolitik sammen med Dansk Folkeparti.«

Dybt rystende
»Det har været dybt rystende for mig her i sommer, da jeg igen begyndte at tage administrationsproblemer op i forhold til udlændingeloven, så var en af dem, der skød mine eksempler på helt grotesk administration ned, Venstres Birthe Rønn Hornbech. Hun kunne ikke drømme om at ændre de regler, stillede hun sig op og sagde. Det chokerer mig, når Venstre så samtidig taler for ’Mennesket før systemet’. Et eller andet sted er det jo vanvid.«
I går søgte Anders Fogh Rasmussen på et møde med Duetoft at tækkes CD ved at lægge afstand til Venstre-folketingsmedlemmers beskyldninger om, at regeringen skulle have købt sig til CD’s støtte ved at opnå finansudvalgets tilslutning til en bevilling på 170 mill. kr til Red Barnet, hvor Mimi Jakobsen er generalsekretær.
»Det er ikke Venstre, der har kritiseret bevillingen til Red Barnet. Venstres medlemmer af finansudvalget stemte for bevillingen og har ikke haft nogen indvendinger mod proceduren,« sagde Anders Fogh Rasmussen, og henviste til, at de kritiske røster ikke er medlemmer af finansudvalget.
Peter Duetoft kvitterede ifølge Ritzau for dette tilbagetog ved at kritisere Anders Fogh Rasmussen for, at han ikke hurtigere har lagt afstand til sine partifællers anklager mod CD for politisk korruption.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her