Læsetid: 2 min.

Comeback til de røde i Polen

Når bønder og børsanalytikere håber på en venstrefløjs-valgsejr i morgen er noget gået galt. Og det er der i Polen
22. september 2001

Gdansk - Bonden Augustyn Ochal er ikke en mand, der virker lamslået over det polske landbrugs ulige konkurrence på det snart udvidede europæiske marked. Han har for to år siden afskaffet svineholdet på sin gård ved Chojna få km fra den polsk-tyske grænse. Og han er netop ved at omlægge kornproduktionen på sine 20 hektarer jord til produktion af bær, mest solbær, til de økologiske bevidste tyske forbrugere få km væk. Men på ét punkt skuer han tilbage i tiden: »Det var bedre under kommunisterne. Dengang leverede vi en fastsat mængde korn til en fastsat mindstepris, og det holdt altid. Nu hedder det, at der er fri konkurrence, men salgsorganisationer går fallit, bønderne får ikke deres penge og vi kan ikke komme af med vores korn«.
Bønderne er kun en – omend meget vigtig og talstærk – af de grupper, den polske regering, ledet af Solidaritets Valgaktion (AWS), har skudt fra sig op til valget søndag.En anden er »the young Urban professionals«, de relativt højt uddannede unge, som troede, at de efter endt uddannelse skulle få fart på tilværelsen.
Men det polske opsving gik i stå - fra en vækst på syv procent om året, da Solidaritetregeringen kom til for fire år siden, til to procent i dag. Udlandets interesse i Polen er kølnet - og Maciej bor stadig hjemme hos mor og far, uden jobs og uden understøttelse.
Som mange andre unge polakker - ungdomsarbejdsløsheden er over 40 procent, mens arbejdsløsheden generelt »kun« er 16. Mens Augustyn Ochal og de fleste andre polske bønder ved valget på søndag vil »straffe« solidaritet-regeringen ved at stemme på Demokratiske Venstrealliance (SLD), det reformerede kommunistparti, eller dets mindre alliancepartner, Bondepartier, slutter Maciej Balicki og mange af hans unge venner op bag det nydannede borgerplatformen – et nyliberalt parti, der vil have en fast, lav enhedsskat og simple, gunstige investeringsregler.
Partiet står i meningsmålingerne til 15 procent – og dermed det største borgerlige parti.
Valgets store taber bliver under alle omstændigheder Solidaritets Valgaktion (AWS), ledet - hvis man kan tale om noget sådant i denne kaotiske alliance - af ministerpræsident Jerzy Buzek.
For Solidaritet er valgets eneste spændende spørgsmål, om AWS overskrider spærregrænsen for valgalliancer på otte procent – eller ryger fra regeringstaburetterne helt ud i kulden.
Demokratisk Venstrealliance (SLD) – eks-kommunisterne – er så sikre på at få regeringsmagten efter valget, at partiets statsministerkandidat, Leszek Miller, allerede her få dage før valget fremlagde sin ministerliste.
Partiet spås – sammen med den lille alliancepartner Arbejderunionen – at få omkring halvdelen af alle polske stemmer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu