Læsetid: 2 min.

Cykleunion sætter sig over doping-dom

Bo Hamburger landsforvist trods frifindelse i EPO-sag
6. september 2001

Doping-dom
Hvordan kan Danmarks Cykle Union udelukke en rytter på livstid for noget, han er frifundet for, Jesper Worre?
»Ja, det er et godt spørgsmål. Og så har jeg ikke flere kommentarer,« sagde direktøren i DCU, Danmarks Cykle Union.
Dermed var sagen Bo Hamburger lukket af direktøren og det DCU-forretningsudvalg, »der vil se bort fra Bo Hamburger i landsholdsregi for altid,« som det hed i en lakonisk meddelelse fra unionen, der går ind for ’rene linjer’.
Femten linjer blev der sent tirsdag aften brugt på at forklare, at den 31-årige danske eks-mester i landevejscykling er landsforvist. Udelukket fra at repræsentere Danmark i verdensmesterskaber og Olympiske Lege – for tid og evighed.

Magtmisbrug
Danmarks Cykle Unions ledelse sætter sig dermed over den dom i Danmarks Idræts-Forbunds dopingnævn, der i starten af august frifandt Bo Hamburger for EPO-misbrug.
»Dommen i i DIF’s dopingnævn frikender Bo Hamburger af juridiske, men frikender ikke Hamburger for EPO-misbrug,« begrunder DCU bandlysningen.
Andre steder kaldes den slags justitsmord og magtmisbrug.
For selvom DCU baserer sin beslutning på, at Hamburger har underskrevet DCU’s anti-doping-kontrakt, som indrammer cykleunionens etiske regler, bomber cykle-lederne dansk idræts ny-renoverede og samfundstilpassede retssystem tilbage til stenalderen.
Det er stygt.
Det er endnu værre, at ingen herefter kan vide sig sikker, når en frifindelse kan gradbøjes politisk og blive til en landsholds-udelukkelse på livstid.
DCU henviser til de olympiske idealer, hvori det hedder, at en idrætsudøver, der udtages til landshold også skal vurderes på »sin evne til at tjene som eksempel for sit lands ungdom«.
Det er meget smukt, men som præmis for vurderingen af Bo Hamburger er den helt gal. Dermed bliver konklusionen forkert.
Hamburger er ikke dømt for doping. Han har været sigtet i en sag, men er blevet frikendt i erkendelse af, at doping-analyse-systemet ikke overbeviste om sin absolutte ufejlbarlighed. Det stemte med en andet grundlæggende demokratisk princip:
Al tvivl skal komme den mistænkte til gode.
Det har DCU tilsidesat – og dermed har unionen tilsidesat demokratiet. Det er skidt, og det burde ikke accepteres, selvom forbund er suveræne i udtagelse af landshold.
DCU havde gjort klogt i at klappe hesten, sætte Hamburger på ’vent’ i forhold til VM i oktober og afvente om frifindelsen blev appelleret internationalt.
Nu har man nærmest opfordret Hamburger til at starte en ny sag. Landsforvisningen hører ingen steder hjemme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu