Læsetid: 3 min.

Dansk opklaring

Den gamle påstand om, at Danmark er farligst som kontrahold, holdt i en meget våd kamp i Sofia
6. september 2001

Fodbold
Efter nedturen i Parken crawlede det danske fodboldlandshold sig tilbage på banen, hvor målet er VM-slutrunden i Japan og Sydkorea næste sommer.
I silende regn på Balgarska Armias internatinonalt diminuitive stadion i Sofia generobrede Danmark førstepladsen i den europæiske kvalifikationspulje 3 ved at slå Bulgarien 2-0. Uheldigt var det ikke, danskerne havde faktisk alt det held, de efterlyste efter 1-1 skuffelsen mod Nordirland i lørdags.
I det sidste kvarter svømmede bulgarerne i chancer og brød dermed tristessen i en vandpantomime af kamp, der havde været fattig på rigtig store chancer. Det kulminerende i næstsidste minut, hvor Peter Kjær med en frygtløs dobbelt-refleks-blokade på Todorovs og Martin Petrovs forsøg fra det, der på norsk hedder ’klods hold’. I tredje forsøg haglede bulgarerne bolden højt over det danske hold, så ’vi’ undgik at gå i sort med forbipasserende hjertekvababbelse ligesom i lørdags.

Storspil af Kjær
Det var bare verdensklasse af 36-årige Peter Kjær, der i karrierens efterår er blevet professionel legionær i den tyrkiske 1. division og i lørdags fik sin ægte debut på landsholdet, da Thomas Sørensen blev skadet. Den ’uægte’ fik jyden tidligere i år med en forudbestemt halvleg mod Slovenien.
Alle spekulationer om hans parathed blev i løbet af de 90 spændende, men ikke specielt velspillede minutter i Sofia, druknet. Peter Kjær spillede med den autoritet og selvsikkerhed som 15 års international erfaring gav ham ret til at have i sin tredje landskamp.
Det var klasse, og verdensklasse i regnen til allersidst.
Til overmål padlede Rommedahl og Jon Dahl Tomasson sig efter den kæmpestore bulgarske chance igennem på et kontrastød, hvor de fik en hel halv bane for sig selv, helt alene med keeper Zdravkov. Da Rommedahl passede til Tomasson var der så tomt omkringt sjællænderen, at man fornemmede, at resten af bulgarerne var gået i tørdok.

Jon åbnede for sluserne
I Morten Olsens 13. landskamp scorede Jon Dahl Tomasson sit 12. og 13. landskampsmål. Thi ham var det også, der havde åbnet for håbets sluser, da han to minutter efter pausen scorede til 1-0.
Opspillet kom fra Heintze, den uopslidelige anfører, der i går spillede sin 50. landskamp i træk. Med en præcis stikning lige i dybden ramte han Tomasson i fødderne, og efter at have taget to-tre stykker på foden, mens bulgarerne skøjtede forbi ham, skød Feyenoord-spilleren halvforkølet fra en halvspids vinkel. Men også målmand Zdravkov gled i afsættet, så bolden som en vingeskudt hættemåge listede uden om ankermanden og i mål.
Skidt og pyt, som de sagde ned i regnen – til et mål, der var mere held end forstand.
Som sådan personificerede Jon Dahl Tomasson, at fodbold er et lidenskabeligt og lunefuldt spil, hvis forløb aldrig kan forudskikkes. Selvfølgelig havde mange da haft en ide om, at de danske ville rejse sig – og forsøge at leve op til træner Morten Olsens påstand om, at de er gruppens bedste spillende fodboldhold. Og det er før set, at en spiller er helt nede den ene dag og på toppen den næste. Jon Dahl er egentlig selv det levende bevis på det. Men han udrettede altså sin dåd efter en kamp, hvor han og Ebbe Sand blev pakket godt ind af det bulgarske forsvar.

Skal ’bare’ holdes
Dér forudsigelserne holdt var på den gamle påstand om, at Danmark er farligst som kontrahold over for en modstander, der kommer frem på banen. Det gjorde bulgarerne uden dog at overdrive, og derfor blev det mere stillingskrig end man normalt oplever på en så våd og vanskelig bane.
Over hele linjen kæmpede danske forbilledligt, og der var langt mere beslutsomhed end mod Nordirland på alle niveauer, men især i afslutnngerne udefra. Stig Tøfting havde godt fat i Balakov, den sidste stjerne fra Bulgariens storhedstid først i 90’erne, hvor de med Stoichkov og co. blev nr. 4 i VM i USA 1994. Resten ordnede kollektivet.
Det kan aflæses på puljestillingen herunder, at Danmark før sidste kamp mod Island i Parken den 6. oktober har 19 points, mens Tjekkiet og Bulgarien, der mødes i Prag, har 17. Dansk sejr er stadig en nødvendig, men 1. pladsen har danskerne i hænderne. Nu skal den ’bare’ holdes.

Bulgarien-Danmark 0-2 (0-0)
Mål: 0-1, 0-2 Jon Dahl Tomasson (47. og 90).

Tjekkiet-Malta 3-2 (2-1)

Nordirland-Island Ikke færdigspillet ved redaktionens slutning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her