Læsetid: 1 min.

Debat om forfatter raser

Den franske forfatter Michel Houellebecq’ provokationer sætter på ny sindene i kog i Frankrig
6. september 2001

PARIS – Det litterære fænomen Houellebecq er slået til igen. De modstandere, der for fire år siden ved udgivelsen af Elementarpartikler håbede på, at hans provokationer og efterfølgende kolossale komercielle succes, var et engangsfænomen, må nu med fortvivlelse se på, at den ganske franske presse, fra den mest folkelige avis som Le Parisien til højlitterære tidsskrifter som Lire svømmer over med klonagtige billeder af manden og analyser af bogen. I aviser som Le monde og Liberation raser læserbrevskrigen. Mens kritikere taler om, at racismen er tilstede i hele Houellebecqs værk, forsvarer tilhængere hans roman som et spejl, der viser de undertrykte drifter, og som et helt samfund ikke ønsker at se sig selv i.
Houllebecqs hudløse, tvetydige, og helt sikkert ondskabsfulde stil er i sig selv noget helt nyt i fransk litteratur. Den blanding af selvbiografi, fiktion og marketing der er på færde, er også noget helt nyt. Og ingen kan rigtig finde ud af, om den kvalme denne blanding afstedkommer er resultatet af Houllebecq, eller ganske enkelt endnu engang er en afsløring af de markedsmekanismer, der ifølge forfatteren har bredt sig til alle tilværelsens områder, det være sig sex, kunst eller familier.
Hans forrige roman, Elementarpartikler, er solgt i mere end 500.000 eksemplarer og er under udgivelse i over 25 lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her