Læsetid: 4 min.

DR-frit område

Radio Viborg er en af de kommercielle stationer, der har haft størst succes med at forene det lokale og det globale
7. september 2001

(2. sektion)

Portræt
NÅr Danmarks Radios chefer taler dunder til deres redaktioner, fortæller de dem, at ingen midtjyder gider høre DR. De hører Radio Viborg. For nogle år siden havde Radio Viborg langt flere lyttere end The Voice i Storkøbenhavn; i dag er de gået lidt tilbage til omkring 210.000 ugentlige lyttere ifølge Gallups seneste måling. Men faktum er og bliver, at Danmarks Radio ikke længere er hele Danmarks radio, og at den udvikling i høj grad skyldes Radio Viborg.
»Ingen er vel så stærke som os, når det kommer til at bringe lokale nyheder og have fingeren på pulsen med, hvad der sker i Viborg-området. På det område kan ingen landsdækkende radiokanal konkurrere,« siger Henrik Sand, der er programchef på Radio Viborg.
Det samfundsmæssige spændingsfelt mellem det globale/nationale og det lokale, som ivrigt diskuteres for tiden også langt uden for sociologiske cirkler, gælder også på radioområdet. Landet er fyldt med lokalradioer, der i kraft af lokalstof kombineret med landsdækkende nyheder, masser af popmusik og en professionel sendeflade konkurrerer med landsdækkende radiokanaler som P3 og P4 om lytternes gunst.

Selvom man i Viborg benytter den lokale nærhed i området som det primære våben til at skaffe lyttere, betyder det bestemt ikke, at man er lokalt indstillet på andre områder. »Vi forsøger at holde vores værter til at tale rigsdansk snarere end ravjysk,« fortsætter Henrik Sand. »Det er vel for at give vores lyttere det indtryk, at det er en professionel radiokanal, de lytter til. Vi går nok langt mere op i det, end man f.eks. gør på P3, hvor værterne jo ikke bliver bedt om at lægge skjul på, at de langt overvejende er københavnere eller i hvert fald sjællændere. Men man kan da sige, at vi som jyder også tilstræber det rigsdanske for ikke at lyde som en flok bonderøve!«
– Hvad så med den musikalske side af jeres sendeflade? Til min temmelig store overraskelse så jeg på jeres hjemmeside den ugentlige playliste for programmet Hitcheck, hvor der ud af 30 sange kun var én eneste dansksproget – oven i købet begået af den stærkt mediehypede Christian fra Big Brother!
»Jamen, bare fordi vi er en lokalradio, betyder det altså ikke, at der spilles mere dansk musik – den må konkurrere på lige fod med den udenlandske.«
– I føler heller ingen forpligtelse til at spille musik fra lokalområdet, f.eks. Superheroes fra Skive eller Natural Born Hippies fra Randers?
»Altså, det er Danmarks Radio og ikke os, der er forpligtet til at spille dansksproget musik. For det er dem, der får licenspenge, mens vi er finansieret på almindelige kommercielle betingelser. Og angående de lokale bands, som du nævner, så bliver de kun spillet, hvis de har den kvalitet, der skal til – man har bestemt ikke større chancer hos os, bare fordi man er lokal. Hvad angår vores målgrupper, kan vi ikke tillade os at være helt så snævre som i København, for vi har jo en langt lavere befolkningstæthed her. Vi er nødt til at spille den musik, som giver os flest lyttere. Så enkelt er det. Og det bliver jo ikke bedre, at vi pga. lovgivningen kun kan dække et begrænset geografisk område – men sådan er betingelserne jo.«

»Vi har længe været en professionel radio, der fungerer mere og mere som en virksomhed – det gamle sociale element ved at lave lokalradio er om ikke forsvundet, så i hvert fald kraftigt nedtonet,« mener Henrik Sand. »Især i de seneste fem år er vores format eller brand samtidigt blevet mere ensrettet. Vi har målrettet os langt mere mod vores målgrupper, og det har da haft den konsekvens, at tingene er blevet mindre personlige, mere brede. Det er måske en ulempe på længere sigt, men det er jo også en generel udvikling, som vi hverken kan eller vil arbejde imod.«
»Det bliver helt sikkert sværere at drive lokalradio på det plan, vi gør det, i de kommende år,« fortsætter han. »Det største problem er for mig at se, at de landsdækkende kanaler har langt kraftigere sendere, end vi har. Vi har ingen chance for at nå til f.eks. Horsens, selvom vi gerne ville – her har vi lovgivningen igen.«
– Og hvad med konkurrencen fra de landsdækkende kanaler, vil den ændre sig, tror du?
»Det er jo tankevækkende, at både P3 og P4 har mere end skævet til lokalradioformatet i den seneste tid, og det kan godt give os hårdere konkurrence med tiden. Men så længe vi kan levere den samme vare angående de landsdækkende nyheder og musikken, er jeg ikke så nervøs. For vi har lokalstoffet, og det har P3 og P4 altså ikke. Så hvis vi er dygtige nok, skal vi nok overleve. Om de mange mindre lokalradioer vil gøre det, er så et helt andet spørgsmål,« slutter Henrik Sand.

*Hjemmeside: http://www.radioviborg.dk

Radio Viborgs top 8

1. Roger Sanchez: Another Chance
2. Destiny’s Child: Bootylicious
3. Jennifer Lopez: Ain't it funny
4. Jamiroquai: Little L
5. Atomic Kitten: Eternal Flame
6. Geri Halliwell: Scream if you wanna
7. Dante Thomas: Miss California
8. Michael Jackson: You rock my world

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her