Læsetid: 2 min.

Dramaet ved Juleøen fortsætter

Den tilspidsede situation ved Juleøen demonstrerer hele det vestlige dilemma over for menneskesmugling
1. september 2001

Mens verdenssamfundet kappes om at fordømme Australiens håndtering af flygtningeskibet Tampa, påpeger humanitære organisationer, at den ulykkelige situation er en direkte konsekvens af den vestlige verdens stadig mere restriktive flygtningepolitik. Menneskesmugling er blevet en milliardindustri, som vokser i takt med, at den rige verden opfinder nye forhindringer for at undgå asylansøgere.
»Den stigende menneske-smugling har grobund i nogle overordnede dilemmaer. Verdenssamfundets, og dermed også Danmarks, stadig skrappere asylregler gør, at den smuglerfri rute bliver sværere og sværere at betræde,« siger generalsekræter for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, til Informa-tion.
Ingen ved endnu, om de anslået 433 afghanere, srilankanere og pakistanere ombord på det norsk indregistrerede fragtskib Tampa har krav på asyl.
»Men at de ankommer illegalt er ikke ensbetydende med, at de ikke er rigtige flygtninge. Det eneste rigtige at gøre er at give dem adgang til en procedure, så de kan dokumentere deres status,« siger Andreas Kamm.
Men indtil videre kan verdenssamfundet ikke blive enige om, hvem der skal tage imod de 433 og behandle deres asylsager.

International harme
Siden i mandags har Tampa ligget som en ulmende humanitær katastrofe i farvandet ud for Juleøen, som er australsk territorium. Flygtningene blev samlet op af det norske skib fra en synkefærdig indonesisk træbåd i internationalt farvand, hvorefter de truede kaptajnen til at sejle mod Juleøen. Australien nægter hårdnakket at modtage flygtningene og peger på Indonesien eller Norge som de rette modtagerlande.
Men situationen er ved at udvikle sig til et diplomatisk og politisk mareridt for den australske regering, der i torsdags måtte opgive at opnå politisk flertal for en lov, der kunne tvinge Tampa ud af australsk farvand.
Selv om 80 procent af den australske befolkning ifølge medie-rundspørgninger i begyndelsen af ugen støttede regeringens holdning, daler tallet nu hastigt. Australien er under hårdt internationalt pres, og mange frygter, at situationen kan give nationens omdømme alvorlige skader. Førende australske medier angriber den konservative premierminister, John Howard, for at lefle for den offentlige opinion på bekostning af 433 lidende flygtninge og betegner situationen som en alvorlig indenrigs- og udenrigspolitisk krise.
Og en stort set samlet international opinion raser over den australske regerings håndtering af sagen. Ikke mindst i Norge, hvor det ledende dagblad Aftenposten i en leder i går konstaterede, at »Australien har i de seneste døgn vundet sig et ry som international bølle.« I går tilbød Østtimor på opfordring af den australske regering at tage imod flygtningene. Det forslag lagde Norge såvel som FN afstand til, hvorefter Australien opgav det.
»Østtimor er et af verdens fattigste lande, og det er meningsløst at skyde dette problem over på dem,« sagde den norske udenrigsminister, Thorbjørn Jagland, i går.
Både Norge og New Zea-land har tilbudt at tage en del af flygtningene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her