Læsetid: 4 min.

FBI finder varme spor til bin Laden

En flykaprer forlod en træningslejr i Afghanistan for halvandet år siden. Et tilbageholdt vidne skulle stå i forbindelse med den hovedrige saudiarabiske terrorist
17. september 2001

BOSTON – Under efterforskningen af terroristangrebene sidste tirsdag mod World Trade Center og Pentagon har FBI fundet de første spor, der fører direkte til Osama bin Ladens organisation al- Qaeda i Afghanistan.
Det drejer sig om den 28-årige flykaprer Wail Alsheh-ri. Han hørte til den gruppe af fem mænd med arabiske navne, som steg ombord i American Airlines 11 i Boston og styrede flyvemaskinen ind i det første World Trade Center tårn.
En amerikansk efterretningskilde oplyste i går til dagbladet Boston Globe, at Wail Alshheri forlod Farouk-lejren i det sydlige Afghani-stan for halvandet år siden og ankom til USA 14 dage før flykapringen 11. september.
En FBI-kilde bekræftede endvidere i går, at en anden kaprer på flyet – Mohammed Atta – var medlem af den egyptiske terrororganisation Islamisk Jihad, der menes at være gået i forbund med bin Ladens al-Qaeda.
Den hovedrige saudiarabiske terrorist skulle råde over et netværk på omtrent 3.000 aktivister i 30 lande verden over.
Ifølge et mobiltelefonopkald fra en passager på Uni-ted Airlines 93, der havarerede i Pennsylvania, var de fire flykaprere iført røde pandebånd. Det er den egyptiske organisations kendemærke.
FBI-kilder fortæller endvidere New York Times, at en af de arabiske mænd, der blev taget i varetægt i John F. Kennedy lufthavnen i torsdags under mistanke for at ville kapre et andet fly, står i direkte forbindelse med Osama bin Laden og en af hans mange brødre.
Den mistænkte afviser at samarbejde med politiet. Hans adresse i Boston er den samme, som flere andre mistænkte i komplottet.
»Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at bin Laden var involveret i angrebene,« sagde vicepræsident Richard Che-ney i et tv-interview i går.

Langvarig planlægning
Amerikanske efterretningskilder er overbeviste om, at terroristnetværket allerede startede planlægningen af attentaterne efter det første og delvist mislykkede bombeattentat mod World Trade Center i 1993, hvor syv mennesker ankom.
»Deres mål var at afslutte, hvad de havde begyndt,« siger Vince Cannistraro, en tidligere CIA-agent, til Boston Globe.
Den demokratiske senator John Kerry fra Massachu-setts, en mulig præsidentkandidat i 2004 og forfatter til en nyligt udgivet bog om terrorisme, siger: »Dette her har været planlagt sid-
en bombeattentatet mod World Trade Center. De har lært noget nyt under hver aktion.«
En af de uddannede piloter blandt de 19 flykaprere startede sin træning – et fire årskursus – på en skole i Daytona Beach, Florida i 1993. Det kan betyde, at terroristerne allerede på det tidspunkt planlagde at kapre fly og smadre dem ind i
World Trade Center.
For de amerikanske myndigheder er det altså ikke længere et spørgsmål om hvorvidt nye attentater er planlagt, men snarere hvornår og hvordan og med hvilke dødelige midler, det vil ske. Bush-regeringen frygter en optrapning af terroren imod amerikanske mål i fremtiden.

Andre spor
FBI følger andre spor i sagen. Tre arabiske mænd, der blev tilbageholdt i Newark lufthavn, New Jersey sidste torsdag, skal have været i besiddelse af 11.000 dollar i kontanter og enkeltbilletter til Syrien.
Efterforskere har udtrykt chok over, hvor ovenud let det har været for de sammensvorne at rejse ind i USA, få en pilotuddannelse, møde hinanden og planlægge flykapringerne uden at vække mere end overfladisk mistanke hos amerikanere, som de kom i kontakt med. Kritikken retter sig især mod CIA og FBI for at være skyldige »i et kolossalt efterretningssvigt«. Eksempelvis skal to af terroristerne på American Airlines 77, der smadrede ind i Pentagon, have været eftersøgt af FBI siden engang i august for at være knyttet til Osama bin Laden.
En CIA-kilde skal have set de to – Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hamzi – under et møde med terrorister i januar 2000 i Malaysia, og for to måneder siden advarede CIA de amerikanske indvandrermyndigheder om, at de to mænd havde planer om at rejse ind i USA. Men på det tidspunkt var det allerede for sent. De var ankommet til landet.
Skønt de to terrorister brugte deres egne navne under et næsten tre måneders ophold i USA, lykkedes det ikke FBI at opspore dem.
Dette svigt har ført til forslag i Kongressen om at give efterretningsorganisationer langt friere tøjler til at forfølge terrorister og deres organisationer, end man har været villig til tidligere. Nogle kongresmedlemmer foreslår at ophæve et forbud mod at rekruttere fremmede agenter, der er under mistanke for at have en kriminel baggrund eller for at have begået overgreb mod civilbefolkningen i deres hjemland, til at spionere for CIA.

Forbud ønskes ophævet
Andre ønsker at ophæve et forbud mod at lade CIA-agenter myrde terrorister og deres sponsorer udenfor USA. Forbudet har nydt bred støtte i den amerikanske befolkning gennem flere årtier, og langt inde i den siddende amerikanske regering var man utilbøjelig til at ophæve det. Eksempelvis har Bush-regeringen fornylig offentlig kritiseret Israel for at myrde palæstinensiske ledere i Gaza og på Vestbredden.
Men nu har piben fået en anden lyd: »Før tirsdag var jeg en stærk modstander af at ophæve forbuddet,« siger tidligere CIA-chef James Woolsey til New York Times. »Men som hos så mange andre amerikanere er denne overbevisning blevet rokket af, hvad der skete.«
Endnu har CIA ikke anmodet præsident George W. Bush om at ændre praksis, og det er muligt, at modstand langt inde i det repu-blikanske parti vil sætte en stopper for forslagene om at ophæve de to forbud. Den indflydelsesrige konservative leder, Tom DeLay, advarer f.eks. mod at overreagere og opfordrer i stedet CIA til at fokusere mere på at infiltrere terroristgrupper.
Både demokrater og republikanere i Kongressen synes villige til at give køb på nogle dyrekøbte borgerrettigheder. Den almindeligvis progressive demokrat Barney Frank siger: »Jeg tror, at jeg vil give mere opbakning til elektronisk overvågning end før, og jeg kan forestille mig væbnede vagter på passagerfly.«
Hans demokratiske kollega Martin Meehan fra Mas-sachusetts stemmer i: »Stillet overfor denne frygtelige handling er jeg sikker på, at amerikanerne vil acceptere en begrænsning af deres frihedsrettigheder for at skaffe større personlig sikkerhed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her