Læsetid: 4 min.

FILM I TV

21. september 2001

(2. sektion)

*Martin Scorsese brød ikke just igennem med Togrøverne fra Arkansas (’72), hans anden film. Men det var den unge instruktørs første studiefilm, produceret af exploitation-kongen Roger Corman, der har givet mangen en uprøvet instruktør chancen bag kameraet, og filmen bragte Scorsese et godt stykke ad vejen mod gennembruddet Mean Streets, lavet året efter. En meget ung Barbara Hershey spiller hovedrollen som pigen Boxcar Bertha (også filmens originale titel), der finder sammen med en ældre mand (David Caradine) og hans bande af togrøvere. Togrøverne fra Arkansas er lavet i ånden fra Bonnie og Clyde – elskende på flugt fra loven. Den er ikke specielt original og heller ikke en typisk Scorsese-film, men takket være en meget lidt sensationslysten tone og et par solide skuespilpræstationer, ikke mindst Hersheys, er det alligevel lykkedes ham at lave et fint og seværdigt lille kærlighedsdrama. Jeg så Togrøverne fra Arkansas første gang i Cannes for et par år siden, hvor en spritny kopi af filmen blev vist som en del af en hyldest til Cormans produktionsvirksomhed, og den blev introduceret af Scorsese og Corman, der tydeligvis nød at arbejde sammen på filmen.
Togrøverne fra Arkansas/Boxcar Bertha. Bio+, fredag kl. 12.00-13.40

*Pam Grier kom tilbage i varmen efter mange år i kulden med titelrollen i Quentin Tarantinos Jackie Brown. Den tidligere blaxploitation-postergirl blev lidt af et kultfænomen med hårdtslående roller i 70’er-film som Coffy og Foxy Brown, men i Tarantinos film får hun lov at vise en lidt mere følsom side af sig selv. Grier spiller en stewardesse, som smugler penge for en storskrydende våbenhandler (Samuel L. Jackson) og havner i en slem knibe, da hun en dag arresteres i lufthavnen. Men takket være en narkobetjent og en hårdtslående pengeudlåner (Robert Foster, endnu et 70’er-ikon i en comebackrolle) får hun en chance for at komme på rette fod. Tarantino er blevet den selvironiske 90’er-generations store idol, og han har da også fyldt Jackie Brown med en vittig dialog, masser af popkulturelle referencer og iørefaldende, funky 70’er-
soul og -disco. Filmen når ikke op på siden af Tarantinos originale hovedværk Pulp Fiction, men takket være de tre hovedrolleindehavere, der stråler om kap – og Robert De Niro og Bridget Fonda i mindre roller – er Jackie Brown bestemt værd at stifte bekendtskab med.
Jackie Brown. TV 2, fredag 22.25-1.15

*Richard Linklater blev hyldet som x-generationens store talsmand med sine to første film, Slacker (’91) og Dazed and Confused (’93), der nu bliver vist på dansk tv under den tåbelige titel Den sidste vilde nat med kliken. Slacker er et underholdende, satirisk, men noget aparte portræt af et samfund og en generation, de unge slackere, og skifter hele tiden synsvinkel ved at hoppe fra person til person, efterhånden som deres liv griber ind i hinanden. I Dazed and Confused har Linklater dog grebet tingene mere traditionelt an, som han skildrer en håndfuld unge texanere på deres sidste dag i high school i midten af 70’erne. Leonard Maltin skriver i sin Movie & Video Guide, at Dazed and Confused mere bæres af persontegninger end af en egentligt fremadskridende handling, og det lykkes i høj grad Linklater at fange ånden i miljøet og de unges manerer fra dengang. Samtidig er filmen med til at introducere en række unge skuespillere, som senere er blevet stjerner – jeg nævner i flæng: Jason London, Ben Affleck, Milla Jovovich og Parker Posey.
Den sidste vilde nat med kliken/Dazed and Confused. TV3, lørdag 22.10-0.05

*Nick Cassevetes – søn af den anerkendte, nu afdøde instruktør John Cassavetes og skuespillerinden Gena Rowlands – debuterede i ’96 som filminstruktør med Unhook the Stars. Unhook the Stars, der har mor Rowlands og Marisa Tomei i hovedrollerne, er en lille film og handler om den midaldrende enke Mildred (Rowlands), der lever sit liv i stille ensomhed, forladt af sine voksne børn, indtil den dag, hun af nabokonen Monica (Tomei) bliver bedt om at passe sønnen J.J. Monicas mand er skredet, og Mildred bliver nu som en mor for J.J. og udvikler samtidig et tæt venskab med Monica. Informations anmelder Eva Jørholt skrev ved filmens danske premiere, at det er »lige så uretfærdigt som uundgåeligt at sammenligne Unhook the Stars med John Cassavetes’ film.« Hun fortsætter med at karakterisere filmen som en slags efterfølger til en af Cassavetes sr.’s store film, En kvinde under indflydelse, men konkluderer også, at Nick kan selv om han ikke når lige så langt ned under huden på sine karakterer som sin far, så er Unhook the Stars en både »sympatisk og livsbekræftende« film.
Unhook the Stars. DR2, onsdag 20.00-21.45

*Brad Pitt og Harrison Ford spiller hovedrollerne i veteraninstruktøren Alan J. Pakulas sidste film, En fjende iblandt os (’97). Filmen følger den unge IRA-mand Rory (Pitt), der tager til USA for at købe våben til kampfællerne hjemme i Irland. Han kommer til at bo hos den bundærlige, irske strømer Tom (Ford) og bliver en god ven af familien, men da Rory ikke er i USA for at hygge, får idyllen snart en ende. En fjende iblandt os floppede, da den fik premiere, og mange anmeldere gjorde sig lystige over Brad Pitts irske accent. Personligt synes jeg, at filmen fungerer glimrende som både et menneskeligt drama om samvittighed og hævn og en politisk thriller om (ganske aktuelt) mål og midler, når det kommer til at udøve og bekæmpe terrorisme. Pakula, der også stod bag Klute (’71), The Parallax View (’74) og Alle præsidentens mænd (’76), klassikere i den paranoide thrillergenre, er ikke helt så skarp, som han var i 70’erne, men En fjende iblandt os er dog betydeligt bedre og mere intens end en andre af hans 90’er-film, f.eks. Pelikan-notatet (’93). Bl.a. fordi den hele tiden bevarer og understreger sin troværdighed ved at holde en fin balance mellem det alment menneskelige og det mere højtravende politiske.
En fjende iblandt os/The Devil’s Own. TV3, søndag 21.00-23.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her