Læsetid: 2 min.

Flygtninge trues af sult og bomber

En sultkatastrofe er under opsejling i Afghanistan. Nødhjælpen kan ikke komme ind, og flygtningene kan ikke komme ud
22. september 2001

Truslen om et amerikansk gengældelsesangreb har betydet, at titusindvis af afghanske flygtninge er uden for nødhjælpsorganisationernes rækkevidde, og en sultkatastrofe er under opsejling i Afghanistan. Mange flygtninge kan ikke komme ud af landet, fordi nabolandene er ved at lukke grænserne, og nødhjælpen kan ikke komme ind til de hundredetusinder af kvinder, børn og gamle, som i forvejen lider under et land i opløsning. De mange flygtninge trues nu både af sult og bomber.
»Allerede før 11. september var situationen i visse områder af Afghanistan så grel, at folk spiste græs og dyrefoder for at overleve. Eller forældre solgte deres meget unge døtre til ægteskab for simpelthen at skaffe penge. Siden da er situationen forværret.«
Det fortæller talsmand Kahled Mansour fra FN’s fødevareprogram (WFP) i Islamabad til Information.
WFP brødføder ca. 3,8 millioner mennesker i Afghanistan og var før 11. september i gang med at udvide nødhjælpen til at omfatte 5,5 mio. mennesker. Det centralasiatiske land er helt i knæ efter jordskælv, tre års tørke og 21 års borgerkrig.

Sult og bomber lurer
Siden 12. september har WFP af sikkerhedsårsager ikke kunnet sende fødevarehjælp ind i landet. Hvis ikke den transport snart genoptages, så vil det med Mansours formulering »få meget alvorlige konsekvenser.«
I de store byer som Kabul, Kandahar og Herat har bagerierne, der bager brød til gratis uddeling blandt nødlidende, kun mel nok til ca. to uger mere. Og mange af disse bagerier kan i forvejen ikke følge med behovet, fordi bagerne er flygtet.
»Vi er meget bekymrede for de mange familier i storbyerne, som har enker som overhoveder. De har ikke alternativer til fødevarehjælpen, fordi de på grund af Talebanstyret ikke kan gå ud og tigge eller finde arbejde. De er med andre ord truet af både sult og bomber,« siger informationsmedarbejder Nils Carstensen fra den store, internationale, kirkelige nødhjælpsorganisation ACT.
De hundredetusinder af afghanere, der er flygtet ud på landet, er for manges vedkommende nu uden for nødhjælpsorganisationernes rækkevidde. Og man må regne med, at mange nødhjælpsplagre kan blive plyndret af Talebanstyrets soldater.
Siden 11. september er mindst 15.000 afghanere ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, flygtet fra Afghanistan til Pakistan, og 500 er flygtet til Iran. Det er sket på trods af, at Afghanistans nabolande officielt har lukket grænserne.
»Man kan ikke sige, at afghanerne er fanget inde i Afghanistan, for mange af dem kommer jo ud. Men de lukkede grænser bekymrer os, og chefen for UNHCR, Ruud Lubbers, har opfordret nabolandene til at åbne grænserne,« siger talskvinde Jennifer Clark fra UNHCR.
Begynder amerikanerne et angreb på Afghanistan ventes ca. en million mennesker at flygte til primært Pakistan. Her har myndighederne færdiggjort planer for genåbning af 80 nu lukkede flygtningelejre i Nordvest-grænseprovinsen til husning af ca. 800.000 mennesker. Iran har planer for lejre for 200.000 mennesker.
»Det kan blive et mareridt, hvis der kommer mange flygtninge på en gang, men vi og andre nødhjælpsorganisationer arbejder nu ihærdigt på at forberede os,« siger Kahled Mansour fra WFP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her