Læsetid: 3 min.

Frygt for værste recession

Redningsaktioner over hele kloden for at hjælpe forsikrings- og luftfartsselskaber ud af ond spiral, der kunne fremtvinge aktiekrak. Men amerikansk økonom advarer om, at vi er på vej mod den værste globale recession siden 1945
25. september 2001

Den globale krise, der i disse dage bl.a. truer det danske PFA-pension og det skandinaviske luftfartsselskab SAS, har fået myndighederne over hele kloden til at rykke ud i dramatiske redningsaktioner.
Men de statslige redningsaktioner er måske ikke nok. Aktiemarkedet reagerede i går positivt på nyhederne, og sendte kurserne op på de nedtrykte luftfartsselskaber og forsikringsselskaber. Det britiske store forsikringsselskab Prudential steg med otte procent og den europæiske gigant AXA steg med godt seks procent. Men gårsdagens kursstigninger skal ses på baggrund af branchens store kursfald på omkring 25 procent i perioden 12.-21. september.
Det kan være en stakket frist. Nye kursfald og en ondartet recession for verdensøkonomien kan være i vente. Det mener Stephen Roach, der er cheføkonom i den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley.
I går nedskrev han sin prognose for den globale vækst for 2001-2001 til kun 1,9 procent i gennemsnit – og det betyder teknisk set, at vi er på vej ind i en global recession.
»USA og Japan befinder sig allerede i en recession, og for 2001 vil vi nedskrive væksten i verdens bruttonationalprodukt til 1,8 procent,« siger han til Information.
»Der er stor risiko for, at væksten måske kun bliver 1,5 procent. Det vil være den værste globale recession i hele æraen siden Den Anden Verdenskrig – og recessionen bliver dybere og længere end nedturen i midten af 70’erne og i de tidlige 80’ere.«
I går besluttede det britiske finanstilsyn at slække på de stramme solvenskrav til forsikringsselskaberne, så de ikke behøver at fortsætte det massive udsalg af aktier, der i sidste uge tvang aktiemarkederne ud i de værste kursfald i 70 år og skabte frygt for et større krak. Sidste uges nedtur bragte de samlede kursfald på de europæiske aktiemarkeder op på mellem 30 og 40 procent siden årsskiftet, og det har også skabt alvorlige problemer for en stribe pensionfonde (som danske PFA) med at overholde ders solvenskrav, så de er blevet tvunget til at kaste sig ind i aktieudsalget.

Milliarderstatninger
Det britiske initiativ til at stoppe panikken på finansmarkedet kommer efter, at USA’s præsident George W. Bush i fredags i Det Hvide Hus mødtes med cheferne for de største amerikanske forsikringsselskaber, der vil have en statsgaranti fra forbundsregeringen, som skal dække dem af ved terrorangreb i fremtiden.
Den globale forsikringsindustri har, ifølge eksperter, udsigt til at skulle betale op imod 30-40 mia. dollar i erstatning efter terrorangrebet mod World Trade Center den 11. september, og det er den dyreste katastrofe nogensinde for branchen. Alene de to største genforsikringsselskaber – Münich Re og Swiss Re – står til at skulle punge ud med 3,2 mia. dollar. Forsikringsselskaberne hænger i en tynd tråd, fordi de dyre erstatningskrav efter den ’sorte’ tirsdag kommer på det værst tænkelige tidspunkt.
Det internationale institut Moodys har nedvurderet kreditværdigheden for bl.a. Lloyds og Zurich Insurance, og Standard & Poors’ kreditvurderingseksperter siger, at hvis de samlede erstatningskrav efter den 11. september løber op over 50 milliarder dollar, så vil flere forsikringsselskaber få svært ved at overleve. Moodys advarer om, at flere genforsikringsselskaber ikke vil kunne svare deres forpligtelser.
Den klemte forsikringsbranche har ikke råd til at betale erstatning i tilfælde af et nyt terrorangreb, og den har derfor med virkning fra i går nedsat dækningen for de tab, som luftfartsselskaber kan få som følge af krigshandlinger, terrorangreb, flykapringer og lignende.
I sidste uge krævede luftfartsselskaber i USA, Europa og Asien regeringsstøtte, fordi de har fået trukket sikkerhedsselerne af. I USA bevilgede Kongressen i fredags 15 mia. dollar i akut hjælp for at forhindre luftfartsselskaberne i at gå konkurs, og i weekenden lovede EU’s finansministre i Bruxelles at forvandle sig til en forsikringsgarant i sidste instans for de truede selskaber.
Regeringerne i Kuwait, Syd Korea, New Zealand og Australien har også kastet en statslig livline ud for at holde flyene i luften. Alle neoliberale principper om at lade konkurrencen og markedets skjulte hånd regere i sidste instans smides i disse dage over bord til fordel for en ny runde af statsinterventionisme.
De nye tiltag sker under indryk af, at luftfartsselskaberne siden attentatet den 11. september har bebudet, at de vil fyre omkring 130.000 medarbejdere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu