Læsetid: 3 min.

’Handling haster’

Europa har fået en ny chance for at fremme integration af muslimer. Men det haster, mener forsker
28. september 2001

I Europa
De europæiske regeringsledere har med terror-aktionen i USA fået en chance for at sætte skub i integrationen af muslimer i Europa. Det vurderer, Jørgen S. Nielsen, leder af Centret for Studier af Islam og Kristen-Muslimske relationer på Birminghams universitet.
»En regeringsleder eller EU-politiker på strømpesokker i en moské ændrer i sig selv ikke ret meget. Men hvis den symbolske handling følges op med konkrete initiativer, kan det være med til at skabe en hurtigere integrationsproces,« lyder hans reaktion efter, at bl.a. EU-Kommissionens formand Romano Prodi torsdag besøgte en moské i et islamisk kulturcenter i Bruxelles.
Terror-angrebene i New York og Washington den 11. september og mistanken mod Osama bin Laden har fremprovokeret voldsomme generaliseringer om, at islam er lig terrorisme, og der har fundet angreb på enkelte muslimer, trusler mod muslimske samfund og hærværk mod moskeer sted i en række europæiske lande.
I Storbritannien er der blevet kastet molotov-cocktail mod flere moskeer, en række imamer har modtaget trusselsbreve, og en række overfald på indvandrere antages at være motiveret af islamfjendske holdninger. I Holland er flere moskeer blevet angrebet, og muslimske ledere i Danmark og Tyskland har modtaget trusselsbreve. I Belgien meldes om overfald mod muslimer på åben gade, og en taxachauffør forsøgte for et par dage siden at køre en tørklædeklædt kvinde ned ved at forcere et fortov.
På trods af manifestationer af islamofobi og fremmedhad mener Jørgen S. Nielsen ikke, at det er for sent at vende stemningen og bruge debatten om islam og terrorisme konstruktivt:
»Da unge britiske muslimer i 1989 organiserede afbrændinger af Salman Rushdies bog De Sataniske Vers, fik britiske politikere og almindelige borgere øjnene op for, at der var en betydelig gruppe borgere, der ikke kun kunne identificeres som etniske minoriteter, men også som en befolkningsgruppe med et alvorligt tilhørsforhold til deres religion. Rush-die-sagen åbnede for en debat om, hvem muslimerne var, og hvad de ønskede at bidrage med til det britiske samfund.«
»Terroraktionen kan få samme effekt, hvis regeringer og f.eks. kirkelige ledere griber situationen rigtigt an og tager fat på at udrede, at muslimer ikke bare er muslimer,« siger han.

Skal tages alvorligt
»Men man kan sige, at de fleste europæiske politikere halser bagefter, fordi de ikke har erkendt, at der er et betydeligt muslimsk mindretal. Det skal de til at tage alvorligt nu, og besøget i moskeen var et tegn på, at alvoren er ved at gå op for dem,« siger Jørgen Nielsen.
Også fra den belgiske organisation af muslimer lyder der forhåbningsfulde toner: »Prodis besøg i moskeen har en meget stor symbolsk rækkevidde. På et tidspunkt, hvor den generelle psykose er ved at tage over, kom han med et klart og klogt budskab om, at vi ikke må overgive os til had og konfrontation,« siger talsmand Hassan Bouhoute.
Storbritanniens premierminister Tony Blair inviterede torsdag britiske muslimske ledere til at mødes med ham i Downing Street, og det vil være klogt klogt af statsminister Poul Nyrup Rasmussen at følge trop ved at besøge en moske snarest, vurderer Jørgen S. Nielsen.
»Det kan få uheldige konsekvenser, at statsministeren nøler. Der er brug for både hurtig handling og tålmodighed fra regeringens side. Det vil sandsynligvis kræve to-tre møder med muslimske ledere, før der opstår en konstruktiv dialog og en konkret dagsorden.«
»Men sker der ikke noget nu, risikerer vi at opleve en generation af unge muslimer, der ikke kan få arbejde, og som oplever diskrimination. De kan med god ret føle, at de ikke kan integreres i det danske samfund, og så kan de negative forestillinger om islams uforenelighed med demokrati blive en selvopfyldende profeti,« siger han.

FAKTA
Muslimer i Europa
*Det samlede antal muslimer i Europa (inkl. Rusland) skønnes at være 50-55 millioner, heraf:

Danmark:
ca. 170.000 (ca. 3 procent)
Sverige:
ca. 275.000 (ca. 3 procent)
Belgien:
ca. 300.000 (ca. 3 procent)
Holland:
ca. 500.000 (ca. 3 procent)
Italien:
ca. 500.000 (ca. 1 procent)
Storbritannien:
ca. 1,8 mio. (ca. 3 procent)
Frankrig:
ca. 4 mio. (ca. 6,5 procent)
Tyskland:
ca. 3,5 mio. (ca. 5 procent)
Rusland:
ca. 28 mio. (ca. 2 procent)

Der findes dog ingen sikre statistikker over antallet af muslimer, da borgere kun sjældent registreres efter religiøst tilhørsforhold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her