Læsetid: 5 min.

Og nu til noget helt andet

»Det er den bedste serie siden Matador,« har Nicolas Winding Refn sagt om sin og Jens Dahls tv-serie, De udvalgte, der havde premiere i går. Om det er sandt, må seerne afgøre, men ingen tvivl om, at Refn, Dahl og DR går nye veje i kampen om seerne
3. september 2001

Det begyndte allerede for en måned siden med en hjemmeside, hvor man kunne følge figurernes gøren og laden. I aftes kulminerede det på DR1 med første afsnit af De udvalgte, den tv-serie, som hjemmesiden har lagt op til. Og i dag kan man så læse første del af Jens Dahl og Benn Q. Holms bogudgave af tv-serien i Ekstra Bladet.
Og nej, der er ikke tale om Danmarks Radios svar på Big Brother eller Robinson, men om en ny fiktionsspændingsserie, De udvalgte, konceptualiseret, som det vist hedder på ny-dansk, af manuskriptforfatteren Jens Dahl og
filminstruktøren Nicolas Winding Refn, skrevet af Dahl og Lars Kjeldgaard og instrueret og fotograferet af en række unge, fremadstormende filminstruktører og -fotografer.
Serien, der er på 13 afsnit, følger otte smukke, unge mennesker (spillet af otte smukke, unge skuespillere), som sammen flytter ind i en faldefærdig herskabslejlighed, hvor »uhyggen driver ned ad væggene,« som DR har skrevet i pressematerialet. De unge mennesker opdager, at det ikke er tilfældigt, at de har mødt hinanden, og at de som De udvalgte deler en fælles fortid og er knyttet til den hjemsøgte lejlighed.

Refn selv har med vanlig beskedenhed sagt om De udvalgte, at det er »den bedste serie siden Matador.« Om han har ret er i høj grad op til de unge seere mellem 13 og 25 år, som er seriens målgruppe. Men spørgsmålet er, om det er ret og rimeligt og overhovedet interessant at sammenligne to så forskellige serier.
I forhold til De udvalgte kan og skal succesen ikke kun måles i folkelig appeal, for det drejer sig i lige så høj grad om at udvikle tv-mediet og bygge videre på noget af den energi, som blandt andre Lars von Trier skabte med sin tv-serie Riget – en serie, der både stilistisk og indholdsmæssigt har inspireret De udvalgte.
»Riget var jo inspireret af Twin Peaks, og vi er nok inspireret af dem begge,« har Refn udtalt. »Twin Peaks revolutionerede tv-mediet, og vi forsøger også med De udvalgte at skubbe normerne for, hvad man kan lave på tv. Vi forsøger at være nyskabende.«
»Jeg tændte på opgaven, fordi jeg er stor fan af tv-serier og soap-operaer, hvor kærlighedsintrigerne kører derudaf mellem naboer og venner. Det er jo de menneskelige problemer, der fanger inte-ressen hos folk. Vores drøm har været at skabe en blanding mellem Beverly Hills 90210 og X-Files, og samtlige skuespillere er også castet ud fra det princip.«
På den måde ligger De udvalgte fint i tråd med den store udvikling, som tv- og filmmediet har gennemgået de seneste ti år. Med Ole Bornedals Nattevagten fra 1994 trådte dansk film ind i en ny tidsalder, hvor genrefilm og stilbevidste eksperimenter ikke længere var forbudt område. Og med fremkomsten af en generation af medievante skuespillere, fotografer, producenter, manuskripforfattere og instruktører er der i dansk film blevet plads til et væld af udtryk og temperamenter.
Sideløbende har Lars von Trier med Riget og Ole Bornedal med Charlot og Charlotte og På dybt vand udfordret tv-mediet – med inspiration fra David Lynchs Twin Peaks og Bruce Wagners Wild Palms – og har stjålet med arme og ben fra filmmediet. Siden har ikke mindst Trier bragt elementer fra tv-mediet med tilbage til sine film i en frugtbar og sprælsk udveksling af ideer og metoder.

Men også i mainstream-tv er der sket ting og sager. Med Landsbyen fik Danmark sin første, rigtige sæbeopera, og i Taxa fik den et moderne drej takket være en række yngre filmfolks livtag med genren og et stivnet visuelt udtryk.
Siden er både soap’en Hotellet, krimiserierne Strisser på Samsø, Edderkoppen, Rejseholdet og sit-com’en Langt fra Las Vegas kommet til, og selv om man kan sige mange kritiske ting om dem, så har fem serier dog givet dansk tv-dramatik en tiltrængt ansigtsløftning i form af en moderne æstetik og ofte veldrejede historier.
Det interessante ved De udvalgte ligger dog ikke kun i seriens mulige nyskabende, visuelle og dramatiske kvaliteter, men også i, at ideen bag er udtænkt og serien udført af de unge filmskabere selv. På både Rejseholdet, Taxa og Hotellet har rammerne været fastlagt på forhånd og serierne lagt an på at skulle tiltrække et stort antal seere, hvilket har det med at lægge en dæmper på alle eksperimenter.
»Jeg har trukket mig, når vi ikke kunne blive enigeÇ« har De udvalgtes ankermand hos DR, Sven Clausen, udtalt om seriens tilblivelse. »Selvfølgelig måtte det være de unge, som skal til, fordi dette næsten på enhver måde er et ungt projekt. Udgangspunktet var, at vi ville lave drama for et yngre publikum, og jeg havde hørt om, at ideen til thrilleren lå og skvulpede i branchen. Vi købte den stort set på stedet. Jeg er da heller ikke et øjeblik i tvivl om, at de unge vil falde for serien, hvis vi ellers kan lokke dem til skærmen. Spørgsmålet er så, hvad resten af familien Danmark vil sige.«

Ifølge DR’s dramachef, Ingolf Gabold, er seertallene ikke det vigtigste i forbindelse med De udvalgte, og faktisk har DR skubbet den kommende sæson af successerien Rejseholdet for at give De udvalgte plads om søndagen i primetime: »Med den nye serie får vi mulighed for at vise vores spændvidde og mangfoldighed, og i dramaafdelingen skal vi vænne os til, at vi ikke altid kan have høje seertal. Vores mål er, at De udvalgte skal tiltrække omkring en million seere, men jeg græder ikke, hvis den får 700.000.«
Store ord fra en afdeling, der er kendt for at være besat af store seertal. Omvendt er 700.000 stadig mange seere, og DR har tillige sat alle sejl til for at få de unge seere til at hoppe på.
På www.dr.dk/deudvalgte har man den seneste måned kunnet tælle ned til seriestart og samtidig stifte bekendtskab med de otte udvalgte i form af små tekster og film- og lydklip.
I dag, mandag, har bogudgaven af seriens første afsnit altså premiere i Ekstra Bladet, og hver mandag de næste 13 uger kan man så også læse sig til, hvad de otte egentlig foretager sig i den lejlighed. Derudover sender DR Multimedia en række smart De udvalgte-merchandise – t-shirts, ure, kuglepenne – på gaden, og senere vil man kunne købe musikken på cd, Benn Q. Holms føljeton i bogform og serien på video og dvd.
Skulle serien så gå hen og blive en succes, ja, så er der tænkt på et 14. afsnit i form af en spillefilm og derefter endnu flere tv-afsnit.

*De udvalgte på DR1 hver søndag aften kl. 20.00

*Mere på www.dr.dk/deudvalgte

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu