Læsetid: 3 min.

Hjem til kødgryderne

Kønskampen er mislykket – i erkendelse af det må kvinderne vælge karrieren fra, hvis de vil have børn for at undgå skilsmisser og forsømt afkom, lyder budskabet fra forfatter Lone Nørgaard
5. september 2001

Kvinderne skal bestemt ikke bankes tilbage til kødgryderne, siger forfatteren og debattøren Lone Nørgaard, men de skal vide, at de ikke kan gøre karriere og få børn samtidigt, uden det medfører omsorgssvigt.
Vælger man at få børn, er det så hårdt arbejde, at det er svært foreneligt med fuldtidsarbejde. Og det er en illusion at tro, at mændene påtager sig deres halvdel, derfor må kvinderne efter 30 års mislykket kønskamp påtage sig ansvaret for familien. Det er hovedbudskabet i hendes nye bog Børn, løgn og kvinder – et opgør med ligestillingsbegrebet.
»Bogen er først og fremmest til unge ambitiøse kvinder, der ikke har fået børn, hvor jeg siger til dem: Hvis i har ambitioner for jeres liv, der rækker ud over at have et rimeligt arbejde og familieliv, hvor de måske gerne vil gøre karriere inden for en organisation, være forskere på topplan, eller inden for diplomatiet, så skal I overveje, om det kan forenes med børn. Hvis kvinder så siger, at det kan de sagtens, for børn er jo i institution ti timer hver dag, så er mit modspørgsmål, hvorfor vil i så have børn? Er det ikke synd for børnene?«

Advokat for børnene
»Mit projekt er at være advokat for børnene, men også at gøre kvinderne mere bevidste om, at de som hovedtendens er nødt til at foretage valg, som mænd ikke er. Mænd kan sagtens finde kvinder, der er parate til at sætte deres egne interesser og projekter på vågeblus til fordel for Manfred og familie,« siger Lone Nørgaard, der selv er mor til to drenge på 12 og 15 år, halvtidsunderviser om aftenen på VUC og forfatter til flere bøger. Hun mener, at kvinderne lyver for sig selv, hvis de tror, der er ligestilling mellem kønnene, og nu skal de være sammen om ’projekt barn’.
»Jeg er meget desillusioneret i forhold til en ligelig fordeling af arbejdet på Hjemmevej. Hvis mor og far som udgangspunkt har fuldtidsarbejde på Udevej, har de også fuldtidsarbejde på Hjemmevej, som de skal have delt. Efter 30 års kønskamp må vi konstatere, at den deling ikke er lige, og kvinderne tager størsteparten. Det er det, der udløser skilsmisser, for på et tidspunkt kører kvinderne træt i at udføre dobbeltarbejde. I 75-80 procent af alle skilsmisser er det jo kvinderne, der tager initiativet.«
»Andre er ikke nødvendigvis enige med mig i, at det er godt, at mor og far holder sammen, men det er altså min præmis, en moralsk og konservativ præmis, at det er godt for børnene. Det lyder helt kristeligt!Ç« ler hun.

Sørgelig sandhed
– I min omgangskreds omkring de 30 er der mange mænd, som tager deres del af arbejdet og orloven, som ikke genkender dit billede?
»Jeg ville da blive glad, hvis min analyse var gal. Men hvem er det, der tager forældreorlov og barnets første sygedag? Faderen følger typisk barnet i institution om morgen, så han kan køre med fri bagsmæk om eftermiddagen. Man skal kalde en spade for en spade. Det er en sørgelig sandhed, jeg har at byde på.«
»Kvinderne lyver omkring dette vidunderlige drømmebarn, der skal realisere alle forestillinger omkring kernefamilieidyllen, for det viser sig at være et kæmpe arbejde og behovsafkald. Børn skal fjernes fra kategorien ren kærlighed og flyttes over i kategorien arbejde. Det kan ikke forenes med, at mor og far er så meget væk, kommer trætte hjem og parkerer børnene foran computeren eller fjernsynet. Det skaber man ikke socialt kompetente mennesker ud af,« siger Lone Nørgaard, der går ind for tvungen orlov til mænd.

Talt meget, gjort lidt
– Men du lægger jo hele ansvaret for familien over på kvinden?
»Jeg ser ingen tegn i sol og måne på, at arbejdsmarkedet bliver skruet anderledes sammen. Vi har jo i årevis talt om, at mor og far skulle på deltid, flekstid eller have hjemmearbejdsplads, mens børnene var små. Vi har talt vældig meget, og jeg ser vældig lidt praksis,« siger Lone Nørgaard, der valgte at gå på halvtid for børnenes skyld og for sin egen.

*Lone Nørgaards bog ’Børn, løgn og kvinder – et opgør med ligestillingsbegrebet’ udkommer i dag. Den bliver anmeldt her i bladet lørdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her