Læsetid: 1 min.

Intellektuelle daglejere

14. september 2001

(2. sektion)

Midt i det franske samfund er opstået en ny kaste af ’daglejere’, der ikke har nogen sygesikring, ikke betaler skat, lever fra hånden til munden med hundredevis af forskellige småjob – er i knivskarp konkurrence med hinanden uden nogen form for faglig organisation – og som skammer sig. Der er ikke tale om indvandrere eller boligløse, men om tusindvis af »intellektuelle daglejere«, som de kaldes i en bog, som to ’forlæggere’ har udgivet.
Anne og Marine Rambach tilhører selv den gruppe, som på én gang er forlæggere, skribenter, freelance-journalister, politisk aktive i organisationer som Attac eller Act-up, osv. »Deres eksistens er tabu,« skriver de. De forskellige arbejdsløsheds- og sygekasser afviser dem, »fordi de ikke passer med de sædvanlige kriterier« – og selv i politiske kredse, hvor deres tilstedeværelse er uundværlig, lukker man øjnene for problemet. I Frankrig er sygesikring afhængig af, at man tilhører en fagligt begrænset sygekasse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her