Læsetid: 2 min.

Intet er helligt

Den computeranimerede ’Shrek’ er en vanvittig morsom og løssluppen actionkomedie for både børn og voksne
7. september 2001

Film
»Nej, nej, nej, død pige væk fra bordet,« udbryder den grønne trold Shrek, da de syv små dværge sammen med en hulens bunke andre eventyrfigurer invaderer hans hyggelige hjem og smasker Snehvide iført glaskiste op på hans spisebord.
De tre blinde mus snubler rundt i maden, den kyseklædte ulv fra Rødhætte har indtaget Shreks seng, og Pinocchio og de tre små grise holder grillfest i haven. Nej, det er ikke nemt at være en farlig og frygtelig trold, der egentlig bare gerne vil være i fred, men værst er alligevel det talende æsel, der absolut ikke forstår en fin hentydning og knevrer løs uden hensyn til stakkels Shrek.
Dreamworks’ seneste computeranimerede film, Shrek, der har taget navn efter sin hovedperson, er en løssluppen og vanvittig morsom actionkomedie, der med stor respektløshed og stor kærlighed endevender og fornyr det klassiske eventyr – også de animerede, som vi kender dem fra Disney.

Anarki
Mike Myers lægger stemme til den alt andet end charmerende Shrek, der tørrer røv i brødrene Grimms samlede værker, bruger ørevoks som stearinlys og fanger fisk ved at prutte i sin lille sø, så fiskene stiger døde op til overfladen med bugen i vejret.
Den bette, men grænseløst onde og ærgerrige hertug og kontrolfreak Farkvaad hader eventyrfolk og har forvist dem til Shreks sump. Trolden må derfor – for at få sin sump tilbage og i skøn forening med et talende æsel (med stemme af Eddie Murphy i topform) – redde en skøn prinsesse (Cameron Diaz) fra en ildsprudlende drage og bringe hende til Farkvaad.
Og det går, som antydet ovenfor, ikke stille for sig. Intet er helligt, og alt køres gennem instruktørerne Andrew Adamson og Vicky Jensons visuelle og verbale gagmølle. Pop- og finkulturelle referencer myldrer frem, og anarkien hersker – ingen tvivl om, at Monty Python ville have været stolte af instruktørparret, der tydeligvis er flasket op med sekstettens skøre indfald.
Samtidig, midt i al hurlumhejet, levner Shrek faktisk også plads til karaktertegning, hvorfor man hurtigt begynder at holde ganske meget af den insektædende, grønne trold og hans ædle ganger.
Komik på højt plan
Både børn og voksne vil få noget ud af Shrek. Det er komik på højt plan, flot animeret og fortalt med god fornemmelse for eventyrets magiske verden, og Dreamworks’ animationsdirektør, Jeffrey Katzenberg, kan være stolt af, at firmaet kan og vil så meget mere, end Disney har vist sig i stand til i flere år.

*Filmen vises både i en version med danske stemmer og i den originale med danske undertekster

*Shrek. Instruktion: Andrew Adamson og Vicky Jenson. Manuskript: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman og Roger S.H. Schulman. Amerikansk (Snart sagt alle biografer i København og det øvrige land)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her