Læsetid: 3 min.

Iransk kvinde udvises for anden gang – i Iran er manden forsvundet

Flygtningenævnet udviser ægtefællen til den iraner, der blev sendt tilbage til Iran for et par år siden, selv om han havde kopieret og uddelt ’De sataniske vers’. Han har været forsvundet siden sin ankomst til Teheran
8. september 2001

En af de senere års mest omtalte flygtninge-sager tog torsdag en ny drejning, da Flygtningenævnet for anden gang besluttede at udvise hustruen til den iraner, der for nogle år siden blev sendt tilbage til de iranske myndigheder, selv om han havde kopieret og uddelt Salman Rushdies bog De sataniske vers i Teheran.
Udvisningen af den iranske mand vakte dengang stor opsigt i de danske medier, fordi han efter sin ankomst til Teheran forsvandt sporløst.
På den baggrund besluttede Flygtningenævnet sidste år at genoptage sagen vedrørende hustruens asylansøgning.
Men nævnet har altså ikke fundet anledning til at tildele hende asyl. Hun skal være ude af landet senest den 21. september.

Forsøgte selvmord
Afslaget til den iranske kvinde i Flygtningenævnet markerer den foreløbige afslutning på en særdeles omtumlet asylsag.
Den startede i oktober 1998, da kvinden sammen med sin mand og deres lille søn blev udvist til Iran under ledsagelse af dansk politi.
De havde fået afslag på deres daværende ansøgning om asyl, fordi en anonym juridisk kilde i Teheran over for Udenrigsministeriet havde vurderet, at mandens besiddelse af De sataniske vers højest ville blive straffet med et par måneders fængsel.
Kvindens reaktion på meddelelsen om udvisning var at forsøge at begå selvmord med sovepiller. Hun blev genoplivet med elektrochok og befandt sig på flyrejsen til Iran under indflydelse af medicin.
Da de ankom til lufthavnen i Teheran, blev ægteparret afhørt i nogle timer af de iranske myndigheder, hvorefter de fik lov til at gå. Men da de kom hjem til deres familie, modtog hendes mand et telefonopkald, der tilsagde ham til et møde. Han forlod huset og er aldrig set siden.

Opskræmt
Siden sin mands forsvinden er kvinden blevet mere og mere nervøs for sin egen sikkerhed. Forskellige hændelser har gjort hende opskræmt. Specielt da hun sidste forår blev tilsagt til en serie møder med de iranske myndigheder, hvor hun skulle afgive en forklaring om, at hun befandt sig vel i Iran.
Kvinden frygtede, at myndighederne udelukkende ville skaffe sig sådan en forklaring fra hende, så de kunne lade hende forsvinde. Hvis de så senere blev mødt med spørgsmål vedrørende hendes skæbne, ville de kunne henvise til hendes egen forklaring om, at hun havde det godt i landet.
På den baggrund besluttede hun sig for at flygte igen. Og i marts 2000 efterlod hun sin søn hos hans bedsteforældre og rejste ved hjælp af et falsk pas med bus over bjergene til Tyrkiet.

Afslag igen
Da hun kom til Tyrkiet, opdagede hun, at de danske myndigheder – på baggrund af meddelelsen om hendes mands forsvinden – havde besluttet sig for at genoptage hendes sag. Og den danske stat fragtede hende i april 2000 til Danmark, hvor hun på ny søgte om asyl. I april 2001 fik hun imidlertid afslag i Udlændingestyrelsen.
Og dette afslag er nu blevet stadfæstet i Flygtningenævnet.
Nævnet skriver i sin afgørelse:
»Ansøgerens motiv ved hendes første indrejse var frygt for forfølgelse på grund af besiddelse af oversættelser af ’De Sataniske Vers’. Flygtningenævnet må lægge til grund, at de iranske myndigheder efter hendes tilbagekomst ikke har rejst sag mod hende i den anledning, og efter ansøgerens egen forklaring kan det ikke lægges til grund, at de iranske myndigheder ved afhøringerne af hende har berørt dette emne.«
»Flygtningenævnet finder herefter ikke grundlag for at antage, at ansøgeren ved en tilbagevenden til Iran risikerer forfølgelse i den anledning.« Det vil sige, at Flygtningenævnet ikke mener, at hun er i fare, fordi hun har opholdt sig i Iran i halvandet år, uden at der er sket noget.
Den iranske kvindes advokat, Niels Anker Rasmussen, forholder sig uforstående til den behandling, som de danske myndigheder har givet hende:
»Jeg finder det hovedrystende, at man først inviterer hende herop og derefter sender hende hjem igen,« siger han.
»Sådan kan man ikke behandle mennesker. Man kan ikke bare sige til flygtninge fra Iran: Undskyld ulejligheden og farvel igen.«
Flygtningenævnets formand, Landsretsdommer Bent Ove Jespersen, vil ikke kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her