Læsetid: 2 min.

Israel forbereder sig på angreb

Israel forudser, at Irak kan blive mål nummer to efter et amerikansk angreb på Afghanistan – og det kan udløse irakiske angreb på Israel
20. september 2001

I løbet af få dage vil USA udføre angreb på personer og installationer, der tilhører Osama bin Ladens organisation. Dernæst vil amerikanerne udføre angreb på Saddam Husseins regime i Irak. Og hvis det sker, vil Irak affyre jord-til-jord-missiler mod Israel.
Sådan lyder det scenario, som Israels militær, ifølge det israelske dagblad Ha’aretz, i øjeblikket arbejder ud fra.
Gisningerne kommer samtidig med, at USA’s forsvarsminister, Donald Rumsfeld, på en pressekomference udtalte, at Washington havde grund til at tro, at en eller flere stater havde støttet selvmordsoperationerne sidste tirsdag i New York og Washington.
»Jeg ved en masse, og hvad jeg har sagt, så klart som jeg kan, er, at stater støtter disse mennesker,« svarede Rumsfeld på et spørgsmål om, hvorvidt han har beviser for, at stater var involveret i terrorangrebene.
En amerikansk regeringskilde sagde tirsdag, at Mohamed Atta, en af de mistænkte flykaprere ombord på det første af de fly, der ramte World Trade Center, tidligere på året mødtes med en spion fra den irakiske efterretningstjeneste et sted i Europa. Det er dog uklart, hvad der blev drøftet på mødet, og om der er en forbindelse til attentatet.

Irak afviser terror
»Vi ved det ikke. Det er noget, vi må se nærmere på,« siger kilderne.
Iraks udenrigsminister, Naji Sabri, afviste i går overfor nyhedsbureauet Reuters, at landet har haft noget som helst med terrorangrebene at gøre:
»USA og dets allierede ved udmærket godt, at vi ikke har nogen som helst relation til de grupper, USA nu anklager for at stå bag det der skete i USA,« sagde han.
USA’s præsident, George W. Bush, forsvarsminister Rumsfeld og andre amerikanske embedsmænd har lovet en diplomatisk, finansiel og militær krig mod anti-amerikanske terrororganisationer og lande, der støtter dem. Gennem flere år har Irak, Iran, Syrien og Libanon været listet som lande, der støtter terrorisme.
Derfor arbejder israelsk militær også med andre scenarier – bl.a. at Iran udsteder ordrer til den libanesisk-baserede Hizbollah-milits om at affyre jord-til-jord-missiler mod Israel. Dette kunne ske, hvis USA ignorerer iransk suverænitet og flyver gennem dets luftrum på vej mod Afghanistan.
Sent i går aftes beordrede USA mere end 100 kampfly til Den Persiske Golf, sagde embedsmænd i det amerikanske forsvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her