Læsetid: 2 min.

’Jæger-bog er ikke vores sag’

Det Danske Akademi vil ikke tage stilling til Gyldendals fejl og sproglige forvrængninger i et genoptryk af Frank Jægers ’Samlede Digte’
20. september 2001

Frank Jæger
Da medlemmerne af Det Danske Akademi mødtes til det månedlige møde tirsdag aften, var problemerne med Gyldendals og Finn Stein Larsens nye udgave af Frank Jægers Samlede Digte ikke
på dagsordenen. Udgivelsen har ellers været genstand for heftig debat på grund af en række sjuske- og retstavningsfejl.
»Akademiet har ikke fundet det nødvendigt at diskutere det konkrete eksempel. Vi har ingen pligt til at tage stilling til enkelte værker eller konkret forlagspolitik. Det ligger uden for vores ressort. Vi vil derimod gerne være med til at diskutere problemstillingen i bredere forstand,« siger medlem af akademiet Jørgen Gustava Brandt til Information.
I et kort punkt under eventuelt blev akademiets medlemmer derfor enige om at tage fat på en generel diskussion om udgivelsespolitik »på et senere tidspunkt.«
»Akademiet er opmærksom på, at der kan være problemer i forbindelse med genoptryk af gamle såvel som nyere forfattere. Vi kender til flere tvivlsomme genoptryk, og derfor vil vi gerne diskutere problemstillingen generelt,« siger Gustava Brandt.

Fyldt med fejl
Ud over at Gyldendal og Stein Larsen har valgt at modernisere Jægers sprog ved blandt andet at anvende bolle-å og små begyndelsesbogstaver på navneordene, er bogen fyldt med en lang række mindre fejl, såsom tilføjelser af enkelte ord og hele strofer, der er faldet ud. Ligeledes er noteapparatet praktisk talt uanvendeligt. Samtidig har flere kritikere peget på adskillige eksempler, hvor Jægers originale tekst direkte er blevet omskrevet. De mange fejl og sproglige forvrængninger har ifølge kritikerne afgørende betydning for forståelsen og tilegnelsen af Jægers tekster, og på den baggrund har de i den forløbne uge krævet en tilbagetrækning af bogen.
Selv om Gyldendal erkender de mange fejl, har forlaget imidlertid afvist at trække bogen tilbage med henvisning til, at de agter at rette op på fejlene i anden udgave. Indtil da har det interesserede publikum kun den ene mulighed at betale de 200 kroner for bogen, der er fyldt med fejl. Akademiets officielle talsmand, Jørn Lund, har ikke ønsket at kommentere sagen over for Information på grund af sin tilknytning til Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her