Læsetid: 3 min.

Jagten på det første mål

For landsholdets VM-chance og for cheftræner Olsens lønudspil på 3,5 mio. er sejr over Nordirland i aften vital
1. september 2001

Fodbold
Det er svært at finde en spiller i den danske landsholdstrup, der ikke ønsker, at Morten Olsen fortsætter som cheftræner for de rød-hvide. Det er derimod let at finde spillere, der med entusiasme taler for, at fodboldforbundet DBU skal se at få forlænget kontrakten med den 52-årige kapacitet, så andre ikke løber med ham efter VM næste år.
Årsagen er ikke kun, at professionelle spillere pr. definition – og af omsorg for egne karriere-muligheder – er loyale over for chefen. De rød-hvide har generelt respekt for Olsens – og assistent Laudrups enorme erfaring og indsigt i spillet og dets mekanismer.
»Morten er den første træner, jeg har haft, der selv har spillet på højeste niveau. Det mærker man, og jeg lærer en masse af ham, fordi han taler meget med en,« siger Rodas unge, lange forward Marc Nygaard.
Han er en af cheftrænerens opfindelser.
I den anden ende af erfaringsskalaen siger 32-årige Stig Tøfting, at »DBU skulle til at få forlænget kontrakten med Morten, der er en fremragende landstræner.«

Fordobling af lønnen
Når det overhovedet er aktuelt at beskæftige sig med spillernes mening om Morten døgnet før VM-kvalifikationskampen mod Nordirland i Parken, hænger det sammen med optrækket til et brud. Dagbladet B.T. afslørede i går, at Olsen i et oplæg til ny kontrakt har spillet ud med en fordobling af den faste årsløn til 3,5 mio. kr. fra sommeren 2002. Dertil føjes kravet om fordobling af den kontante bonus for at kvalificere landsholdet til EM 2002.
Et bestyrelsesmedlem i DBU, der ønsker at være anonym, siger til Information, at han ikke kender til det sidste tal, altså fordobling af bonus-præmien. Dermed har han indirekte bekræftet kravet om en fast løn på 3,5 mio. kr – og DBU’s afvisende replik.
Ifølge sladderen er DBU’s bestyrelse ikke enig med en Stig Tøfting i, »at DBU har fået Morten billigt, hvis han i dag får 1,7 millioner i fast årsgage«.
De frivillige mener angiveligt ikke, at Morten Olsen skal sammenligne lønniveauet som dansk landholdstræner med de tilbud, han løbende får fra tyske klubber. Lønnen bør sammenlignes med danske klub-forhold, og så har landstræneren jo blot en halv snes kampe årligt, hvor klubtrænerens hold spiller 70.
At DBU høster bonus på VM- og EM-slutrunder, der følger det internationale niveau, mener DBU-ledelsen, er nationale lønforhandlinger aldeles uvedkommende. Derfor har DBU-ledelsen ifølge blandingen af snak, rygter og konkret viden på fredagens VM-kamp-pressemøde i Vedbæk, sagt nej til en lønfordobling, men ja til en forhøjelse af slutrundebonus.
Det er på slutrunderne, at DBU har skabt sin formue på over 100 millioner kroner.

Træt af snak om ’lønkrig’
Selv siger Morten Olsen, at der allerede er sagt nok om hans kontraktforlængelse. Skriverierne om ’lønkrig’ er et irritationsmoment nu, hvor det eneste vigtige, det altafgørende, er VM-kvalifikationskampen mod Nord-irland i aften i Parken.
Og så kommer der alligevel – efter en talepause bag Informations spørgsmål om trænerens udspil og DBU’s svar – en rigtig Olsen-reaktion:
»Vi lever i en global verden, hvor alt forandres. Men der er også noget, der aldrig forandrer sig. Så kan du lægge i det, hvad du vil!«
Var det den gamle landsholdsanfører, der talte – ham der for 15 år siden krigedes med DBU om spillerbonusser?
»Som jeg sagde, du kan lægge i det, hvad du vil,« siger landstræneren med et smil, der ikke er skævt, men smalt og stramt. Karakteristisk for en Olsen, der er ’forbandet’ over ignoranter, der stadig ikke forstår, hvad kvalitet og resultater koster på dagens fodboldmarked.

Gæster uden pres
Det er situationen 24 timer før kampen, der skal vindes, fordi nordirerne ikke er noget at skrive hjem om. Efter nederlag til Tjekkiet og Bulgarien – smalle og lidt uheldige, messer Olsen – har holdet fra den nordlige, religions-splittede del af Irland udspillet sin rolle i VM-kvalifikationen. Ifølge fodboldens frasologi kan gæsterne så spille frigjort, uden pres.
Men er det ikke en skrøne, at nogen spiller bedre, fordi de ikke har noget at spille for?
Njaarh, aaarh, siger Olsen og erfarne Tøfting, der ikke selv kan huske, om de har spillet bedre, når der ikke var noget på kant. Men hvis de nu scorer først? Som de gjorde i Belfast, og som Malta og Island gjorde på hjemmebane? Så måske. Kommer de derimod bagud, så kommer bagslaget måske netop, fordi de har udspillet deres rolle. »Vi skal under enhver synsvinkel score først, så tidligt som muligt, og vinde. For vi må ikke tabe VM-chancen, nu vi har den i egne hænder,« siger Tøfting.
Kick off kl. 19.15 i Parken og på DR TV

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her