Læsetid: 4 min.

Jensen vinder stadig

Hvad Johannes V. Jensen kunne med det danske sprog i sin personlige globalisering af bevidstheden, er stadig værd at dykke ned i
28. september 2001

(2. sektion)

Noveller
Ingen mand bryder sig om at sove to mand i samme seng!
Uden noget som helst forsøg på at anlægge den nye homosociale queer litteraturoptik, som forleden blev præsenteret i Informations lørdagskronik, citerer jeg fra en berømt roman denne generelle påstand, hvis gyldighed nok omfatter de fleste. Derfor er det selvfølgelig et godt litterært motiv, der kan antræffes i to aktuelle bogudgivelser.
Herman Melville skildrer detaljeret en grotesk sengekammerscene i et af de indledende kapitler af Moby Dick (1855, nylig genudgivet på dansk), hvor fortælleren Ismael på vej til hvalfangerøen Nantucket må overnatte i Bedford, hvor Hvalfiskekroen kun har en dobbeltseng ledig. Han gengiver nattens groteske hændelser, da hovedjægeren og harpunéren Queequeg bestiger hans seng med tomahawk og tobakspiben tændt. I mørkets forvirring er han i egen forskrækkelse ved at tage livet af den rædselsslagne Ismael, som om morgenen til gengæld vågner med hans tunge arm broderligt om sig.

Fredelige individer
Johannes V. Jensen meddeler en tilsvarende, selvoplevet natlig hændelse i Æventyret i den fremmede Stad fra 1911, muligvis med en litterær hilsen til Melville. Der er også mange små fællestræk. Selv uden dem er en sammenligning nærliggende, da Jensen kan måle sig med de store som vores nok mest kosmopolitiske forfatter og sprogskaber.
Det såkaldte eventyr er selve baggrunden for det berømte ældre prosadigt »Paa Memphis Station«, der dog kun hæfter sig ved den ene side af eventyret, synet af en ung pige, som kunne friste ham til at blive hængende på stedet. Den anden side er overnatningen på et overfyldt hotel i en lille flodby i Sydstaterne uden for Memphis, nødvendiggjort af en togstandsning.
Hans ukendte sengekammerat var en ikke ganske hyggeligt udseende mandsperson, der i absolut tavshed efterså sin revolver, mens han klædte sig af. Selv ladede han sin dobbeltløbede bøsse og stillede den ved hovedgærdet. Den anden slukkede lyset. Jensen faldt i søvn med tanker på den kønne piges uendelige sødme. Og næste morgen var den skumle sengekammerat forsvundet. Rimeligvis har aldrig nogensinde to fredeligere individer, væbnet til tænderne, tilbragt natten i samme seng, siger han.
Jo, véd vi: Ismael og Queequeg forud for et endnu større eventyr.

Der skete ingenting
Fortællingen er med i det store udvalg af Johannes V. Jensens såkaldte noveller, som Niels Birger Wamberg har samlet, det tredje og afsluttende bind af digterens kortprosa efter Himmerlandsk Musik med barndomserindringer og Nordisk Foraar med myterne. Udgiveren gør grundigt rede for Johannes V. Jensens mange forskelligartede bestemmelser og beskrivelser af den korte prosaform, idet han efterhånden ’gennede’ dem alle ind under betegnelsen myter og dermed usynliggjorde forskellighederne.
Men her er de så, alle disse tidlige og senere tilkomne tekster, forsynet med et meget oplysende noteapparat. Mange har været godt skjult og kan læses som nyheder for de fleste af os. Det ovenomtalte eventyr findes f.eks. ellers kun i bogform i et udvalg for Dansklærerforeningen. Det har yderligere en interessant slutning: »Der skete ingenting; men de Historier, hvor der ingenting sker, er de hyppigste og interessanteste. For det er dem, man ikke glemmer.«
Det er lige ved at kunne være en karakteristik af den jensenske novelle, der ikke ligner short storyen meget eller den pointerede historie. Under hans hånd samler novellerne sig til gengæld om øjeblikke, om tilstande og konstateringer som nu den, der har givet udgaven titlen Hos Fuglene, en »Hændelse, som er god at faa Forstand af«, som den selv siger. Midtvejs får vi allerede slutningen at vide: at de fandt den vildfarne Alice i den ægyptiske ørken, hvor det er naturens overmagt, som er belæringen.

Mandchuriet
I stedet for kronologisk har Wamberg med god virkning komponeret udvalget tematisk, først »Rejserne omkring Jorden«, hvor fuglene og eventyret hører til, samt de fjernøstlige som den javanesiske »Olivia Marianne«, hvor en ubehjælpsom indskrift på et gravmæle sammenfatter et livs stemning og noget nær hele Englands kolonihistorie. »Lille Ahavserus« er en skæbnefortælling om to af New Yorks fattige unger med en stor fremtid. Men også en grusom erotisk intrigehistorie om hvide mænd i Manchuriet som »Fru Dominick« er han i stand til at iscenesætte. Han staver det Mandchuriet, en velmotiveret lapsus.

Uden at lefle
»En, der kom uden for det hele«. Det er rubrikken for næste portion, hvor det rejsende jeg nu i et svensk tog konfronteres med nogle togpassagerer. Han har skiftende konfliktoplevelser i anledning af, at han ikke giver en lille pige en »Appelsin«, som denne bagatel fra år 1900 hedder. Den giver forfatteren, om ikke i en nøddeskal, så i en frugtskræl. Hans særpræg sætter sig igennem overalt.
Efter et afsnit med såkaldte eventyr og fabler slutter udvalget effektfuldt med »Den lykkelige Flugt«, efter titlen på en lille novelle om en ældgammel frøken, from og elskelig, skønt helt og holdent fra forstanden. Suverænt fortalt, udefra, indtil slutningen kryber ind i den bevidsthed, hun selv har mistet. Hun kaster sig ud af vinduet og flyver lyset i møde.
Medtaget i udvalget er »Forsvundne Skove«, en myte, der optræder samtidig i en anden Gyldendal-udgivelse, Skovene, fællestitel for to store erotiske noveller, »Dolores«, »Louison«, samt »Skovene«. En bralrende virtuos, kynisk og hovent selvudleverende række analyser af den unge vildmand, der med køllesvingende selvironi ville bekræfte de stærke i retten til riget.
Hvad den mand kunne med det danske sprog i sin personlige globalisering af bevidstheden, er værd at studere. Det stod til rådighed for ham for et århundrede siden, og han hidsede det med brutal ømhed, der sætter mærker i læseren den dag i dag. Godt at vide, at man kan vinde verden ind uden at lefle for andres vaner i sprog og liv.

*Johannes V. Jensen: Hos Fuglene. Noveller. Udvalg af Niels Birger Wamberg. 496 s. Indb. 395 kr. Gyldendal

*Johannes V. Jensen: Skovene. 7. udgave. 208 s. 195 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her