Læsetid: 3 min.

’Man kan manøvrere i smørhullet’

CD’s Sonja Albrink om de holdninger, som CD ikke vil gå på kompromis med, om Dansk Folkeparti, der ’ikke får lov at rette et eneste komma’ i et borgerligt regeringsgrundlag – og om CD’s valgkaniner
18. september 2001

Centralt Dilemma»Jeg elsker for mange mænd. Jeg har det utroligt godt med alle her i huset, jeg svinger godt med dem.«
Sådan siger Sonja Albrink om sin arbejdsplads, Christiansborg. Her har hun fejret 20 års jubilæum. Hun blev ansat som medlemssekretær for CentrumDemokraterne i 1981. Året efter blev hun opstillet som folketingskandidat og var hyppigt inde som suppleant.
Fra 1989 fik hun sit eget folketingsmandat og har holdt det lige siden, nu valgt i Kolding-kredsen i Vejle amt.
Sonja Albrink kalder sig selv »en gammel skattepige« og hentyder derved til sin uddannelse som skatterevisor.
Hun er sit partis ordfører på områderne retspolitik, erhverv, skat og miljø og sidder i de tilsvarende folketingsudvalg.
»Men det er ikke som dengang, vi sad i Nyrups regering. Da var jeg medlem af otte folketingsudvalg, og da Mimi ringede for at sige, at nu trådte vi ud af regeringen, var jeg virkelig ked af det, for jeg kunne så godt lide arbejdet i dem allesammen,« siger Sonja Albrink og lyder, som om hun oprigtigt mener det.
Hun elsker simpelthen det parlamentariske arbejde.

Spekulerer i bleer
Information spørger hende, hvad hun helst vil arbejde for at lave om på.
»Ældreforsorgen. Jeg har det utroligt dårligt med, at myndighederne spekulerer i tykkelsen af bleer for at kunne spare nogle hænder. Det er ikke nok, at hjemmehjælpen kommer og stiller frysemad i mikro-oven. Børnene er ikke længere omkring deres forældre, som vi var det, da mine forældre levede.«
Hvordan pengene skal skaffes, har Sonja Albrink sit svar på: »Jeg brænder for erhvervslivet. Det er der, pengene skal tjenes til, at jeg kan få min ældreforsorg, mine børn kommer i gode skoler – at det hele hænger sammen.«
– I den daglige politik kan CD ind imellem have svært ved at skjule sin kærlighed til Socialdemokratiet?
»Jeg er her for at få mest muligt igennem. Jeg sidder ikke med hænderne i skødet. Tænk, jeg fik en generationsskifteordning igennem med Socialdemokratiet. De borgerlige havde intet fået gjort i 10 år. Og alkoholafvænning – en borgerlig sag – fik jeg også igennem med Socialdemokratiet.«
»Jeg deler sol og vind lige,« skynder Albrink sig at tilføje. »Jeg ligger i smørhullet. Man kan manøvrere. På retspolitikken ligger jeg vældigt tæt på den konservative Helge Adam Møller. Jeg går ind for en konsekvent retspolitik. Ligemeget hvad hudfarve folk har, hvis de begår noget kriminelt, skal hammeren falde.«
På den anden side:
»Venstre ligger langt fra os i menneskesyn, når de tegner flygtningepolitikken.«
– Vil det ikke give problemer med at støtte en Venstre-ledet regering?
»Ved sidste valg opstillede vi fire krav. Vi har nogle holdninger, som vi ikke går på kompromis med. I et regeringsgrundlag giver vi ikke Dansk Folkeparti så meget som et eneste komma at rette. Vi vil blæse dem en hatfuld.«

Et bedre team
– Kan en borgerlig regering så overhovedet lade sig gøre?
»Man skal se, hvad valget bliver udskrevet på. Hvad situationen er. Så går vi i enrum og ser, hvad vi gør.«
– Kan Mimi Jakobsen blive ved med at være partileder, når hun også vil være generalsekretær for Red Barnet?
»Mimi gør et kæmpearbejde. Konen knokler. Det kan man se på hende.«
– Men kan hun overkomme begge job?
»Det er op til Mimi selv. Vi er blevet mere et team i gruppen end dengang, vi kun var fem, og jeg havde de otte udvalg. Mimi kommer til gruppemøderne. Hun kommer på forskellige tidspunkter her i huset. Hun sidder derude på gangen. Vi ser hende. Hvis vi ringer til hende, kommer hun. Vi kan godt få tingene til at hænge sammen. Og Peter Duetoft er gruppeformand.«
– Jeres politiske program har bevæget sig langt fra mærkesagerne bil og parcelhus?
»Vi har bevæget os rigtigt meget, og det er dejligt.«

Søde små kaniner
– I har nærmest overtaget de radikales rolle som det holdningsprægede parti?
»Ja, vi har skiftet vores vælgere ud. De nye kan godt lide at diskutere hele samfundets problemer.«
– Og den holdningsprægede vej fortsætter I ad?
»Ja, det gør vi. Det er vores styrke, at vi er så bredt favnende.«
Sonja Albrink, der er 53, fortæller, at hun gerne vil stoppe som folketingsmedlem, når hun er 60:
»Det er to perioder til. Så håber jeg, at der er kommet børnebørn, så jeg kan købe mad og være mormor.«
– To perioder til? Kan I trække valgkaniner op til at sikre jer dem?
»De der kaniner, de er nogle søde små dyr. Dem kigger folk på, men jeg tror, de vurderer os på de holdninger, vi viser i det daglige.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her